2021

Pisanki

„Gdyby jajko miało inną formę, życie kury byłoby potworne”

Julian Tuwim

Jednym z symboli świąt wielkanocnych są pisanki. Ich wykonanie to jedna z tradycji świąt Wielkiej Nocy. W zależności od techniki zdobienia świąteczne jajka mają w Polsce różne nazwy: drapanki, kraszanki, pisanki, oklejanki (naklejanki), nalepianki, pisanki ażurowe. W ramach zajęć z arteterapii postanowiliśmy przygotować pisanki. Chętnych do ich wykonania nie brakowało. Po chwili powstały niepowtarzalne i wyjątkowe pisanki. Wszystkich zachęcamy do kultywowania tradycji.

Ciekawostki o pisankach:

  • zwyczaj malowania jajek znany był w czasach cesarstwa rzymskiego;
  • na ziemiach polskich najstarsze pisanki, pochodzące z końca X wieku, odnaleziono podczas wykopalisk archeologicznych w pozostałościach grodu na opolskiej wyspie Ostrówek;
  • dawniej zdobieniem jaj zajmowały się wyłącznie kobiety, mężczyźnie wówczas nie wolno było wchodzić do izby. Jeśliby się tak zdarzyło, odczyniano urok, który intruz mógł rzucić na pisanki;
  • muzeum poświęcone wyłącznie pisankom istnieje w Kołomyi.

Wielkanocne przysmaki

,,Zdrowie utrzymane za pomocą restrykcyjnej diety to przykra choroba.”

Wielkanoc to czas, który spędzamy w gronie rodziny i przyjaciół. Czas pandemii wymusza by spotkania odbywały się w jak najmniejszym gronie. Jedno pozostaje jednak niezmienne – stół zastawiony tradycyjnymi potrawami i wypiekami wielkanocnymi. Pracownicy kuchni już od pewnego czasu przygotowują wszystkie smakołyki dla konsumentów. Ważną rolę odgrywają wypieki, czyli mazurek i ciasto drożdżowe, bez których nikt nie wyobraża sobie świąt Wielkiej Nocy. Podczas tych świąt jak każdych innych, dietetyczne jedzenie ustępuje miejsca potrawom nadzwyczaj smacznym jednakże kalorycznym – ale cóż człowiek będzie sobie żałował przecież święta nie są w każdy weekend tyko 2 razy do roku.

Sadzenie warzyw

„Optymalne żywienie jest medycyną jutra”

dr Linus Pauling

Warzywa mają liczne zastosowanie w kuchni. Można z nich zrobić przetwory, zamrozić lub ususzyć, przygotować przepyszne soki czy surówki. Należy pamiętać, że ugotowanych warzyw nie wolno trzymać w wodzie, gdyż tracą cenne właściwości. Najlepsze warzyw to te wyhodowane samodzielnie w ogródkach lub działkach. Doskonale zdają sobie z tego sprawę pracownicy kuchni i z tego powodu postanowili zasadzić warzywa w specjalnej skrzyni przygotowanej przez naszych pracowników gospodarczych. Poniższa galeria zdjęć prezentuje przebieg ich pracy.

Zastosowanie warzyw w kuchni:

  • pomidory, mogą być dodawane w surowej postaci np. do surówek, sałatek, sosów czy zup. Można je podawać faszerowane i serwować jako zakąski. Pyszne są wszelkiego rodzaju przetwory pomidorowe i soki
  • ogórki, mogą być podawane jako mizeria oraz jako dodatek do sałatek i surówek mieszanych, można je konserwować i kwasić oraz zapiekać i nadziewać
  • kabaczki i cukinie, najlepiej podawać zapiekane, smażone lub marynowane
  • kalafiory i brokuły, najlepiej smakują zapiekane pod sosami, duszone czy dodawane do surówek
  • kapusty, do dań duszonych, kapust zasmażanych oraz do surówek
  • strączkowe, dodawane głównie do zup, potraw duszonych czy sałatek

Kartki Wielkanocne

Najważniejsza rzecz w życiu to rodzina.
Najpierw ta, w której się urodziłeś, później ta, którą sam stworzyłeś.

Peter Sellers

Wielkanoc to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa, obchodzone przez wszystkie wyznania chrześcijańskie. To czas, który najchętniej spędzamy w gronie rodziny i przyjaciół składając sobie wzajemnie życzenia .W tym roku, tak jak w poprzednim ze względu na stan epidemii jeszcze ważniejsze niż dotychczas jest wysłanie kartek najbliższym, by zapewnić ich o swojej pamięci. My także uważamy, że ten piękny zwyczaj – składania sobie życzeń należy kultywować. Z okazji zbliżających się świąt przygotowaliśmy kartki świąteczne by wysłać je zaprzyjaźnionym instytucjom. Każda przygotowana przez nas kartka była wyjątkowa i niepowtarzalna.

Z okazji świąt Wielkiej Nocy życzymy wszystkim:
Smacznego jajka,
mokrego Dyngusa,
Ciast wszelakich trzy tony,
Jajeczek dużych jak galony.
Kiełbasy wiejskiej,
bez żadnej skazy miejskiej.
Uśmiechu promiennego,
do tego słońca wiosennego!

