Przeskocz do treści

2021

Zdrowe przetwory

„Pokarm jest warunkiem życia ludzkiego, ilość i jakość pokarmu warunkuje jego przedłużenie”

Andrzej Czesław Klimuszko
Zakonnik, zielarz i fitoterapeuta
.

Jesień i zimy to czas, w którym bardziej dbamy o nasze zdrowie, a zwłaszcza odporność. Korzystamy nie tylko z suplementów diet, ale także wykorzystujemy naturalne dobrodziejstwa natury. Pigwa to owoc często spotykany w ogródkach działkowych. Posiada walory zarówno smakowe, jak i zdrowotne. Należy pamiętać, że ten niezwykły owoc nie nadaje się do spożycia na surowo, lecz doskonale sprawdza się w domowych przetworach. Pigwę można łączyć z imbirem i cynamonem oraz przyprawami korzennymi. Postanowiliśmy wykorzystać jej właściwości lecznicze i przygotować sok- idealny dodatek do herbaty, który wzmocni naszą odporność i uchroni przed chorobą.

Właściwości zdrowotne pigwy:

  • wzmacnia odporność organizmu;
  • regeneruje wątrobę;
  • wzmacnia odporność a stres i wyczerpanie psychofizyczne;
  • wspomaga organizm w leczeniu przeziębienia i grypy;
  • ogranicza zaburzenia trawienne;
  • polepsza funkcjonowanie żył i tętnic;
  • działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, bakteriostatycznie

Hipoterapia

„Jazda konna nie jest kwestią życia i śmierci, jest o wiele ważniejsza!”

W ramach rehabilitacji leczniczej nasi pracownicy w ciągu roku korzystają z zajęć z hipoterapii. Hipoterapia oddziaływuje na sferę ruchową, emocjonalną, społeczną, intelektualną i sensoryczną. Jest jedną z form ćwiczeń leczniczych wykorzystywanych w terapii zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Samo obcowanie ze zwierzęciem jako animaloterapia to również metoda wspomagająca leczenie oraz rehabilitację osób z niepełnosprawnością, polegająca na bliskim i naturalnym kontakcie ze zwierzętami. Odbiorcami animaloterapii są osoby z zaburzeniami i deficytami w sferze psychoruchowej.

Haft diamentowy

„Wszystko, czego się człowiek w życiu nauczy, prędzej czy później się przydaje.”

Bogna Ziembicka

W ramach zajęć z arteterapii nasi pracownicy wykonują różne prace manualne. Staramy się by były one ciekawe, dostosowane do indywidualnych potrzeb, predyspozycji i inspirowały do rozwoju osobistego. Tym razem pracownicy uczyli się oryginalnej techniki jaką jest haft diamentowy zwany również diamentową mozaiką lub „malowaniem diamentami”. Umożliwia ona tworzenie trójwymiarowego obrazu za pomocą kolorowych diamencików. Pomysł haftu diamentowego okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę i zasługą pani dyrektor – inicjatora zajęć. Nasze panie okazały się prawdziwymi mistrzyniami haftu. Doceniły jego zalety - pozwala na chwilę relaksu, odprężenia i oderwania od codziennych obowiązków.

Silwoterapia

„Nie ma lepszej pogody, niż pogoda ducha”

Piękna jesienna pogoda sprzyja spacerom oraz wszelkiej aktywności na świeżym powietrzu. Postanowiliśmy to wykorzystać i zorganizowaliśmy zajęcia z silwoterapii w celu podziwiania otaczającej nas przyrody. Miłośnicy spacerów cieszyli się z możliwości dotlenienia organizmu, relaksu i odpoczynku od obowiązków zawodowych oraz oderwania od trosk życia codziennego.
Silwoterapia posiada wiele wariantów, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Przykładowe warianty:
• gimnastyka w parku, lesie; wykorzystywanie drzew do wykonywania ćwiczeń,
• odpoczynek w cieniu drzew, przysłuchiwanie się szumom wiatru lub słuchanie ulubionej muzyki,
• pielęgnacja drzew i krzewów w swoim otoczeniu (wykorzystywana np. w niektórych domach seniora, domach pomocy społecznej),
• obserwowanie pracy innych osób, gdy niepełnosprawność nie pozwala na czynną terapię,
• delektowanie się pięknem leśnej przyrody podczas spacerów,
• pogadanki na temat drzew, opisywanie ich, recytowanie wierszyków o drzewach, przedstawianie ich zdjęć,
• poznawanie specyfiki wybranych drzew w naturze i podczas pogadanek (owoce, soki, faktura kory, liście, igły, zapach, wielkość),
• masaż korą, kasztanami, szyszkami, żołędziami,
• spacer bosymi stopami po „ścieżkach” wykonanych z igliwia, liści, żołędzi, szyszek, kawałków kory,
• wykonanie jesiennych kompozycji z kolorowych liści drzew, jarzębiny, kasztanów, żołędzi, gałązek sosnowych,
• głaskanie kory i przytulanie się do drzew, dotykanie kory rękami, stopami, plecami, czołem.

