2022

Szkolenie z Pierwszej Pomocy

„Pomagając innym pomagasz i sobie”

sentencja, autor nieznany

W celu zwiększenia naszego bezpieczeństwa w pracy zorganizowaliśmy szkolenie z Pierwszej Pomocy. Pierwsze grupa pracowników miała okazje nauczył się jak postępować w różnych sytuacjach zagrażających życiu. Szkolenie było przeprowadzone przez p. Piotra- wykwalifikowanego ratownika medycznego. Pierwsza pomoc polega na podtrzymywaniu przez świadków zdarzenia podstawowych funkcji życiowych poszkodowanego do czasu przyjazdu zespołu ratownictwa medycznego. Zakres udzielanej pomocy jest zróżnicowany i zależy od okoliczności zdarzenia i obrażeń ofiary Osoba ratująca powinna chronić siebie oraz rannych, jak i chronić osoby wokół niej.

Oto na jakie sytuacje zostaliśmy przygotowani:

-wezwanie zespołu ratownictwa medycznego,

-postępowanie z nieprzytomnym,

-pozycja bezpieczna,

-resuscytacja osoby dorosłej oraz z użyciem AED- defibrylatora,

-resuscytacja u niemowlaka/ dziecka,

-zadławienie u osoby dorosłej lub dziecka,

-omdlenie jak pomóc poszkodowanemu,

-tamowanie krwotoku,

-przedmiot wbity w ciało poszkodowanego,

-zabezpieczenie złamania, poparzenia pierwsza pomoc,

-zadławienie u niemowlaka pierwsza pomoc.

Pamiętajmy !!!! Udzielenie jakiekolwiek pomocy jest zawsze lepsza, jak nie zrobienie niczego!

Szkolenie

Dzień Bezpieczeństwa i Ochrony Zdrowia w Pracy

„Urazy i choroby w miejscu pracy mogą wpływać na każdy aspekt życia pracowników i ich rodzin.”

Departament Pracy stanu Maine

Z okazji Dnia Bezpieczeństwa i Ochrony Zdrowia w Pracy w Naszym Zakładzie została przeprowadzona pogadanka przez Inspektora BHP.

Na szkoleniu dowiedzieliśmy się jakie są zagrożenia dla zdrowia i życia. Omówione zostały postępowania przy ukąszeniu przez osę lub żmiję oraz negatywne skutki uzależnienia od palenia papierosów. Ważną kwestią przedstawioną w czasie zajęć było oznakowanie miejsc niebezpiecznych oraz rodzaje sygnałów alarmowych, które informują nas o: skażeniach, zakażeniach, klęskach żywiołowych i zagrożeniach środowiska.

Ochrona przeciwpożarowa w miejscu pracy to temat, którego nie można ignorować. Odpowiednie przeszkolenie w zakresie BHP i PPOŻ jest niezbędne przy zatrudnianiu każdego nowego pracownika, ale nadal należy przypomnieć o właściwych zasadach postępowania w przypadku pożaru lub innych incydentów. Warto stale sprawdzać, czy nasza firma jest odpowiednio przygotowana na ewentualne zagrożenia, a nasi pracownicy są odpowiednio przeszkoleni.

Szkolenie „Akademia Rachunkowości Budżetowej od A do Z”

„Wszystko, czego się dotąd nauczyłeś, zatraci sens, jeśli nie potrafisz znaleźć zastosowania dla tej wiedzy.”

Paulo Coelho

U Nas zawsze znajdzie się czas na szkolenie. Staramy się aby każdy z pracowników miał szanse i możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i poszerzenia swojej wiedzy. Pani Agnieszka wzięła udział w kursie online, który trwał 6 dni. Zapoznała się z podstawą zakresu systemu rachunkowości jednostki budżetowej. W systematyczny sposób zostały omówione wszystkie kluczowe zagadnienia związane z rachunkowością jednostki niezbędne do samodzielnego prowadzenia ewidencji księgowej w pełnym zakresie. Przedstawiono także podstawy sprawozdawczości budżetowej i finansowej jako ostatecznego procesu prezentacji danych zgromadzonych w księgach rachunkowych.

Szkolenie „Pakowanie próżniowe żywności”

„Powiedz mi, to zapomnę. Naucz mnie, to może zapamiętam. Zaangażuj mnie, to się nauczę.”

Benjamin Franklin

Podczas zajęć rehabilitacji zawodowej zorganizowaliśmy dla naszych pracowników szkolenie na temat pakowania próżniowego żywności. Jest to jeden z najlepszych sposobów zabezpieczania produktów. Metoda pozwala wydłużyć przydatność do spożycia różnych artykułów spożywczych. Zapakowana w ten sposób żywność zachowuje swoje wartości odżywcze. W tym czasie pracownicy uczyli się samodzielnie zapakować różne artykuły. Poznali zalety i wady pakowania próżniowego, poznali rożne metody przedłużania trwałości środków spożywczych. Okazało się, że zalet jest zdecydowanie więcej. Zdobytą wiedzę wykorzystają podczas wykonywania swoich obowiązków zawodowych oraz w codziennym życiu.

Szkolenie kulinarne – Tort wytrawny

W ramach rehabilitacji zawodowej pracownicy kuchni uczyli się jak wykonać tort wytrawny. Jest wiele jego wersji i różnorodnych składników, których można użyć do przygotowania tego przysmaku. Nasz tort został wykonany ze szpinaku, łososia oraz serka chrzanowego. Tort warzywny to danie dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni, łączyć ze sobą niezwykłe składniki i poznawać nowe smaki. Docenią go również wegetarianie oraz osoby ograniczające ilość spożywanych słodkości. Przepyszne danie zachwyciło wszystkich degustatorów. Pracownikom kuchni gratulujemy kolejnego sukcesu kulinarnego.

Szkolenie kulinarne – Sernik na zimno

W ramach rehabilitacji zawodowej organizujemy dla naszych pracowników szkolenia wewnętrzne prowadzone przez kadrę ZAZ. Z okazji Dnia Szczęścia pani Kasia uczyła się przygotowania sernika na zimno. Podczas nauki nasza pracownica poznała cenne wskazówki dotyczące wykonania doskonałego sernika. Jego przygotowanie wymaga trochę wprawy, ale smak rekompensuje wszelkie trudy. Jest wiele rodzajów tego ciasta: wiedeński, królewski, krakowski, Izaura, kropla rosy, amerykański zwany też nowojorskim, na zimno – bez pieczenia. Jest ono popularne nie tylko w naszym kraju czy Europie (Włochy, Hiszpania, Szwecja, Niemcy), ale także na całym świecie, nawet w Azji. Na Filipinach króluje sernik ube. Jego spód stanowią pokruszone krakersy, następnie twaróg oraz owoce pochrzynu. Dzięki nim właśnie sernik uzyskuje swoją charakterystyczną fioletową barwę.

Praktyczne wskazówki związane z pieczeniem sernika:

  • Wybierz twaróg zmielony minimum dwukrotnie, a najlepiej trzykrotnie..
  • Do mielenia twarogu wykorzystaj maszynkę do mięsa lub praskę do ziemniaków. Dzięki temu ser będzie pozbawiony grudek, a sernik zyska gładką i jednolitą strukturę .
  • Twaróg przeznaczony na domowy, mokry sernik nie może być zbyt chudy – wybierz tłusty lub półtłusty.
  • Nie ma potrzeby dodawania do sernika proszku do pieczenia.
  • Na każdy kilogram twarogu należy przeznaczyć nie mniej niż 3 jajka

Szkolenie: Obsługa pił mechanicznych, okrzesywanie, przerzynka i manipulacja drewnem oraz obsługa kos spalinowych 28.02 – 02.03.2022

„Zdolność uczenia się szybciej od swojej konkurencji może być jedyną długotrwałą przewagą, jaką nad nimi posiadasz”

Arie de Gaus, szef planowania w Royal Duch / Shell

W ramach rehabilitacji zawodowej organizujemy dla naszych pracowników szkolenia, których celem jest nabycie nowych umiejętności oraz podnoszenie kwalifikacji zawodowych. Są one prowadzone zarówno przez kadrę ZAZ, jak i firmy zewnętrzne. W dniach 28.02. – 02.03.2022r. zorganizowaliśmy szkolenie na temat obsługi pił mechanicznych, manipulacji drewnem oraz obsługi kos spalinowych. Przeprowadził je przedstawiciel Centrum Kariery Zawodowej w Szczecinku. Każdy z uczestników dostał zaświadczenie potwierdzające ukończenie szkolenia oraz zdobycie nowych umiejętności. Nasi Panowie zdobytą wiedzę wykorzystają w praktyce wykonując swoje obowiązki zawodowe. Wszystkich zachęcamy do rozwoju osobistego i zawodowego.

Szkolenie kulinarne z okazji Tłustego Czwartku

„Zarządzam sobie kurację z pączka i kawy. Nie przerywam kuracji także w weekend.
Wiadomo – leki należy spożywać regularnie i w dawkach dopasowanych do wagi i wieku.
Oba te parametry ciągle u mnie rosną, więc muszę się odpowiednio dostosowywać.”

K.M. Dyga „Zatraceni w sobie”

W ramach rehabilitacji zawodowej organizujemy dla naszych pracowników szkolenia wewnętrzne prowadzone przez kadrę ZAZ. Z okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku pani Daria uczyła się przygotowania przepysznych pączków. Jak wiadomo święto tego przysmaku zbliża się wielki krokami, więc trzeba się odpowiednio przygotować do obchodów. Podczas nauki nasza pracownica poznała cenne oraz praktyczne wskazówki dotyczące smażenia pączków. Efekt pracy pani Darii zachwycił wszystkich. Zachęcamy wszystkich do samodzielnego usmażenia pączków i życzymy smacznego

Praktyczne wskazówki związane z pieczeniem pączków:
1.
Mąka powinna być sucha.
2. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
3. Do ciasta drożdżowego na pączki należy dodać spirytus, sok z cytryny lub ocet, żeby pączki nie nasiąkały tłuszczem w trakcie smażenia.
4. Do ciasta na pączki nie należy dodawać dużej ilości cukru. Duża ilość cukru sprawia, że pączki przypalają się w czasie smażenia.

Dzień Kobiet i Dziewcząt w Nauce 11.02.2022

„Świat nie może sobie pozwolić na utratę potencjału, inteligencji lub kreatywności tysięcy kobiet, które są ofiarami głęboko zakorzenionych nierówności i uprzedzeń”

Audrey Azoulay, dyrektor generalna UNESCO

Dnia 11 lutego obchodzony jest Dzień Kobiet i Dziewcząt w Nauce. Święto zostało ustanowione przez ONZ w 2015 roku na wniosek UNESCO i innych organizacji, które wspierają i doceniają dostęp kobiet i dziewcząt do nauki, technologii, inżynierii, matematyki, ich kształcenia i badań naukowych na wszystkich szczeblach edukacji. Celem święta jest uznanie kluczowej roli jaką odgrywają kobiety i dziewczęta w środowiskach naukowych i technologicznych. Z tej okazji, z inicjatywy Pani Dyrektor zorganizowaliśmy zajęcia edukacyjne dla niepełnosprawnych pracowników zakładu. W czasie ich trwania przedstawiliśmy prezentację multimedialną ukazująca wybitne kobiety – przedstawicielki świata nauki oraz kultury, których osiągnięcia zrewolucjonizowały świat. Temat, chociaż do łatwych nie należy wzbudził zainteresowanie.