Zdrowych rodzinnych świąt życzy
Dyrektor Zakładu Aktywności Zawodowej
wraz z pracownikami

Palmy wielkanocne

Jednym z symboli świąt wielkanocnych są palmy. Przygotowywane są na pamiątkę wjazdu Jezusa do Jerozolimy i święcone podczas uroczystości Niedzieli Palmowej. Można je kupić gotowe w sklepie, ich wybór jest ogromny, ale bardziej cieszą wykonane samodzielnie. W tym roku także i my postanowiliśmy umożliwić chętnym pracownikom wykonanie palm wielkanocnych. Nasze panie przystąpiły do pracy z wielkim entuzjazmem i już po chwili mogliśmy podziwiać powstające dzieła.

Ciekawostki o palmach:

  • bazą do stworzenia palemki są często wierzbowe witki, gdyż wierzba szybko budzi się do życia i jest też ona znakiem zmartwychwstania i nieśmiertelności duszy;
  • wiele regionów ma swoje charakterystyczne palemki różniące się techniką wykonania i wyglądem;
  • w miejscowości Łyse od kilkudziesięciu lat odbywa się w każdą Niedzielę Palmową konkurs na najdłuższą palmę;
  • już w IV wieku w Jerozolimie odbywały się procesje z palmami

Hipoterapia

„Dziś zadbaj o zdrowie, byś nie musiał o nim marzyć, gdy będziesz w niemocy”

Pliniusz Starszy

Dbanie o zdrowie jest koniecznością, zwłaszcza w czasie pandemii. Doskonale zdają sobie z tego sprawę nasi pracownicy i chętnie korzystają z różnych form rehabilitacji leczniczej. Szczególną popularnością cieszy się hipoterapia. Jest ona jednym z rodzajów terapii osób niepełnosprawnych ( zarówno dzieci jak i dorosłych) z udziałem zwierząt. Jest to forma rehabilitacji psychoruchowej. Oddziaływuje ona na wiele sfer jednocześnie: sensoryczną, psychiczną, ruchową, społeczną. Zajęcia przebiegają w przyjemnej atmosferze, wywołują uśmiech na twarzy i niwelują dolegliwości bólowe. Wszystkich zachęcamy do aktywnego wypoczynku i dbania o zdrowie.

Karmniki

„Zima jest piękna do pewnego stopnia… Celcjusza”

Tadeusz Gicgier

Zima to wspaniały czas dla dzieci, ale trudny dla zwierząt, które potrzebują w tym okresie pomocy ludzi. Doskonale zdajemy sobie z tego sprawę, dlatego postanowiliśmy zbudować karmniki dla ptaków i zatroszczyć się o pokarm dla nich. Nasi pracownicy – pan Mirek i pan Radek chętnie podjęli się tego zadania. Dzięki ich pracy możemy podziwiać nie tylko piękne karmniki, ale także sprawić, że zima będzie znacznie łatwiejsza do przetrwania dla ptaków. Wszystkich zachęcamy do pomocy zwierzętom nie tylko zimą.

Dzień Składanki i Łamigłówki

„Powiedz mi, to zapomnę. Naucz mnie, to może zapamiętam. Zaangażuj mnie, to się nauczę.”

Benjamin Franklin

Dzień Składanki i Łamigłówki jest obchodzony 29 stycznia. Tego dnia postanowiliśmy zorganizować po raz pierwszy w naszym zakładzie obchody święta. Rozwiązywanie składanek i łamigłówek uczy logicznego myślenia, rozwija kreatywność oraz wyobraźnię. Nie zdziwiło nas więc spore zainteresowanie zajęciami. Chętnych nie brakowało i już po chwili zapanowała w zakładzie naukowa atmosfera. Sukcesy w rozwiązywaniu zadań motywowały do dalszej pracy i wywoływały uśmiech na twarzy. Zachęcamy do spędzenia czasu wolnego w ten właśnie sposób.

Korzyści z rozwiązywania łamigłówek:

  • aktywność psychiczna i sprawny umysł;
  • zmniejszają poziom stresu i zmęczenia;
  • uczą strategicznego myślenia;
  • rozwijanie zdolności poznawczych;
  • doskonalenie ogólnej wiedzy;
  • wzbogacenie słownictwa

Zajęcia kulinarne

„W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.”

Stanisław Jerzy Lec

W ramach rehabilitacji zawodowej nasi pracownicy uczą się pod nadzorem instruktora nowych umiejętności przydatnych nie tylko do wykonywania pracy, ale także w codziennym życiu. Zajęcia są dostosowane do predyspozycji oraz zainteresowań. Pani Agnieszka z chęcią i wielkim zapałem uczyła się wykonywać nie tylko piękne, ale i smaczne ciastka. Efekty jej pracy mogliśmy podziwiać podczas degustacji. Wszyscy jednomyślnie orzekli, że smakują rewelacyjnie. Pani Agnieszce gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów kulinarnych.

Zimowy bałwan

„Ja rozumiem, że wam jest zimno, ale jak jest zima, to musi być zimno!”

z filmu „Miś”

Nadeszła zima a wraz z nią upragniony przez niektórych śnieg 🙂 Zrobiło się biało i mroźnie. Warunki pogodowe sprzyjały ulepieniu prawdziwego, zimowego bałwana. Po chwili mogliśmy podziwiać efekty naszej pracy. Była to doskonała okazja do powrotu do szczęśliwych chwil z dzieciństwa. Aktywność na świeżym powietrzu zagwarantowała wszystkim dobry humor do końca dnia.

Światowy Dzień Bałwana obchodzimy 18 stycznia. Wykorzystaliśmy sprzyjającą aurę i postanowiliśmy świętować trochę wcześniej 🙂 Mamy nadzieję, że rozpoczęty miłym akcentem 2021 rok przyniesie nam same dobre wiadomości.