Przeskocz do treści

2025

Szkolenie: „Zakres obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności pracowników zatrudnionych w Zakładzie Aktywności Zawodowej w Czarnem”

Nie ma większej nagrody niż zdobyta wiedza”

Konfucjusz

W ramach szkolenia nasi pracownicy przypomnieli sobie zakres obowiązków i odpowiedzialności związanych z zatrudnieniem. Częste przypominanie wpływa pozytywnie na wykonywanie powierzonej pracy oraz ogranicza ryzyko zaniedbań i zagrożeń. Pomaga również zrozumieć sens obowiązujących zasad. Szkolenia pracowników są nie tylko okazją do zdobycia nowej wiedzy oraz przypomnienia już nabytej, ale także formą motywacji. Wyszkoleni i zmotywowani pracownicy mają istotny wpływ na sukces firmy.

Szkolenie wewnętrzne: „Syrop miętowo-cytrynowy na letnie upały” 21.07. 2025

„Nauka to pokarm dla rozumu”

Lew Tołstoj

Na letnie upały najlepsze są soki, napoje oraz lemoniady własnej roboty. Pracownicy kuchni postanowili przygotować syrop miętowo-cytrynowy zapewniający orzeźwienie podczas letnich, wysokich temperatur. Nie zawiera on konserwantów i smakuje wyśmienicie. Wszystkie potrzebne do przygotowania napoju składniki są łatwo dostępne. Cytryna sprawa, że smak mięty jest bardziej wyczuwalny. Syrop ma także działanie lecznicze - wspiera trawienie, łagodzi bóle głowy, a także nawadnia organizm.

Szkolenie wewnętrzne: ”Robimy swojskie lody” 18.07.2025

Jeśli chcesz wszystkich uszczęśliwić, nie bądź przywódcą – sprzedawaj lody”

Steve Jobs

Lato sprzyja konsumpcji lodów w różnej postaci. Mogą być włoskie, rożki, na patyku czy w pucharkach (desery lodowe). W każdej odsłonie są smaczne i dają orzeźwienie oraz stanowią prawdziwą ucztą dla podniebienia. Sprawiają, że na chwilę zapominamy o wszelkich kłopotach i zmartwieniach, a na twarzy pojawia się błogi uśmiech. Wśród nas jest wielu miłośników lodów i z myślą o nich zorganizowaliśmy szkolenie by nauczyć się przygotowania swojskich słodkości. Ich przygotowanie nie jest skomplikowanie i daje mnóstwo satysfakcji. Pozwala skomponować lody według własnych preferencji oraz kreatywności.

Szkolenie wewnętrzne: „Architektura krajobrazu” cz.1

Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!”

Helen Mirren

W naszym zakładzie rozpoczęliśmy szkolenie wewnętrzne dotyczące architektury krajobrazu. Szkolenie ma na celu przypomnienie obecnym oraz nauczenie nowych pracowników jak prawidłowo przygotować grunt pod nasadzenia, wyrównać teren,
a następnie posadzić rośliny.

Celem szkolenia jest przekazanie uczestnikom wiedzy teoretycznej i praktycznej
z zakresu planowania, przygotowywania nasadzeń roślin ozdobnych. Chłoniemy wiedzę i zmieniamy zagospodarowanie terenu przy naszym zakładzie.

Pierwszy etap już za nami 🙂 usunęliśmy stare nasadzenia i wyrównaliśmy teren, czekam na rośliny, aby kontynuować nasze prace.

Szkolenie BHP

Zdolność uczenia się zanika tak powoli, że w wieku osiemdziesięciu lat możemy jeszcze nauczyć się tyle, co w dwunastym roku życia.”

Joseph C. Buckley

Szkolenia zawodowe odbywają się w naszym zakładzie cyklicznie. Związane są z wykonywaną pracą oraz zainteresowaniami pracowników. Ich celem jest zdobycie wiedzy przydatnej w pracy oraz codziennym życiu. Tym razem zorganizowaliśmy szkolenie BHP. Dbanie o bezpieczeństwo w miejscu pracy jest bardzo ważne. W tym celu należy przestrzegać obowiązujących przepisów. Instruktor BHP przypomniał naszym pracownikom na co powinni zwracać uwagę wykonując swoje obowiązki by ograniczyć ryzyko wypadków i zadbać o swoje bezpieczeństwo.

