Przeskocz do treści

2023

Szkolenie - Ciasteczka i pierniczki kruche

Inwestowanie w wiedzę zawsze przynosi największe zyski”

Benjamin Franklin

Pracownicy kuchni w ramach szkolenia wewnętrznego uczyli się przygotowania kruchych ciasteczek i pierniczków. Wypieki kojarzą się z Bożym Narodzeniem i stanowią wspaniałą ozdobę świąteczną - idealną dekorację choinki. Przysmaki nadają się do zjedzenia zaraz po upieczeniu, ale można je również przechowywać przez dłuższy czas w zamkniętych puszkach lub ozdobnych słoikach. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy zachwyci wszystkich.

Szkolenie – warzywne dekoracje świąteczne

Kto usilnie chce każdej zakosztować nauki z radością idzie się uczyć i nigdy nie ma dość”

Platon

W czasie szkoleń wewnętrznych organizowanych przez kadrę zakładu nasi pracownicy uczą się nowych umiejętności przydatnych nie tylko w pracy, ale także codziennym życiu. W czasie obecnych zajęć przygotowali dekoracje świąteczne z warzyw – choinkę z warzyw, choinkę na formie oraz mikołaja. Oryginalne ozdoby prezentują się niesamowicie i stanowią doskonały sposób na przemycenie do naszego menu dodatkowej porcji warzyw i witamin.

Szkolenie - „Śledzik na talerzu”

Nauka umacnia wrodzoną siłę”

Horacy

Z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia pracownicy kuchni uczyli się przygotowania różnych potraw ze śledziem w roli głównej - m. in. tort śledziowy, cytryna nadziewana śledziem. Podczas zajęć poznali nietypowe, świąteczne oblicze śledzia. Ryba pojawia się na świątecznym stole w różnych wariantach - np. jako tatar ze śledzi, w przyprawach korzennych, w sałatce pod pierzynką z buraczkami czy jako najbardziej znane danie – śledź w śmietanie z jabłkami. Przygotowane przez naszych pracowników dania – tort śledziowy czy cytryna nadziewana śledziem zaskoczą gości i z pewnością ich zachwycą.

Wytrawne przekąski – szkolenie wewnętrzne

Człowiek jest tym, co zje”.

Ludwig Feuerbach

Jedzenie bywa dużą inspiracją. Ciasto francuskie pozwala na wiele możliwości, gdyż doskonale sprawdza się zarówno na słodko, jak i na słono. Pracownicy kuchni uczyli się przygotowania wytrawnych przysmaków z ciasta francuskiego. Wyczarowali przystawki z łososiem i różnymi dodatkami.

Przysmaki wykonane z ciasta francuskiego smakują wyśmienicie i szybko znikają ze stołu.

Szkolenie wewnętrzne – ciasto patriotyczne

Ojczyzna, to nie kraj, w którym mieszkasz, ale kraj którego potrzebujesz i który potrzebuje ciebie.”

Stefan Pacek

Odzyskanie przez Polskę niepodległości można świętować na wiele sposobów.

W związku z obchodzonym w listopadzie Świętem Niepodległości Pani Kasia postanowiła zgłębić wiedzę cukierniczą i upiekła w barwach flagi tort. Tort
z truskawkowym biszkoptem i śmietaną. Rewelacyjnie się prezentował i pysznie smakował 🙂

Aby upiec prosty biszkopt potrzebne są tylko cztery składniki:

  • niepełna szklanka mąki pszennej tortowej - około 140 g
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - do 50 g skrobi
  • 7 większych jajek - do 400 g po rozbiciu
  • 3/4 szklanki drobnego cukru - około 150 g

Warsztaty z doradztwa zawodowego

,,Umiejętność komunikowania się, stała się w dzisiejszym świecie towarem, za który gotów jestem płacić więcej, niż za jakikolwiek inny”

John D. Rockefeller

W ramach rehabilitacji zawodowej organizujemy dla naszych pracowników warsztaty z doradztwa zawodowego. Przeprowadzane są one przez doradcę zawodowego z Powiatowego Urzędu Pracy w Człuchowie. Obecne zajęcia poświęcone były kompetencjom społecznym. Należą do nich: umiejętność komunikacji, pracy w grupie, organizacji swojego czasu czy dostosowania się do obowiązujących zasad. Pracodawcy coraz częściej zwracają uwagę na posiadanie wymienionych kompetencji. Nasi pracownicy dowiedzieli się również o możliwości skorzystania z usług oferowanych przez urząd pracy.

