2020

Szkolenie – Pracownicze plany kapitałowe

„Inwestowanie w wiedzę zawsze przynosi największe zyski”

Benjamin Franklin

Wszyscy nasi pracownicy doskonale zdają sobie sprawę jak ważne jest ciągłe doszkalanie się i zdobywanie nowej wiedzy. Nikogo nie trzeba przekonywać do podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych. Zorganizowaliśmy dla pracowników kadr i administracji szkolenie na temat pracowniczych planów kapitałowych. Temat bardzo ważny, gdyż dotyczy wszystkich pracujących i pracodawców oraz wiąże się z sytuacją materialną każdego z nas w przyszłości. Ze względu na czas pandemii odbywało się ono online, a poprowadzone było przez przedstawiciela Centrum Szkoleniowego Verte. Wszystkich zachęcamy do inwestowania w wiedzę.

Dzień Tolerancji – 15.09.2020

„Najtrudniej jest być tolerancyjnym wobec najbliższych”

Stefan Florian Garczyński

W ramach rehabilitacji społecznej zorganizowaliśmy w naszym zakładzie Dzień Tolerancji. W czasie zajęć, które poprowadziła pani psycholog zostały przedstawione założenia kampanii społecznej „Odmień swoją głowę” Pomorskiej Koalicji na Rzecz Zdrowia Psychicznego oraz obalone mity na temat schizofrenii. Uczestnicy zajęć otrzymali ulotki zawierające informacje zarówno o chorobie jak i o tym jak wpływa ona na rodzinę osoby, która się z nią zmaga. Temat zajęć wywołał sporo pytań, nasi pracownicy chcieli dowiedzieć się jak najwięcej informacji, wywiązała się dyskusja. Zgodnie z zasadą, że dbamy nie tylko o zdrowie psychiczne oraz kształtowanie właściwych postaw interpersonalnych (tolerancja), ale także o zdrowie fizyczne przygotowaliśmy dla naszych pracowników zdrowy poczęstunek – owoce, z których wszyscy byli bardzo zadowoleni. Poniższa galeria zdjęć ukazuje przebieg spotkania.

Szkolenie „Wszystko na temat soli” 06.07.2020

„Nauka to pokarm dla rozumu.”

Lew Tołstoj

Sól jest obecna w naszym codziennym życiu, chociaż nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę spożywając ją w zakupionych produktach. Postanowiliśmy zdobyć wiedzę na temat jej stosowania i właściwości. W tym celu zorganizowaliśmy szkolenie, które poprowadziła kierownik kuchni. W czasie jego trwania każdy mógł poznać różne rodzaje soli oraz jej zastosowanie.

Sól kuchenna, czyli chlorek sodu stanowi najpopularniejszą przyprawę i środek konserwujący używany w gospodarstwie domowym. Sól jest głównym źródłem sodu w naszym pożywieniu, jednak nadmierne spożywanie soli jest szkodliwe dla naszego organizmu, ponieważ powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co sprzyja powstawaniu nadciśnienia tętniczego.

Szkolenie na temat: „Zagrożenie koronawirusem”

„Uncja środków zapobiegawczych jest lepsza od tony środków leczniczych.”

Archibald Joseph Cronin

Obecnie w Polsce nastąpiła fala zachorowań na ostrą zakaźną chorobę układu oddechowego COVID-19 wywoływaną przez wirusa SARS-CoV-2. W związku z tym zaprosiliśmy do naszego zakładu przedstawiciela stacji sanitarno – epidemiologicznej w Człuchowie. Tematem szkolenia było zagrożenie koronawirusem oraz czy powinniśmy się go obawiać. W czasie spotkania zostało zaprezentowane jak należy prawidłowo dbać o higienę rąk oraz czego należy unikać. Tematyka szkolenia wzbudziła spore zainteresowanie naszych pracowników.