Szkolenie wewnętrzne: „Mazurek wielkanocny i baba” - kwiecień 2025

Najważniejsze w uczeniu się jest pozytywne nastawienie.”

Bobby DePorter

Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały pracowników naszej kuchni do nauki mazurka oraz babki. Ciasta te kojarzącą się z Wielkanocą i goszczą na stolach wielu osób w tym okresie. Istnieje wiele sposobów wykonania wypieków oraz możliwość użycia różnych składników. Od tego, czego użyjemy zależy smak oraz wygląd ciast. Pracownicy kuchni oprócz mąki i masła dodali cukier puder, wanilię, szczyptę soli, a także swojski kwaśny dżem (porzeczkowy) oraz kajmak. W ten sposób przygotowywali się na nadejście Wielkiej Nocy.

Szkolenie wewnętrzne: „Syrop na odporność wiosenną” - kwiecień 2025

Nauka to pokarm dla rozumu”

Lew Tołstoj

Chcąc zadbać o odporność wiosną pracownicy kuchni uczyli się jak przygotować syrop z imbiru, pomarańczy, cytryny oraz miodu. Jego systematyczne spożywanie wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie i pozwoli uniknąć kaszlu, kataru czy innych objawów choroby. Zmieniające się często wiosną warunki pogodowe niekorzystnie mogą wpłynąć na nasz organizm oraz doprowadzić do przeziębienia. Syrop z naturalnych składników to doskonała propozycja dla wszystkich dbających o zdrowie.

Szkolenie: „Pierwsza pomoc przedmedyczna” - marzec 2025

Ergoterapia

Nelson Mandela

Ergoterapia, czyli terapia przez pracę sprawia, że nasi pracownicy uczą się nowych umiejętności przydatnych w codziennym życiu oraz umożliwiających ich poszukanie w przyszłości zatrudnienia u innego pracodawcy. Dzięki pracy zyskujemy niezależność finansową, możemy realizować swoje marzenia, a także poznać nowych, ciekawych ludzi, nawiązać przyjaźnie oraz zyskać nowe zainteresowania. Nasi panowie uczyli się obsługi nowego sprzęt, który znacznie ułatwi im wykonywanie obowiązków zawodowych.

Szkolenie wewnętrzne:
„Łatwe i szybkie przygotowanie makaronów warzywnych, sałatek oraz ozdobnych przystawek z owoców i warzyw”
26.02.2025

Dobre jedzenie to stan umysłu.”

przysłowie

Szkolenia wewnętrzne dla naszych pracowników odbywają się cyklicznie. To doskonała okazja do zdobycia nowych umiejętności przydatnych w pracy oraz codziennym życiu. Pracownicy kuchni podczas warsztatów kulinarnych przygotowali przepyszne, zdrowe sałatki m.in. z ogórkiem, serem feta, orzechami. Do ich przygotowania użyli również buraków, jabłka, awokado czy krewetek. W ten sposób chcieli pokazać, że może być jednocześnie zdrowo i kolorowo.

Szkolenie wewnętrzne: „Co rozumiemy pod pojęciem praca?” - luty 2025

"Nie sama praca, ale jej cel sprawia, że to jest coś wyjątkowego”

William Paul Young „Chata.”

W ramach rehabilitacji zawodowej organizujemy dla naszych pracowników szkolenia wewnętrzne przeprowadzane przez kadrę ZAZ. Temat obecnego szkolenia „Co rozumiemy pod pojęciem praca?” skłonił nas do zastanowienia się jakie cechy powinien mieć pracownik, aby współpraca była przyjemnością, a nie tylko obowiązkiem. Swoje odpowiedzi zapisywaliśmy na karteczkach w kształcie serca, a później przyklejaliśmy je na przygotowane przez nas drzewo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *