Przeskocz do treści

2024

Szkolenie: „Kisiel owocowy własnej roboty”- lipiec 2024

Jest tylko jeden sposób nauki. Poprzez działanie.”

Paulo Coelho

W ramach rehabilitacji zawodowej organizujemy dla naszych pracowników szkolenia wewnętrzne prowadzone przez kadrę ZAZ. Podczas ich trwania uczymy nabywania umiejętności przydatnych nie tylko w pracy, ale także w codziennym życiu. Pracownicy kuchni przygotowali kisiel własnej roboty z owoców: bananów, kiwi, śliwki węgierki, borówki oraz jasnego winogrona. Taki deser jest nie tylko pyszny, ale również lekkostrawny, a jego wykonanie nie jest skomplikowane.

Szkolenie wewnętrzne: „Sezon na kabaczki i cukinię”

Więcej warzyw i owoców, będziesz zdrowszy - to jest sposób”

autor nieznany

Nikogo z nas nie trzeba przekonywać do systematycznego spożywania warzyw i owoców. Do przygotowania dań pracownicy kuchni wykorzystują najlepszej jakości produkty oraz sezonowe warzywa. W lipcu królują cukinie i kabaczki, więc przygotowaliśmy z nich placuszki, zupę krem, leczo, bigos, kotlety z cukinii, surówkę oraz zapiekankę. W ten sposób chcieliśmy zaprezentować uniwersalność warzyw i przekonać, że zdrowe jedzenie może też być smaczne.

Arbuz szkolenie - czerwiec 2024r.

W ramach rehabilitacji zawodowej zorganizowaliśmy dla pracowników kuchni szkolenie wewnętrzne, podczas którego przygotowali żabę z arbuza. Pomysł zyskał akceptację i nasi pracownicy z zaangażowaniem przystąpili do pracy. Efekt końcowy wywołał uśmiech na twarzach wykonawców. Wszyscy byli pełni podziwu dla ich kreatywności.

Szkolenie kulinarne – szparagi w roli głównej, czyli zupa krem szparagowa oraz sałatka ze szparagów

Tylko jedząc doskonałe potrawy, jesteś w stanie takie przygotować.”

Jiro Ono, japoński mistrz sushi

W ramach szkolenia wewnętrznego pracownicy naszej kuchni uczyli się przygotowywania zupy krem szparagowej. To najpopularniejsza zupa z wiosennych warzyw. Nadaje się zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Można ją zrobić z zielonych lub białych szparagów. Danie podaje się z serem camembert, można też posypać płatkami migdałów lub tartym parmezanem oraz udekorować bazylią. Dodatkowo pracownicy przygotowali również sałatkę ze szparagów w dwóch wersjach - na słodko i wytrawnie.

Dlaczego warto jeść szparagi?:

  • bogactwo składników odżywczych;
  • wspomaganie zdrowia serca;
  • wspomaganie układu trawiennego;
  • wsparcie dla zdrowia mózgu;
  • niskokaloryczny składnik diety.

Szkolenie: „Malarz”

„Wszystko, czego się dotąd nauczyłeś, zatraci sens jeśli nie potrafisz znaleźć zastosowania dla tej wiedzy.”

Paulo Coelho

Szkolenia organizowane dla naszych pracowników dostosowanie są do predyspozycji osób uczestniczących oraz ukierunkowane na zdobycie praktycznych umiejętności przydatnych nie tylko w pracy, ale także codziennym życiu. Nabyte nowe umiejętności pozwolą również podjąć próbę poszukania nowego pracodawcy i zdobycia zatrudnienia na otwartym rynku pracy. W ten sposób nasz zakład realizuje najważniejsze swoje zadanie jakim jest przygotowanie osób z niepełnosprawnością do pracy na otwartym rynku pracy. Wszyscy zdajemy sobie sprawę z faktu, iż im więcej umiejętności posiadamy, tym łatwiej jest uzyskać zatrudnienie. Z tego też powodu nie brakuje osób chcących uczestniczyć w proponowanych przez nasz zakład szkoleniach. Nasi panowie brali udział w szkoleniu „malarz” organizowanym przez Centrum Kariery Zawodowej. W czasie zajęć poznali materiały i narzędzia malarskie oraz różne metody i techniki malowania. Ważną częścią szkolenia było szkolenie BHP oraz praktyczne informacje związane z przygotowaniem pomieszczenia do malowania.

Szkolenie: „Warsztaty z doradztwa zawodowego”

Jest tylko jeden sposób nauki. Poprzez działanie.”

Paulo Coelho

Z konieczności zdobywania nowej wiedzy i umiejętności zdają sobie wszyscy pracownicy naszego zakładu. Z tego powodu nie brakuje chętnych do udziału w organizowanych kursach i szkoleniach. W kwietniu roku odbyło się szkolenie „Doradztwo zawodowe”. Nasze Panie poznawały nowe przepisy i regulacje związane z doradztwem zawodowym dla osób z niepełnosprawnością, identyfikację potrzeb i pomoc w zakresie określania ścieżki zawodowej oraz formy aktywizacji zawodowej. W czasie zajęć wykonywały również ciekawe ćwiczenia aktywizujące, poznały zawody przyszłości oraz praktyczne wskazówki związane z napisaniem poprawnie dokumentów aplikacyjnych (cv, list motywacyjny).

Wielkanocne warsztaty kulinarne

,,Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle.’’

Salvador Dali

Z okazji zbliżających się świąt pracownicy kuchni uczestniczyli w wielkanocnych warsztatach kulinarnych. W czasie zajęć uczyli się przygotowania kiełbasy białej we flaku oraz w słoiku. Nie ma tradycyjnych świąt wielkanocnych bez białej kiełbasy, jednej z najbardziej tradycyjnych polskich wędlin. Musi pojawić się ona na świątecznym stole - najczęściej jako oddzielne danie lub dodatek do żurku. Można ją przygotować na wiele sposobów - m.in. pieczoną z cebulą, parzoną z chrzanem, zapiekaną z grzybami czy w sosie musztardowym. Nasi pracownicy wybrali do nauki wariant białej kiełbasy w słoiku (można przechowywać w lodówce do 2 tygodni) oraz we flaku.

Żurek – szkolenie wewnętrzne

Nie takie ważne, żeby człowiek dużo wiedział, ale żeby dobrze wiedział, nie żeby umiał na pamięć, a żeby rozumiał, nie żeby go wszystko troszkę obchodziło, a żeby go coś naprawdę zajmowało.”

Janusz Korczak

W ramach rehabilitacji zawodowej organizujemy dla naszych pracowników szkolenia wewnętrzne i zewnętrzne. Ich celem jest zdobycie nowych umiejętności przydatnych w pracy oraz codziennym życiu. Z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych pani Agnieszka uczyła się przygotowania domowego żurku. To jedna z podstawowych wielkanocnych potraw, która pojawia się na świątecznym stole. Odpowiednie przygotowanie zupy jest gwarancją sukcesu i zadowoli każdego degustatora.

Kurs „Nowoczesny kucharz”

Ludzie z natury dobrzy pragną wiedzy”

Leonardo da Vinci

Nasi pracownicy chętnie uczestniczą w różnych kursach i szkoleniach, również w formie online. W ten sposób podnoszą swoje kwalifikacje zawodowe oraz rozwijają zainteresowania. W czasie kursu Panie Kasie oraz Judyta i Paulina poznały aktualny stan prawny dotyczący żywienia zbiorowego osób dorosłych ze szczególnym uwzględnieniem osób chorych i starszych. Ważną kwestią omawianą podczas szkolenia były trendy żywieniowe uwzględniające normy i piramidę żywienia.