Hipoterapia

Dziś zadbaj o zdrowie, byś nie musiał o nim marzyć, gdy będziesz w niemocy”

Pliniusz Starszy

Dbanie o zdrowie jest koniecznością. Doskonale zdają sobie z tego sprawę nasi pracownicy i chętnie korzystają z różnych form rehabilitacji leczniczej. Szczególną popularnością cieszy się hipoterapia. Pojawienie się nowej, przepięknej klaczy wywołało sporo radości wśród naszych pracowników. Zgłosili się chętni i odważni do zaprzyjaźnienia ze zwierzęciem. Wszystkich zachęcamy do aktywnego wypoczynku i dbania o zdrowie.

Rehabilitacja lecznicza

„Uncja środków zapobiegawczych jest lepsza od tony środków leczniczych”

Archibald Joseph Cronin

Nasi pracownicy doskonale zdają sobie sprawę z faktu, iż należy dbać o zdrowie. W tym celu warto korzystać z zabiegów leczniczych. Taką możliwość dają zajęcia rehabilitacyjne. Chętnie korzystamy z tej formy terapii. Systematyczne ćwiczenia oraz zabiegi wykonywane przez doświadczonych i profesjonalnych fizjoterapeutów wpływają na nasze lepsze samopoczucie psychofizyczne, niwelują dolegliwości bólowe oraz dostarczają sporej ilości endorfin. W czasie przerwy od zabiegów, każdy ma chwilę dla siebie. Nasze Panie skorzystały z tarasu, na którym relaksowały się po ćwiczeniach.

Sadzenie wrzosów, czyli zajęcia z hortiterapii

“Sadzenie kwiatów to jak otwieranie nieznanej książki, ponieważ w jednej i drugiej sytuacji rozpoczyna się coś nowego. A ogród jest całą biblioteką.”

N. Roberts

Hortiterapia zwana inczej hortikuloterapią lub terapią ogrodniczą. Wykorzystuje ona kontakt z przyrodą w celach leczniczych. Wpływa pozytywnie na samopoczucie człowieka, uczy cierpliwości oraz pracy w zespole. Zdając sobie sprawę z licznych korzyści zdrowotnych wynikających z pracy w ogrodzie m.in. zwiększenie wydolności fizycznej, odwrócenie uwagi od choroby, zwiększenie wiary w siebie i własne umiejętności, poprawa relacji z bliskimi oraz otoczeniem, hamowanie postępu demencji. Zorganizowaliśmy dla naszych pracowników zajęcia z hortikuloterapii - sadzenie wrzosów. W ten sposób przygotowaliśmy najbliższe otoczenie na przyjście jesieni. Nasze Panie zasadziły przed biurem piękne wrzosy, a efekt końcowy przeszedł nasze oczekiwania. Wszystkich zachęcamy do korzystania z uroków natury i przebywania na świeżym powietrzu.

Turnusy rehabilitacyjne

„Pieniądze zarobisz- zdrowia nie”

przysłowie tureckie

W ramach rehabilitacji leczniczej nasi pracownicy korzystają z turnusów rehabilitacyjnych. Cieszą się one sporą popularnością, gdyż zdajemy sobie sprawę z faktu jak ważna jest sprawność fizyczna w codziennym życiu. Jest to doskonała okazja do odpoczynku, regeneracji sił oraz poprawy sprawności psychofizycznej. Systematyczne ćwiczenia oraz zabiegi pod opieką profesjonalnych fizjoterapeutów, przynoszą wymierne korzyści dla zdrowia – niwelują dolegliwości bólowe, wpływają na lepszą kondycję oraz większą aktywność fizyczną. Wszystkich zachęcamy do dbania o swoje zdrowie.

