2020

Szkolenie „Wszystko na temat soli” 06.07.2020

„Nauka to pokarm dla rozumu.”

Lew Tołstoj

Sól jest obecna w naszym codziennym życiu, chociaż nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę spożywając ją w zakupionych produktach. Postanowiliśmy zdobyć wiedzę na temat jej stosowania i właściwości. W tym celu zorganizowaliśmy szkolenie, które poprowadziła kierownik kuchni. W czasie jego trwania każdy mógł poznać różne rodzaje soli oraz jej zastosowanie.

Sól kuchenna, czyli chlorek sodu stanowi najpopularniejszą przyprawę i środek konserwujący używany w gospodarstwie domowym. Sól jest głównym źródłem sodu w naszym pożywieniu, jednak nadmierne spożywanie soli jest szkodliwe dla naszego organizmu, ponieważ powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co sprzyja powstawaniu nadciśnienia tętniczego.

Szkolenie na temat: „Zagrożenie koronawirusem”

„Uncja środków zapobiegawczych jest lepsza od tony środków leczniczych.”

Archibald Joseph Cronin

Obecnie w Polsce nastąpiła fala zachorowań na ostrą zakaźną chorobę układu oddechowego COVID-19 wywoływaną przez wirusa SARS-CoV-2. W związku z tym zaprosiliśmy do naszego zakładu przedstawiciela stacji sanitarno – epidemiologicznej w Człuchowie. Tematem szkolenia było zagrożenie koronawirusem oraz czy powinniśmy się go obawiać. W czasie spotkania zostało zaprezentowane jak należy prawidłowo dbać o higienę rąk oraz czego należy unikać. Tematyka szkolenia wzbudziła spore zainteresowanie naszych pracowników.