Przeskocz do treści

2024

Wielkanocne warsztaty kulinarne

,,Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle.’’

Salvador Dali

Z okazji zbliżających się świąt pracownicy kuchni uczestniczyli w wielkanocnych warsztatach kulinarnych. W czasie zajęć uczyli się przygotowania kiełbasy białej we flaku oraz w słoiku. Nie ma tradycyjnych świąt wielkanocnych bez białej kiełbasy, jednej z najbardziej tradycyjnych polskich wędlin. Musi pojawić się ona na świątecznym stole - najczęściej jako oddzielne danie lub dodatek do żurku. Można ją przygotować na wiele sposobów - m.in. pieczoną z cebulą, parzoną z chrzanem, zapiekaną z grzybami czy w sosie musztardowym. Nasi pracownicy wybrali do nauki wariant białej kiełbasy w słoiku (można przechowywać w lodówce do 2 tygodni) oraz we flaku.

Żurek – szkolenie wewnętrzne

Nie takie ważne, żeby człowiek dużo wiedział, ale żeby dobrze wiedział, nie żeby umiał na pamięć, a żeby rozumiał, nie żeby go wszystko troszkę obchodziło, a żeby go coś naprawdę zajmowało.”

Janusz Korczak

W ramach rehabilitacji zawodowej organizujemy dla naszych pracowników szkolenia wewnętrzne i zewnętrzne. Ich celem jest zdobycie nowych umiejętności przydatnych w pracy oraz codziennym życiu. Z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych pani Agnieszka uczyła się przygotowania domowego żurku. To jedna z podstawowych wielkanocnych potraw, która pojawia się na świątecznym stole. Odpowiednie przygotowanie zupy jest gwarancją sukcesu i zadowoli każdego degustatora.

Kurs „Nowoczesny kucharz”

Ludzie z natury dobrzy pragną wiedzy”

Leonardo da Vinci

Nasi pracownicy chętnie uczestniczą w różnych kursach i szkoleniach, również w formie online. W ten sposób podnoszą swoje kwalifikacje zawodowe oraz rozwijają zainteresowania. W czasie kursu Panie Kasie oraz Judyta i Paulina poznały aktualny stan prawny dotyczący żywienia zbiorowego osób dorosłych ze szczególnym uwzględnieniem osób chorych i starszych. Ważną kwestią omawianą podczas szkolenia były trendy żywieniowe uwzględniające normy i piramidę żywienia.