Piknik

,,Wypoczynek to nie jest bezczynność. Wypoczynek to praca nad regeneracją sił.“

Dale Carnegie

Korzystając z tak pięknej pogody, postanowiliśmy w ramach rehabilitacji naszym pracownikom z pralni dodać trochę energii, dlatego też przygotowaliśmy piknik na pięknej zielonej trawie na terenie naszego zakładu. Każdy potrzebuje chwilii przerwy od pracy. Taka forma wypoczynku, oderwania się od obowiązków, polega na spożywaniu posiłku na świeżym powietrzu. Jak wiadomo, w tak upalne dni człowiek jest wyczerpany, a zjadanie świeżych owoców sprawia, że osoby zmęczone i słabe poczują się znacznie lepiej.
Czas spędzony na świeżym powietrzu jest to dotlenienie organizmu, który ma niezwykle wartościowy wpływ na szereg ważnych czynności naszego codziennego funkcjonowania, np. lepsze skupienie, poprawę apetytu, zwiększenie energii, a nawet i zmniejszenie odczuwanego zmęczenia. Piękna, otaczająca zieleń w połączeniu z dźwiękami przyrody na pewno ułatwi wyciszenie. Aktywny wypoczynek na zewnątrz z pewnością będzie skuteczniejszy w rozładowaniu napięcia.

Co można robić na pikniku?

Oto kilka pomysłów na wspólne spędzanie czasu:

  • zabawy ruchowe – dla młodszych gra w piłkę, dla starszych – frisbee lub badminton; po takiej dawce ruchu apetyt będzie dopisywał każdemu!
  • stylizowana sesja zdjęciowa – zabierzcie ze sobą ciekawe stroje i nakrycia głowy oraz akcesoria; takie zdjęcia ze wspólnego pikniku będą wspaniałą pamiątką;
  • gry towarzyskie – gdy wszyscy zmęczą się już zabawami ruchowymi, możecie pograć w gry karciane, słowne i skojarzenia;
  • czytanie – każdy może wyciągnąć się wygodnie i czytać swoją książkę, choć zachęcamy także do wspólnego czytania na głos;
  • drzemki, odpoczynek, marzenia – po prostu odpoczywajcie w taki sposób, jaki lubicie najbardziej;
  • jedzenie – piknik bez jedzenia to niewypał! Przygotujcie wcześniej wiele pysznych przekąsek.

Zajęcia z psychologiem – trening prokognitywny 22.06.2021

„Żyj tak, jakbyś miał umrzeć jutro. Ucz się tak, jakbyś miał żyć wiecznie.”

Mahatma Gandhi

Jedną z form rehabilitacji społecznej w naszym zakładzie są zajęcia z psychologiem. Tym razem pani psycholog zorganizowała naszym pracownikom trening prokognitywny. Jest on określany często treningiem funkcji poznawczych lub ćwiczeniami pamięci. To specjalnie skonstruowany system programów treningowych ukierunkowanych na poprawę zdolności pamięciowych (pamięci krótkoterminowej, pamięci operacyjnej), koncentracji, uwagi, funkcji wykonawczych i innych. Jego celem jest usprawnienie ogólnych zdolności intelektualnych, a przez to poprawa jakości funkcjonowania codziennego. Nasi pracownicy chętnie uczestniczyli w zajęciach, starali się wykonywać zadania najlepiej jak potrafią. Doskonale zdają sobie sprawę z faktu, iż dobra pamięć ułatwia codzienne życie 🙂

Zakładamy ogród społeczny

“Jeżeli masz ogród i bibliotekę, to masz wszystko, czego ci potrzeba.”

B. Jones

Termin "ogród społeczny" oznacza ogólnodostępne miejsce umożliwiające aktywne bądź bierne spędzanie czasu w otoczeniu zieleni. To także doskonały sposób na rewitalizację przestrzeni i integrację. Ogród społeczny stanowi stanowi również formę hortiterapii i aktywizacji ruchowej, szansę na podniesienie wiedzy i kompetencji min. z zakresu ogrodnictwa, architektury czy ekologii. Dodatkowym jego atutem jest fakt, że nie trzeba zaangażować się stricte ogrodniczo, można wypoczywać. Nasz ogród na terenie zakładu postanowiliśmy zamienić w ogród społeczny. W inicjatywę zaangażowali się wszyscy – pracownicy gospodarczy wykonali podwyższone grządki, a pozostali pracownicy sadzili rozsady i zadbali o ich podlewanie. Doskonale zdajemy sobie sprawę z właściwości leczniczych ogrodów, a chętnych wśród nas do spędzania czasu wolnego i aktywności na świeżym powietrzu nigdy nie brakuje. Wszystkich zachęcamy do zakładania ogrodów społecznych.