Arbuz wytrawnie – szkolenie wewnętrzne

Wszystko, czego się dotąd nauczyłeś, zatraci sens, jeśli nie potrafisz znaleźć zastosowania dla tej wiedzy.”

Paulo Coelho

Dnia 3 sierpnia obchodzony jest Dzień Arbuza. Z tej okazji postanowiliśmy poznać witaminy i składniki odżywcze owocu. Arbuz zawiera m.in. witaminę C i A, potas, magnez, a także błonnik, żelazo oraz wapń. Masa owocu to w ponad 90% woda. Jedzenie arbuza wpływa pozytywnie na pracę układu moczowego i nerek. Arbuzy są również niskokaloryczne. Pracownicy naszej kuchni przygotowali różne wytrawne dania z arbuza: arbuz grillowany, powidła oraz sałatkę. Zachęcamy do spożywania owoców i warzyw.

Szkolenie: „Montaż mebli” 24-25.07.2023r.

Uczący się powinien wiedzieć, umieć, chcieć.”

Burrhus Frederic Skinner

W ramach rehabilitacji zawodowej organizujemy dla naszych pracowników szkolenia. Dostosowane są one do predyspozycji oraz zainteresowań uczestniczących. Tematem obecnego szkolenia był montaż mebli. Nasi panowie w czasie zajęć poznali metody oraz narzędzia stolarskie oraz zasady BHP związane z ich używaniem. Ważną częścią szkolenia były zajęcia praktyczne – montaż i skręcanie mebli, co zaowocowało samodzielnym skręceniem szafy. Kursy umożliwiają przekwalifikowanie lub zdobycie nowego zawodu. Zachęcamy do zdobywania nowych umiejętności i podnoszenia swoich kwalifikacji, które mogą wykorzystywać w życiu codziennym jak również zwiększą one szanse na rynku pracy.

Szkolenie: „Profesjonalny sekretariat. Organizacja i funkcjonowanie.” 24.07.2023r.

„Zawsze idź przez życie tak jakbyś miał coś nowego do nauczenia się, a tak się stanie.”

Vernon Howard

Każdy z naszych pracowników doskonale zdaje sobie sprawę z tego jak ważne jest zdobywanie nowych umiejętności. Aktualizowanie i podnoszenie kwalifikacji zawodowych wpływa na lepsze i skuteczniejsze wykonywanie obowiązków pracowniczych. Pani Basia uczestnicząc w szkoleniu poznała jakie umiejętności powinna posiadać współczesna sekretarka oraz w jaki sposób zorganizować pracę w sekretariacie by była ona sprawna i skuteczna czy jak skutecznie pozyskiwać informacje. Szkolenia poszerzają wiedzę oraz zwiększają szanse na rynku pracy. Szkolenie zostało zorganizowane przez Ośrodek Wspierania Administracji Lokalnej w formie online.

Szkolenie z tworzenia Sushi

Szczęście wygląda jak pierwszy kawałek dobrze przygotowanego sushi”

autor nieznany

Sushi to japońska potrawa złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym (su) nadającym jej kwaśnego posmaku oraz różnych dodatków, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów, kawałków ryb, warzyw, grzybów. Nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „ kwaśny ryż”. Danie cechuje krótki termin przydatności do spożycia. To także jedna z najzdrowszych potraw na świecie. Nasi pracownicy postanowili nauczyć się przygotowania tego egzotycznego przysmaku.

Ciekawostki o sushi:

  1. Sushi powinno być podawane zaraz po przygotowaniu.
  2. Tradycyjne sushi spożywa się palcami lub pałeczkami.
  3. Do sushi podaje się sos sojowy do maczania, wasabi oraz marynowany imbir.
  4. Marynowany imbir zjada się pomiędzy poszczególnymi rodzajami sushi w celu oczyszczenia kubków smakowych.
  5. Zgodnie z japońskim zwyczajem, w restauracjach, sushi podaje się w zestawach, które noszą różne nazwy: matsu (sosna) - zestaw wykwintny, drogi, take (bambus) - zestaw pośredni, ume (japońska morela) - zestaw tani.

Szkolenie „Obsługa kos spalinowych”

Nie wystarczy dużo wiedzieć, ażeby być mądrym.”

Heraklit z Efezu

W ramach rehabilitacji zawodowej organizujemy dla naszych pracowników szkolenia. Związane są one zarówno z wykonywaną pracę, jak i zainteresowaniami osób biorących w nich udział.

Dnia 22.06.2023 roku odbyło się szkolenie „Obsługa kos spalinowych” przeprowadzone przez przedstawiciela Centrum Kariery Zawodowej w Szczecinku. Uczestniczyło w nim 6 pracowników. W czasie zajęć pracownicy poznali budowę i charakterystykę kos spalinowych. Dowiedzieli się również jaki sprzęt pomocniczy jest potrzebny do obsługi kosy spalinowej. Ważnym elementem szkolenia były zajęcia praktyczne oraz szczegółowo omówione kwestie BHP.

Warsztaty z doradztwa zawodowego

Usługi rynku pracy świadczone przez Powiatowy Urząd Pracy - bilans kompetencji zawodowych”

Wybierz prace, która kochasz, a nie będziesz musiał pracować nawet przez jeden dzień w swoim życiu”

Konfucjusz

Wśród instytucji, z którymi współpracuje nasz zakład jest Powiatowy Urząd Pracy w Człuchowie. Ważnym elementem współpracy jest organizacja dla osób z niepełnosprawnościami poradnictwa oraz doradztwa zawodowego. Dnia 21.06.2023 roku zorganizowaliśmy dla naszych pracowników kolejne warsztaty z doradztwa zawodowego przeprowadzone przez Panią Aldonę – przedstawiciela Powiatowego Urzędu Pracy w Człuchowie.

Szkolenie odbyło się w ramach rehabilitacji zawodowej. Celem zajęć było przekazanie informacji o aktywnych formach wsparcia oraz ogólnej sytuacji na rynku pracy. Nasi pracownicy poznali czym są kompetencje i umiejętności zawodowe. Dowiedzieli się również jak ważną odgrywają one rolę w kontakcie z przyszłym pracodawcą. Wszystkie wiadomości zostały przedstawione przez doradcę zawodowego w sposób zrozumiały i przydadzą się naszym pracownikom w codziennym życiu.

Szkolenie BHP

Powiedz mi, to zapomnę. Naucz mnie, to może zapamiętam. Zaangażuj mnie ,to się nauczę.”

Benjamin Franklin

Szkolenie BHP ma na celu aktualizację i ugruntowanie wiedzy i umiejętności w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz zaznajomienie uczestników szkolenia z nowymi rozwiązaniami techniczno-organizacyjnymi w tym zakresie.

Zorganizowaliśmy dla naszych pracowników szkolenie okresowe, które zostało przeprowadzone przez Pana Piotra - Specjalistę BHP. Pracownicy zostali podzieleni na grupy. Podczas szkolenia dowiedzieli się więcej na temat samych przepisów bezpieczeństwa oraz higieny pracy. Dodatkowo też mieli okazję zapoznać się ze specyfiką zajmowanego stanowiska.

Szkolenie wewnętrzne - ciasteczka wielkanocne

Wszystko, czego się dotąd nauczyłeś, zatraci sens, jeśli nie potrafisz znaleźć zastosowania dla tej wiedzy.”

Paulo Coelho

Szkolenia wewnętrzne dla pracowników z niepełnosprawnością odbywają się w ramach rehabilitacji zawodowej. Ich celem jest nauka nowych umiejętności przydatnych nie tylko w pracy, ale także w codziennym życiu. Z okazji zbliżających się świąt Wielkiej Nocy pracownicy kuchni uczyli się przygotowania kruchych ciasteczek wielkanocnych. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, nie potrzeba żadnych specjalnych składników, wystarczą ogólnodostępne: mąka, jajka, proszek do pieczenia. Ciasteczka wielkanocne są pyszne i stanowią wyjątkową dekorację świątecznego stołu.

Warsztaty z doradztwa zawodowego „Usługi rynku pracy” 21.03.2023r.

„Żyj tak, jakbyś miał umrzeć jutro. Ucz się tak, jakbyś miał żyć wiecznie.”

Gandhi Mahatma

Dnia 21.03.2023 roku zorganizowaliśmy dla naszych pracowników warsztaty z doradztwa zawodowego przeprowadzone przez Panią Aldonę Lewicką – przedstawiciela Powiatowego Urzędu Pracy w Człuchowie. Szkolenie odbyło się w ramach rehabilitacji zawodowej. Tematem zajęć były usługi rynku pracy. Nasi pracownicy poznali czym jest pośrednictwo pracy i kto może z niego skorzystać, a także różne rodzaje szkoleń, o które mogą się ubiegać korzystając z usług Urzędu Pracy. Wszystkie wiadomości zostały przedstawione przez doradcę zawodowego w sposób zrozumiały i przydadzą się naszym pracownikom w codziennym życiu.

Szkolenie wewnętrzne – torcik makowy

„Jedną z najpiękniejszych rzeczy w życiu jest sposób, w jaki musimy regularnie przerywać to, co robimy i poświęcać naszą uwagę jedzeniu.”

Luciano Pavarotti

Torcik makowy to doskonały deser na różne okazje – święta, jubileusze, wszelkie uroczystości. Jego wygląd zachwyci każdego, a dodatkowym atutem jest smak, który zadowoli nawet największych koneserów słodkości. Podczas szkolenia pani Agnieszka uczyła się przygotowania przysmaku. Poznała składniki oraz praktyczne wskazówki niezbędne do jego wykonania. Istnieje wiele przepisów na wykonanie ciasta. Efekt końcowy – torcik z owocami i galaretką bardzo smakował degustatorom. Pani Agnieszce gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów kulinarnych.

Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją

Depresja to po prostu niezdolność do budowania przyszłości.”

Rollo May

Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją został ustanowiony przez ministra zdrowia w 2001 roku. Obchodzony jest 23 lutego. Celem święta jest upowszechnienie wiedzy na temat choroby i zachęcenie chorych do podjęcia leczenia. Depresja według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia ( WHO) jest czwartą najpoważniejszą chorobą na świecie i jedną z głównych przyczyn samobójstw. Tak ważnego święta nie mogliśmy nie zauważyć.

Zorganizowaliśmy dla naszych pracowników zajęcia by przybliżyć im najważniejsze zagadnienia związane z depresją oraz rozprawić się z mitami z nią związanymi. Temat zajęć wzbudził zainteresowanie, wywiązała się dyskusja. Uczestnicy zajęć chętnie zabierali głos na forum odwołując się do posiadanej wiedzy oraz doświadczeń życiowych. Wszystkich zachęcamy do dbania o zdrowie psychiczne.

Mity na temat depresji (źródło www.medicover.pl):
Mit: depresja nie jest prawdziwą chorobą (fakt: depresja jest klasyfikowana w Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób ICD10).
• Mit: dotyka ludzi słabych i leniwych (fakt: może dotknąć każdego).
• Mit: prawdziwi mężczyźni nie mają depresji (fakt: na depresję chorują zarówno mężczyźni jak i kobiety).
• Mit: jeśli twoi rodzice mieli depresję, ty też zachorujesz (fakt: skłonność do wystąpienia depresji może być uwarunkowana genetycznie, jednak nie ma 100 proc. pewności, że zachorujesz).
• Mit: podłożem choroby jest zawsze trudna sytuacja życiowa (fakt: przyczyn choroby jest wiele, wśród nich np. zmiany hormonalne lub zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego).
• Mit: wir pracy leczy depresję (fakt: w leczeniu stosuje się psychoterapię i farmakoterapię).

Szkolenie kulinarne z okazji Tłustego Czwartku - faworki

Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych faworków nasmażyła.”

W ramach rehabilitacji zawodowej organizujemy dla naszych pracowników szkolenia wewnętrzne prowadzone przez kadrę ZAZ. Z okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku pracownicy kuchni postanowili usmażyć faworki. Ten przysmak króluje obok pączków i oponek w ten wyjątkowy dzień.

Pracownicy uczyli się wykonania idealnego przysmaku dzięki praktycznym wskazówkom uzyskanym od kierownika kuchni. Nazwa prawdopodobnie pochodzi od rodzaju kokardki, którą kiedyś przyozdabiało się strój.

Praktyczne wskazówki związane z pieczeniem faworków:

  1. Temperatura oleju do smażenia faworków powinna się wahać między 170 a maksymalnie 180 stopni.
  2. Jeśli chrusty zdecydowanie za szybko się rumienią, to zmniejsz moc palnika. 
  3. Aby ciasto na faworki było dobrze napowietrzone, należy wielokrotnie je zagniatać a nawet uderzać w nie wałkiem.
  4. Gotowe faworki hojnie oprósz cukrem pudrem. Cukier puder warto wymieszać wcześniej ze zmielonym na puder cukrem waniliowym.

Szkolenie „Zauważyłeś. Reaguj. 112” z okazji Europejskiego Dnia Numeru Alarmowego 112.

„Jedyne rzeczy, które mają w życiu znaczenie są cholernie proste. Rodzina, przyjaciele, bezpieczeństwo i zdrowie.“

John Marsden

Europejski Dzień Numeru Alarmowego obchodzony jest 11 lutego. Święto zostało ustanowione przez Unię Europejską. Numer alarmowy 112 został wprowadzony do użycia w 1991 roku, aby w każdym państwie członkowskim UE był jednakowy. Z okazji tego wyjątkowego święta zorganizowaliśmy dla naszych pracowników szkolenie przeprowadzone przez Specjalistę BHP.

Celem zajęć było rozpowszechnienie idei numeru alarmowego oraz znajomości zasad jego funkcjonowania. Przypomniano również jakie informacje należy podać dzwoniąc po numer 112.Podczas zajęć każdy z pracowników otrzymał kopertę życia. Do jej posiadania zachęcają lekarze oraz pracownicy pogotowia ratunkowego. Wypełniona powinna przechowywana być w lodówce. Wszystkich zachęcamy do posiadania wypełnionej karty życia.

Szkolenie „Obowiązki pracownika”

07.02.2023r.

"W życiu musi być i obowiązek, i pasja, a szczęściem jest ukochanie swojej codzienności"

Jolanta Knitter-Zakrzewska „Niebieskie cienie na śniegu”

W ramach rehabilitacji zawodowej i społecznej organizujemy dla naszych pracowników szkolenia. Są one związane zarówno z wykonywaną pracą, jak i z zainteresowaniami osób biorących w nich udział. Tematem obecnego szkolenia były obowiązki pracownika.

W czasie zajęć zostały przypomniane podstawowe obowiązki pracownika oraz zasady obowiązujące podczas zwolnienia lekarskiego. Ważną kwestią omawianą podczas szkolenia były konsekwencje niedopełnienia obowiązków przez pracownika. Tematyka zajęć bardzo interesowała uczestników zajęć, wywiązała się dyskusja związana z omawianymi zagadnieniami. Pamiętajmy by szanować swoich przełożonych.

Szkolenie kulinarne

z okazji Dnia wegetarian

Jestem weganinem. To sprawia, że czuję się naprawdę dobrze i pogodnie.”

Lea Michelle

Z okazji Dnia wegetarian obchodzonego 11 stycznia zorganizowaliśmy dla pracowników kuchni szkolenie, podczas którego uczyli się przygotowania nowej potrawy. Tym razem była to tarta w trzech wariantach: z wędzonym łososiem, z brokułami oraz z kurkami leśnymi.

Zwolenników wegetarianizmu przybywa, więc postanowiliśmy zapoznać się zarówno z korzyściami wynikającymi z niejedzenia mięsa (m.in. obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi), jak i minusami (niedobór niektórych witamin).

Szacuje się, że w Polsce jest już około 2 miliony wegetarian. To spora grupa, do której należą głównie młodzi ludzie, ale nie tylko oni. Zachęcamy do zapoznania się z ideą wegetarianizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *