Przeskocz do treści

2024

Szkolenie: „Malarz”

„Wszystko, czego się dotąd nauczyłeś, zatraci sens jeśli nie potrafisz znaleźć zastosowania dla tej wiedzy.”

Paulo Coelho

Szkolenia organizowane dla naszych pracowników dostosowanie są do predyspozycji osób uczestniczących oraz ukierunkowane na zdobycie praktycznych umiejętności przydatnych nie tylko w pracy, ale także codziennym życiu. Nabyte nowe umiejętności pozwolą również podjąć próbę poszukania nowego pracodawcy i zdobycia zatrudnienia na otwartym rynku pracy. W ten sposób nasz zakład realizuje najważniejsze swoje zadanie jakim jest przygotowanie osób z niepełnosprawnością do pracy na otwartym rynku pracy. Wszyscy zdajemy sobie sprawę z faktu, iż im więcej umiejętności posiadamy, tym łatwiej jest uzyskać zatrudnienie. Z tego też powodu nie brakuje osób chcących uczestniczyć w proponowanych przez nasz zakład szkoleniach. Nasi panowie brali udział w szkoleniu „malarz” organizowanym przez Centrum Kariery Zawodowej. W czasie zajęć poznali materiały i narzędzia malarskie oraz różne metody i techniki malowania. Ważną częścią szkolenia było szkolenie BHP oraz praktyczne informacje związane z przygotowaniem pomieszczenia do malowania.

Szkolenie: „Warsztaty z doradztwa zawodowego”

Jest tylko jeden sposób nauki. Poprzez działanie.”

Paulo Coelho

Z konieczności zdobywania nowej wiedzy i umiejętności zdają sobie wszyscy pracownicy naszego zakładu. Z tego powodu nie brakuje chętnych do udziału w organizowanych kursach i szkoleniach. W kwietniu roku odbyło się szkolenie „Doradztwo zawodowe”. Nasze Panie poznawały nowe przepisy i regulacje związane z doradztwem zawodowym dla osób z niepełnosprawnością, identyfikację potrzeb i pomoc w zakresie określania ścieżki zawodowej oraz formy aktywizacji zawodowej. W czasie zajęć wykonywały również ciekawe ćwiczenia aktywizujące, poznały zawody przyszłości oraz praktyczne wskazówki związane z napisaniem poprawnie dokumentów aplikacyjnych (cv, list motywacyjny).

Wielkanocne warsztaty kulinarne

,,Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle.’’

Salvador Dali

Z okazji zbliżających się świąt pracownicy kuchni uczestniczyli w wielkanocnych warsztatach kulinarnych. W czasie zajęć uczyli się przygotowania kiełbasy białej we flaku oraz w słoiku. Nie ma tradycyjnych świąt wielkanocnych bez białej kiełbasy, jednej z najbardziej tradycyjnych polskich wędlin. Musi pojawić się ona na świątecznym stole - najczęściej jako oddzielne danie lub dodatek do żurku. Można ją przygotować na wiele sposobów - m.in. pieczoną z cebulą, parzoną z chrzanem, zapiekaną z grzybami czy w sosie musztardowym. Nasi pracownicy wybrali do nauki wariant białej kiełbasy w słoiku (można przechowywać w lodówce do 2 tygodni) oraz we flaku.

Żurek – szkolenie wewnętrzne

Nie takie ważne, żeby człowiek dużo wiedział, ale żeby dobrze wiedział, nie żeby umiał na pamięć, a żeby rozumiał, nie żeby go wszystko troszkę obchodziło, a żeby go coś naprawdę zajmowało.”

Janusz Korczak

W ramach rehabilitacji zawodowej organizujemy dla naszych pracowników szkolenia wewnętrzne i zewnętrzne. Ich celem jest zdobycie nowych umiejętności przydatnych w pracy oraz codziennym życiu. Z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych pani Agnieszka uczyła się przygotowania domowego żurku. To jedna z podstawowych wielkanocnych potraw, która pojawia się na świątecznym stole. Odpowiednie przygotowanie zupy jest gwarancją sukcesu i zadowoli każdego degustatora.

Kurs „Nowoczesny kucharz”

Ludzie z natury dobrzy pragną wiedzy”

Leonardo da Vinci

Nasi pracownicy chętnie uczestniczą w różnych kursach i szkoleniach, również w formie online. W ten sposób podnoszą swoje kwalifikacje zawodowe oraz rozwijają zainteresowania. W czasie kursu Panie Kasie oraz Judyta i Paulina poznały aktualny stan prawny dotyczący żywienia zbiorowego osób dorosłych ze szczególnym uwzględnieniem osób chorych i starszych. Ważną kwestią omawianą podczas szkolenia były trendy żywieniowe uwzględniające normy i piramidę żywienia.