Sadzenie ziół

„Optymalne żywienie jest medycyną jutra”

dr Linus Pauling

Zioła i przyprawy to rzadkość w dzisiejszej kuchni. Dlaczego? Ponieważ przyzwyczailiśmy się do kupowania dań gotowych, które niejednokrotnie są sztucznie doprawiane. Wzmacniacze smaku, glutaminian sodu i cała lista "E" skutecznie zepsuły nam kubki smakowe.

Nie używamy przypraw, bo często po prostu nie wiemy jakich. Nie znamy nazw ziół, ani ich zastosowania. Konsumpcyjny styl życia skutecznie odstrasza nas od indywidualnego podejścia do gotowania.

Doskonale zdają sobie z tego sprawę pracownicy kuchni i z tego powodu postanowili zasadzić zioła w specjalnej skrzyni przygotowanej przez naszych pracowników gospodarczych.

Zioła w kuchni

Bazylia - jest jednym z najważniejszych i też najczęściej używanych ziół w kuchni. Zawiera olejki eteryczne i jest bardzo aromatyczne. Możesz dodać ją do sałatek, spaghetti, tart, twarogów, a nawet mięs. Łagodzi wzdęcia i wzmaga apetyt. Świetnie komponuje się z czosnkiem.
Cynamon - skrobia, śluz, żywica, garbniki i olejki lotne to jego najważniejsze składniki. Ma cudowny słodko-korzenny smak i zapach. Istotnym jest, że roślina ma przeróżne zastosowanie. Można go dodać do mięs, ryżu, kompotów, ciast, herbat i ponczów. Jest iście rozgrzewającą przyprawą, dodatkowo zapach cynamonu odpręża.
Pietruszka - tę możesz wykorzystać podwójnie. Korzeń jest idealny do zup i sałatek. Liście natomiast do potraw z ryb i mięs. Świetnie komponuje się też z warzywami i jako ozdoba wszelakich potraw.
Koper - jest symbolem witalności już od czasów starożytnego Rzymu. Nadaje potrawom świeży i wyraźny smak. Dodawaj go ziemniaków, serów, sałatek i zup. To przyprawa, której nie może zabraknąć w połączeniu z owocami morza - rakami, krabami oraz rybami i ślimakami. Używany jest też do sosów, likierów, a także do dekoracji dań.
Oregano - ta znana od stuleci przyprawa, znalazła swoje zastosowanie przy wszelakich sałatkach, sosach i potrawach mięsnych. Z powodzeniem można jej też używać do przyprawiania wódek i likierów.
Mięta - to wszechstronne zioło, po które możesz sięgnąć przy przygotowywaniu zarówno pikantnych, jak i wytrawnych dań. Wykorzystasz ją też przy tworzeniu deserów i napojów. Wypity po posiłku napar z mięty, złagodzi bóle brzucha i wspomoże trawienie.
Tymianek - ma silny aromat. Idealny do ryb, mięs i sosów. Bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi warzywami strączkowymi. Zapobiega wzdęciom oraz pobudza pracę jelit.
Majeranek - jest podstawową przyprawą do dań ciężkostrawnych i tłustych. Używaj go też do zup, flaków oraz potraw z roślin strączkowych. Dobrze harmonizuje się z tymiankiem, czy szałwią.
Szałwia - zawiera bardzo dużo witaminy C oraz oleje eteryczne. Świeżą szałwię dodawać możesz do warzyw i marynat. Nie oszczędzaj jej przy przygotowywaniu zup, potraw z mięs czy sosów. Przy grillowaniu dodaj do szaszłyków. Ma gorzkawy smak, dlatego z tą przyprawą zachowaj umiar.
Pieprz - to najczęściej używana przyprawa w kuchni. Źródło błonnika, białka i magnezu. To też jedna z bardziej uniwersalnych przypraw, zatem możesz go stosować praktycznie do wszystkiego: do dań z mięs, sosów, potrawek. Dodany do sałatek, czy jarzyn podkreśli ich pełnie smaku. Doskonały do zup i galaretek. Nie oszczędzaj go przy przygotowywaniu potraw z jaj. Mielony pieprz dodaje się pod koniec gotowania, natomiast ziarnisty na początku.
Estragon - ta pochodząca z Azji roślina ma słodko-gorzki smak. Idealna przy przyrządzaniu dań rybnych, czy zup i sałatek. Jeśli nie stronisz od kiszenia ogórków i kapusty, śmiało dodawaj estragon. Nie żałuj go też do drobiu i jaj. Tylko pamiętaj, estragonu się nie gotuje.
Kolendra - świeże liście kolendry dodawaj do curry, a także do dań z kuchni meksykańskiej i chińskiej. Idealna w połączeniu z koprem i kminkiem.
Goździki - po tą przyprawę sięgaj, gdy przygotowujesz marynaty, czy też potrawy mięsne. Goździki są idealne do kompotów, deserów czy ciast, a także sosów i pieczeni. To przyprawa używana też do win i likierów. Dobrze łączy się z cebulą i liściem laurowym.
Liść laurowy - tej aromatycznej przyprawy nie może zabraknąć w Twojej kuchni. Dodawaj do bigosu, galaret z mięsa, zup, sosów i pieczeni. Jest bardzo ważnym składnikiem wszelakich marynat i zalew.
Kminek - używaj go do wszystkich ciężkostrawnych i tłustych potraw. Nie szczędź przy gotowaniu kapusty, czy grochu oraz potraw smażonych. Ma działanie łagodzące na nasz układ trawienny. Nasiona kminku odświeżają oddech.
Ziele angielskie - najczęściej używać go możesz, aby przyprawić zupy, wędliny, mięsa oraz konserwy. Jeśli dodasz go do kompotów, podniesiesz jego aromat (kompotu, nie ziela). Jeśli chcesz, aby Twoja potrawa miała niezwykły smak i zapach, dodawaj ziele angielskie na początku gotowania.
Kurkuma - nadaje przygotowywanym potrawom lekko złocisty kolor. Dodawaj jej do dań z ryżu i makaronu. Przyprawiaj kurkumą sosy, dania z drobiu oraz omlety.
Imbir - niezastąpiony przy wypiekach pierników i ciasteczek. Składnik piwa imbirowego oraz herbat. Jeśli chodzi o potrawy to dodawaj go do sałatek, sosów, pasztetów, rosołu i flaków. Tylko używaj go z umiarem, jeśli przesadzisz, nieodwracalnie zniszczysz smak potrawy.
Gałka muszkatołowa - ta przyprawa znalazła swoje zastosowanie, jako dodatek do sosów i potrawek mięsnych. Także przy pieczeniu ciast będzie Ci niezbędna. Gałka muszkatołowa jest bardzo aromatyczna, co świetnie podnosi smak win, piwa i ponczów.

Przygotowanie skrzyni do sadzenia warzyw

,,W końcu praca jest wciąż najlepszym sposobem na rozpoczęcie życia."

Gustave Flaubert

Kolejnym etapem prac ogrodowych po odbyciu szkolenia teoretycznego i praktycznego było usytuowanie skrzyń na podłożu w wydzielonej części naszego zakładu jak również właściwe zadbanie o podłoże dla przyszłych upraw – zrobienie drenażu oraz wypełnił skrzynie ziemią ogrodniczą. Pan Mirek bardzo zaangażował się nie tylko we właściwe wypełnienie skrzyń ale również postarał się o aspekt estetyczny. Praca zarówno w ogrodzie jak i na świeżym powietrzu ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Doskonale zdają sobie z tego sprawę! Nasi pracownicy chętnie uczestniczą we wszelkich formach rehabilitacji na świeżym powietrzu.

Jak prace ogrodowe wpływają na zdrowie?
• Dużo mniejszy stres - dużo wyższa samoocena,
• Zdrowe serce, mniejsze ryzyko zawału i udaru,
• Zręczność i siła rąk,
• Zdrowie mózgu i mniejsze ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera,
• Depresja i zdrowie psychiczne,
• Pamięć, nauka i procesy poznawcze,
• Super odporność.

Zajęcia stolarskie – budowa skrzyni

„Ucz się tak, jakbyś niczego jeszcze nie osiągnął, i lękaj się, byś nie stracił tego, co już osiągnąłeś.”

Konfucjusz

Po odbytym teoretycznym szkoleniu nadszedł czas na wdrożenie teorii w praktykę. Praktyczny aspekt szkolenia polegał na wykonaniu drewnianych skrzyń. W ramach rehabilitacji, zarówno zawodowej jak i społecznej nasi Panowie Mirek i Tomek podjęli się zadania wykonania budowy skrzyni do siania warzyw i sadzenia rozsadów. Wykorzystali w tym celu wiedzę, którą zdobyli podczas szkolenia przeprowadzonego przez ich kierownika. Po kilku dniach mogliśmy podziwiać efekty ich wspólnej pracy i zaangażowania – przepiękne skrzynie. Wszystkich zachęcamy do aktywnego spędzania wolnego czasu i pracy w ogrodzie zwłaszcza wiosną.

Dzień Książki 23.04.2021

„Kto czyta książki, żyje podwójnie”

Umberto Eco

Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich to doroczne święto organizowane przez UNESCO w celu promocji czytelnictwa, edytorstwa i ochrony własności intelektualnej. Obchodzone jest 23 kwietnia. Data obchodów nie jest przypadkowa i nawiązuje do dnia śmierci trzech wybitnych postaci: Miguela de Cervantesa, Wiliama Szekspira i historyka peruwiańskiego Inca Garcilaso de la Vega. Już od 1930 roku Dzień Książki jest oficjalnym świętem w Hiszpanii. W Polsce w obchody Światowego Dnia Książki i Praw Autorskich angażują się przede wszystkim księgarnie, biblioteki czy instytucje naukowe. W tym roku także i my postanowiliśmy zorganizować obchody święta w naszym zakładzie. Wielu z nas chętnie spędza czas wolny czytając książki. Doskonale zdajemy sobie sprawę z korzyści wynikających z czytania: wzbogacanie słownictwa, rozwijanie wyobraźni i kreatywności, zdobywanie nowej wiedzy, nauka szybkiego zapamiętywania treści, zmniejszenie stresu. Wszystkich zachęcamy do czytania książek.

Zdrowe odżywianie, czyli pysznie i kolorowo 16.04.2021

,,Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle.’’

Salvador Dali

Temat zdrowego odżywiania jest znany wszystkim. Duża w tym zasługa środków masowego przekazu (telewizja, internet, prasa, radio) oraz kampanii społecznych i informacyjnych. Także w naszym zakładzie są osoby, które przywiązują dużą wagę do zasad prawidłowego odżywiania i ich przestrzegają w codziennym życiu. Jedną z nich jest pani Dyrektor, która była pomysłodawcą przeprowadzenia zajęć na ten temat. Postanowiliśmy zorganizować zajęcia kulinarne, w czasie których przygotowaliśmy przepyszne kanapki. Nie mogło zabraknąć na nich warzyw, które są źródłem witamin. Celem zajęć było promowanie właściwych nawyków żywieniowych w rodzinie i środowisku.

Ważne zasady zdrowego żywienia:

  1. Odżywiaj się regularnie.
  2. Dbaj o różnorodność posiłków.
  3. Unikaj nadmiernej ilości tłuszczu i cholesterolu.
  4. Spożywaj dużo owoców i warzyw.
  5. Pij wodę.

Pisanki

„Gdyby jajko miało inną formę, życie kury byłoby potworne”

Julian Tuwim

Jednym z symboli świąt wielkanocnych są pisanki. Ich wykonanie to jedna z tradycji świąt Wielkiej Nocy. W zależności od techniki zdobienia świąteczne jajka mają w Polsce różne nazwy: drapanki, kraszanki, pisanki, oklejanki (naklejanki), nalepianki, pisanki ażurowe. W ramach zajęć z arteterapii postanowiliśmy przygotować pisanki. Chętnych do ich wykonania nie brakowało. Po chwili powstały niepowtarzalne i wyjątkowe pisanki. Wszystkich zachęcamy do kultywowania tradycji.

Ciekawostki o pisankach:

  • zwyczaj malowania jajek znany był w czasach cesarstwa rzymskiego;
  • na ziemiach polskich najstarsze pisanki, pochodzące z końca X wieku, odnaleziono podczas wykopalisk archeologicznych w pozostałościach grodu na opolskiej wyspie Ostrówek;
  • dawniej zdobieniem jaj zajmowały się wyłącznie kobiety, mężczyźnie wówczas nie wolno było wchodzić do izby. Jeśliby się tak zdarzyło, odczyniano urok, który intruz mógł rzucić na pisanki;
  • muzeum poświęcone wyłącznie pisankom istnieje w Kołomyi.

Wielkanocne przysmaki

,,Zdrowie utrzymane za pomocą restrykcyjnej diety to przykra choroba.''

Wielkanoc to czas, który spędzamy w gronie rodziny i przyjaciół. Czas pandemii wymusza by spotkania odbywały się w jak najmniejszym gronie. Jedno pozostaje jednak niezmienne – stół zastawiony tradycyjnymi potrawami i wypiekami wielkanocnymi. Pracownicy kuchni już od pewnego czasu przygotowują wszystkie smakołyki dla konsumentów. Ważną rolę odgrywają wypieki, czyli mazurek i ciasto drożdżowe, bez których nikt nie wyobraża sobie świąt Wielkiej Nocy. Podczas tych świąt jak każdych innych, dietetyczne jedzenie ustępuje miejsca potrawom nadzwyczaj smacznym jednakże kalorycznym - ale cóż człowiek będzie sobie żałował przecież święta nie są w każdy weekend tyko 2 razy do roku.

Sadzenie warzyw

„Optymalne żywienie jest medycyną jutra”

dr Linus Pauling

Warzywa mają liczne zastosowanie w kuchni. Można z nich zrobić przetwory, zamrozić lub ususzyć, przygotować przepyszne soki czy surówki. Należy pamiętać, że ugotowanych warzyw nie wolno trzymać w wodzie, gdyż tracą cenne właściwości. Najlepsze warzyw to te wyhodowane samodzielnie w ogródkach lub działkach. Doskonale zdają sobie z tego sprawę pracownicy kuchni i z tego powodu postanowili zasadzić warzywa w specjalnej skrzyni przygotowanej przez naszych pracowników gospodarczych. Poniższa galeria zdjęć prezentuje przebieg ich pracy.

Zastosowanie warzyw w kuchni:

  • pomidory, mogą być dodawane w surowej postaci np. do surówek, sałatek, sosów czy zup. Można je podawać faszerowane i serwować jako zakąski. Pyszne są wszelkiego rodzaju przetwory pomidorowe i soki
  • ogórki, mogą być podawane jako mizeria oraz jako dodatek do sałatek i surówek mieszanych, można je konserwować i kwasić oraz zapiekać i nadziewać
  • kabaczki i cukinie, najlepiej podawać zapiekane, smażone lub marynowane
  • kalafiory i brokuły, najlepiej smakują zapiekane pod sosami, duszone czy dodawane do surówek
  • kapusty, do dań duszonych, kapust zasmażanych oraz do surówek
  • strączkowe, dodawane głównie do zup, potraw duszonych czy sałatek

Kartki Wielkanocne

Najważniejsza rzecz w życiu to rodzina.
Najpierw ta, w której się urodziłeś, później ta, którą sam stworzyłeś.

Peter Sellers

Wielkanoc to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa, obchodzone przez wszystkie wyznania chrześcijańskie. To czas, który najchętniej spędzamy w gronie rodziny i przyjaciół składając sobie wzajemnie życzenia .W tym roku, tak jak w poprzednim ze względu na stan epidemii jeszcze ważniejsze niż dotychczas jest wysłanie kartek najbliższym, by zapewnić ich o swojej pamięci. My także uważamy, że ten piękny zwyczaj – składania sobie życzeń należy kultywować. Z okazji zbliżających się świąt przygotowaliśmy kartki świąteczne by wysłać je zaprzyjaźnionym instytucjom. Każda przygotowana przez nas kartka była wyjątkowa i niepowtarzalna.

Z okazji świąt Wielkiej Nocy życzymy wszystkim:
Smacznego jajka,
mokrego Dyngusa,
Ciast wszelakich trzy tony,
Jajeczek dużych jak galony.
Kiełbasy wiejskiej,
bez żadnej skazy miejskiej.
Uśmiechu promiennego,
do tego słońca wiosennego!

Zdrowych rodzinnych świąt życzy
Dyrektor Zakładu Aktywności Zawodowej
wraz z pracownikami

Palmy wielkanocne

Jednym z symboli świąt wielkanocnych są palmy. Przygotowywane są na pamiątkę wjazdu Jezusa do Jerozolimy i święcone podczas uroczystości Niedzieli Palmowej. Można je kupić gotowe w sklepie, ich wybór jest ogromny, ale bardziej cieszą wykonane samodzielnie. W tym roku także i my postanowiliśmy umożliwić chętnym pracownikom wykonanie palm wielkanocnych. Nasze panie przystąpiły do pracy z wielkim entuzjazmem i już po chwili mogliśmy podziwiać powstające dzieła.

Ciekawostki o palmach:

  • bazą do stworzenia palemki są często wierzbowe witki, gdyż wierzba szybko budzi się do życia i jest też ona znakiem zmartwychwstania i nieśmiertelności duszy;
  • wiele regionów ma swoje charakterystyczne palemki różniące się techniką wykonania i wyglądem;
  • w miejscowości Łyse od kilkudziesięciu lat odbywa się w każdą Niedzielę Palmową konkurs na najdłuższą palmę;
  • już w IV wieku w Jerozolimie odbywały się procesje z palmami

Hipoterapia

„Dziś zadbaj o zdrowie, byś nie musiał o nim marzyć, gdy będziesz w niemocy”

Pliniusz Starszy

Dbanie o zdrowie jest koniecznością, zwłaszcza w czasie pandemii. Doskonale zdają sobie z tego sprawę nasi pracownicy i chętnie korzystają z różnych form rehabilitacji leczniczej. Szczególną popularnością cieszy się hipoterapia. Jest ona jednym z rodzajów terapii osób niepełnosprawnych ( zarówno dzieci jak i dorosłych) z udziałem zwierząt. Jest to forma rehabilitacji psychoruchowej. Oddziaływuje ona na wiele sfer jednocześnie: sensoryczną, psychiczną, ruchową, społeczną. Zajęcia przebiegają w przyjemnej atmosferze, wywołują uśmiech na twarzy i niwelują dolegliwości bólowe. Wszystkich zachęcamy do aktywnego wypoczynku i dbania o zdrowie.

Karmniki

„Zima jest piękna do pewnego stopnia… Celcjusza”

Tadeusz Gicgier

Zima to wspaniały czas dla dzieci, ale trudny dla zwierząt, które potrzebują w tym okresie pomocy ludzi. Doskonale zdajemy sobie z tego sprawę, dlatego postanowiliśmy zbudować karmniki dla ptaków i zatroszczyć się o pokarm dla nich. Nasi pracownicy – pan Mirek i pan Radek chętnie podjęli się tego zadania. Dzięki ich pracy możemy podziwiać nie tylko piękne karmniki, ale także sprawić, że zima będzie znacznie łatwiejsza do przetrwania dla ptaków. Wszystkich zachęcamy do pomocy zwierzętom nie tylko zimą.

Dzień Składanki i Łamigłówki

„Powiedz mi, to zapomnę. Naucz mnie, to może zapamiętam. Zaangażuj mnie, to się nauczę.”

Benjamin Franklin

Dzień Składanki i Łamigłówki jest obchodzony 29 stycznia. Tego dnia postanowiliśmy zorganizować po raz pierwszy w naszym zakładzie obchody święta. Rozwiązywanie składanek i łamigłówek uczy logicznego myślenia, rozwija kreatywność oraz wyobraźnię. Nie zdziwiło nas więc spore zainteresowanie zajęciami. Chętnych nie brakowało i już po chwili zapanowała w zakładzie naukowa atmosfera. Sukcesy w rozwiązywaniu zadań motywowały do dalszej pracy i wywoływały uśmiech na twarzy. Zachęcamy do spędzenia czasu wolnego w ten właśnie sposób.

Korzyści z rozwiązywania łamigłówek:

  • aktywność psychiczna i sprawny umysł;
  • zmniejszają poziom stresu i zmęczenia;
  • uczą strategicznego myślenia;
  • rozwijanie zdolności poznawczych;
  • doskonalenie ogólnej wiedzy;
  • wzbogacenie słownictwa

Zajęcia kulinarne

„W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.”

Stanisław Jerzy Lec

W ramach rehabilitacji zawodowej nasi pracownicy uczą się pod nadzorem instruktora nowych umiejętności przydatnych nie tylko do wykonywania pracy, ale także w codziennym życiu. Zajęcia są dostosowane do predyspozycji oraz zainteresowań. Pani Agnieszka z chęcią i wielkim zapałem uczyła się wykonywać nie tylko piękne, ale i smaczne ciastka. Efekty jej pracy mogliśmy podziwiać podczas degustacji. Wszyscy jednomyślnie orzekli, że smakują rewelacyjnie. Pani Agnieszce gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów kulinarnych.

Zimowy bałwan

„Ja rozumiem, że wam jest zimno, ale jak jest zima, to musi być zimno!”

z filmu „Miś”

Nadeszła zima a wraz z nią upragniony przez niektórych śnieg 🙂 Zrobiło się biało i mroźnie. Warunki pogodowe sprzyjały ulepieniu prawdziwego, zimowego bałwana. Po chwili mogliśmy podziwiać efekty naszej pracy. Była to doskonała okazja do powrotu do szczęśliwych chwil z dzieciństwa. Aktywność na świeżym powietrzu zagwarantowała wszystkim dobry humor do końca dnia.

Światowy Dzień Bałwana obchodzimy 18 stycznia. Wykorzystaliśmy sprzyjającą aurę i postanowiliśmy świętować trochę wcześniej 🙂 Mamy nadzieję, że rozpoczęty miłym akcentem 2021 rok przyniesie nam same dobre wiadomości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *