1 maj – Święto Pracy
„Nie sama praca, ale jej cel sprawia, że to jest coś wyjątkowego.”
William Paul Young „Chata”
Święto Pracy popularnie zwany 1 Maja – międzynarodowe święto klasy robotniczej, obchodzone od 1890 corocznie 1 maja. W Polsce Święto Pracy jest świętem państwowym od 1950. Święto wprowadziła w 1889 II Międzynarodówka dla upamiętnienia wydarzeń z pierwszych dni maja 1886 w Chicago, w Stanach Zjednoczonych podczas strajku będącego częścią ogólnokrajowej kampanii na rzecz wprowadzenia 8-godzinnego dnia pracy.
Z okazji Święta Pracy kucharze z Naszej kuchni przygotowali lizaki bezowe w kolorze białym i czerwonym.
Kolorowe bezy na patyku, są to zwyczajne bezy tylko, że przyklejone do słomki lub patyczka. Można nadać im różne kolory i kształty. Dodatkowo można udekorować różnymi posypkami cukrowymi. Takie lizaki bezowe są ładne same w sobie i mogą być słodką przekąską, dekoracją stołu lub prezentem (jeśli zostaną zapakowane w woreczki celofanowe). Są również piękną dekoracją tortów, babeczek, czy ciast.












Śniadanie wielkanocne
„Niewiele potrzeba, by związać ludzi ze sobą: wspólny temat,
stół z kolacją i czas.”
Ida Linde
W tym roku po raz drugi zorganizowaliśmy dla naszych pracowników śniadanie wielkanocne. To wspaniała okazja by usiąść wspólnie przy stole i spędzić razem czas. Każda z potraw pojawiająca się z tej okazji na świątecznym stole ma swoje znaczenie i symbolikę. Mięso i wędliny to oznaka dostatku, jajko stanowi symbol zwycięstwa życia nad śmiercią, a chleb ciało Chrystusa. Na naszym stole nie zabrakło również żurku, galarety, własnoręcznie wykonanych bułeczek oraz babeczek i ciasteczek wielkanocnych. Słodkości symbolizują dążenie do doskonałości. Potrawy zostały przygotowane przez pracowników naszej kuchni. Spotkanie było okazją do spędzenia czasu we własnym gronie oraz złożenia sobie życzeń.











Dekoracja stołu wielkanocnego
„Stół biesiadny to jedyne miejsce, gdzie człowiek nigdy nie zazna nudy przez pierwszą godzinę.”
Ważnym elementem przygotowań do świąt Wielkiej Nocy jest dekorowanie stołu, przy którym zasiądziemy by spędzić wspólnie czas z najbliższymi i złożymy sobie życzenia. Planując spotkania w gronie rodziny i przyjaciół warto zadbać o jego niezwykłą, świąteczną dekorację. Większość z nas do nakrycia stołu wykorzystuje klasyczną białą zastawę. Można również wprowadzić kolory związane z wiosną np. zieleń, słoneczny żółty czy delikatne, pastelowe barwy. Ciekawym pomysłem jest również użycie zastawy stołowej ze świątecznymi motywami. Pamiętać należy jednak o umiarze – by nie przedobrzyć i o zachowaniu elegancji. Udekorowany stół zachwyci wszystkich oraz zaakcentuje świąteczny klimat w naszym domu.







Aranżacja wiosenno- wielkanocna
„Nie można wyczerpać kreatywności. Im więcej jej używasz, tym więcej jej masz.”
Maya Angelou
Wraz z nadejściem wiosennych dni jedno jest pewne: Wielkanoc za pasem! Z tej okazji postanowiliśmy ozdobić wnętrze budynku administracji ZAZ by poczuć klimat wiosny oraz nadchodzących świąt. Sercem zakładu jest budynek administracji, a w szczególności wejście do sekretariatu. To tutaj pojawiają się nasi kontrahenci, interesanci oraz pracownicy w celu załatwienia niezbędnych spraw oraz uczestniczenia w spotkaniach z dyrektorem zakładu. Nie dziwi więc fakt, iż w tym właśnie miejscu pojawiła się nasza aranżacja. Do jej wykonania wykorzystaliśmy gotowe ozdoby, drewniane skrzynki, drabinę oraz żywe kwiaty (bratki).














Pozytywnie nakręceni
„Nie liczy się to ile posiadasz, ale ile dajesz innym i jak się z nimi dzielisz”
autor nieznany
Akcje charytatywne odbywają się cyklicznie w naszym zakładzie. Wszyscy zdajemy sobie sprawę jak ważna jest pomoc potrzebującym. Nie potrzeba wielu pieniędzy wystarczy odpowiedni pomysł . Zbieranie plastikowych nakrętek nie wymaga duże wysiłku, a przynosi wiele korzyści. W ten sposób pomagamy innym oraz naszej planecie ograniczając ilość zbędnego plastiku. Nasi pracownicy i ich rodziny od samego początku angażują się w akcję zbierania nakrętek i chętnie pomagają. Wszystkim dziękujemy za udział w akcji.




Obchody Dnia Kobiet 08.03.2023
„Gdyby nie było kobiet, wszystkie pieniądze na świecie nie miałyby żadnego znaczenia”
Aristotelis Onasis
Dzień kobiet to święto międzynarodowe . Obchodzone jest w wielu krajach świata , m.in. we Włoszech, Rumunii, Rosji, Armenii, Portugalii, Chinach, Wietnamie, Wielkiej Brytanii oraz oczywiście w Polsce. Przebieg święta wygląda różnie, ale cechą wspólną jest celebrowanie kobiecości oraz docenienie roli Pań w życiu zawodowym, rodzinnym, społecznym. Początki święta związane były z działaniami sufrażystek, które podejmowały walkę o równouprawnienie. Dzięki ich staraniom kobiety mogą realizować się w wielu wymiarach oraz uzyskały prawa wyborcze. W naszym zakładzie zorganizowaliśmy spotkanie okolicznościowe dla wszystkich Pań. Była to doskonała okazja do spędzenia czasu we własnym gronie oraz degustacji przepysznych, własnoręcznie przygotowanych dań. Na stole królowały różnego rodzaju potrawy. Nie zabrakło również słodkości oraz życzeń od naszych kolegów z pracy. Dziękujemy za pamięć wszystkie życzenia oraz kwiaty i upominki otrzymywane przez cały dzień.









Dzień tosta
„Jeśli naprawdę chcesz zaprzyjaźnić się, idź do czyjegoś domu i jedz z nim – ludzie, którzy dają ci jedzenie, oddają ci swoje serce.”
Tost to kromka pieczywa pszennego podpieczona w tosterze. Podawany jest na ciepło i stanowi świetne śniadanie na początek dnia. Doskonale sprawdzi się również na lekki lunch czy kolację. To potrawa, która stwarza wiele możliwości, a jej wykonanie jest proste. Idealny tost powinien być lekko przypieczony i chrupiący. Może być podawany na wiele sposobów – na słodko (z dżemem lub miodem ( jest elementem typowego angielskiego śniadania), wykwintnie – z kawiorem lub też z serem i szynką – wersja najbardziej popularna w naszym kraju .Istnieje wiele odmian tostów – francuskie, angielskie, hawajskie.
Dzień tosta został zapoczątkowany w 2014 roku w Wielkiej Brytanii i obchodzony jest w ostatni czwartek lutego. Z tej okazji postanowiliśmy przygotować ten wyjątkowy przysmak również w naszym zakładzie, aby można go było zjeść w przyjacielskiej atmosferze przyrządzone przez nasze przesympatyczne Panie.































Tłusty czwartek
„Tłusty czwartek pączkami fetuje, a od Popielca ścisły post szykuje”
przysłowie, autor nieznany
Tłusty czwartek to święto, które na stałe zagościło w kalendarzu naszych imprez zakładowych. Inne nazwy tego wyjątkowego dnia to zapusty czy mięsopust. To również ostatni czwartek przed wielkim postem, rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Święto stanowi niewątpliwie jeden z najbardziej przyjemnych i wyczekiwanych dni w ciągu roku, gdyż bez skrupułów czy wyrzutów sumienia można pofolgować sobie z ukochanymi smakołykami, zwłaszcza pączkami czy faworkami.
Zgodnie z dawnymi wierzeniami kto nie zje w ten dzień chociaż jednego pączka musi liczyć się z tym, że nie będzie miał powodzenia w życiu , więc nikt z nas nie chciał ryzykować 🙂 Postanowiliśmy zadbać o swoje szczęście i wspólnie celebrować ten wyjątkowy dzień.






























Dzień Pizzy
„Kto w czasie pracy myśli tylko o jedzeniu, ten na pewno w czasie jedzenia nie myśli o pracy”
Władysław Grzeszczyk
Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzony jest 9 lutego. Nie jest to jedyny termin tego wyjątkowego święta – we Włoszech obchodzone jest 17 stycznia, a w Brazylii 31 sierpnia. W naszym gronie jest wielu zwolenników włoskiego przysmaku.
Postanowiliśmy celebrować święto jedząc pizzę. Wspólny posiłek wpływa na kształtowanie lepszych nawyków żywieniowych, zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń odżywiania oraz wzmacnia więzi społeczne. To także doskonała okazja do rozmów oraz lepszego poznania się. Jedząc wspólnie spożywamy jedzenie świadomie, co pozwala szybciej się najeść oraz pozytywnie wpływa na trawienie.
Wszystkich zachęcamy do wspólnych posiłków z najbliższymi i przyjaciółmi – nie tylko w czasie świąt.
Ciekawostki o pizzy:
- Największa pizza przygotowana została w RPA w 1990 roku. Zużyto do niej prawie 4 tys. kg sera i niespełna 2 tys. sosu pomidorowego. Jej średnica to 37,4 m, a ważyła ponad 12 ton
- Sobotnie wieczory to czas, kiedy na świecie zjadane jest najwięcej pizzy w całym tygodniu.
- Rekord w najszybszym zjedzeniu pizzy o średnicy 30 cm należy do Amerykanina, któremu zajęło to zaledwie 41,31 sek.
- Nazwa „pizza” prawdopodobnie wywodzi się w prostej linii od słowa „picea”, które po łacinie oznaczało chleb umieszczony w piecu.
- Najwięcej pizzy jedzą Norwegowie – aż 5,4 kg na mieszkańca rocznie


















Dzień Rogalika
,,Kto w czasie pracy myśli tylko o jedzeniu, ten na pewno w czasie jedzenia nie myśli o pracy.”
Dnia 30 stycznia obchodzony jest Dzień Rogalika. Z tej okazji zorganizowaliśmy spotkanie edukacyjno – rekreacyjne. W czasie zajęć kulinarnych pracownicy kuchni uczyli się przygotowywać rogale (część edukacyjna), którymi następnie poczęstowali koleżanki i kolegów będących w pracy. Dla wielu osób idealne śniadanie stanowi rogalik z kawą. Słodki przysmak postanowiliśmy połączyć z kakao, które doskonale rozgrzewa zimą.
Rogaliki są popularne na całym świecie, a ich historia sięga czasów pogańskich. Słynne rogale to: świętomarcińskie, croissanty, czy cornetto.

























Żyjemy w rytmie slow, czyli układamy puzzle
„Życie jest jak puzzle, które układamy bez końca, a ci, którzy znaleźli drogę do naszych serc, na zawsze będą elementami tej układanki.”
Aleksandra Polak, „Król kier”
Dnia 29 stycznia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Puzzli. Z tej okazji postanowiliśmy zorganizować w naszym zakładzie obchody tego wyjątkowego święta. Historia puzzli sięga XVIII wieku- stworzył je londyjski kartograf John Spilsbury jako pomoc naukową. Porozcinał naklejoną na mahoniową deskę mapę świata i w ten sposób uczył dzieci geografii.
Puzzle stanowią doskonałą rozrywkę dla dzieci i dorosłych. Ich układanie wpływa doskonale na nasz mózg, gdyż pracują jego obie półkule równocześnie, uczą koncentracji, spostrzegawczości, rozwijają zdolności przestrzenne oraz umiejętność logicznego myślenia. Wśród nas jest wielu zwolenników układania puzzli i kreatywnego spędzania czasu wolnego. Wszystkich zachęcamy do podjęcia tej aktywności.

















Kolorowo w Blue Monday
16.01.2023r.
„Nie same sytuacje budzą w nas niepokój, ale to, jak je odbieramy”
zasada stoików
Blue Monday to wprowadzone przez brytyjskiego psychologa Cliffa Arnalla – pracownika Cardiff University określenie najbardziej depresyjnego dnia w roku. Uczony wyznaczył datę najgorszego dnia w roku na postawie wzoru matematycznego uwzględniając czynniki meteorologiczne (krótki dzień, niskie nasłonecznienie), psychologiczne – świadomość niedotrzymania postanowień noworocznych i ekonomiczne – kończą się terminy płatności związane z zakupami świątecznymi.
Termin Blue Monday uznawany jest za pseudonaukę. Przez wielu traktowany jest jako wymysł marketingowy, podobnie jak wiele innych sztuczek .
Postanowiliśmy nie poddawać się zimowej aurze za oknem, ani chwilowym spadkiem formy tylko temu przeciwdziałać. Efekty naszych działań zaskoczyły wszystkich.
















Dzień bitej śmietany
„Niech sobie ten przypis przeczyta elita, że każda śmietanka na deser jest bita”
Stanisław Jerzy Lec
Dzień bitej śmietany obchodzony jest 5 stycznia w dniu urodzin Aarona S. „ Bunny” Lapina – opracował on wygodną puszkę jednorazowego użytku oraz nowy zawór do dozowania bitej śmietany. Rozpowszechnił produkt na całym świecie.
Z okazji święta zorganizowaliśmy zajęcia kulinarne, podczas których nasi pracownicy wykonali desery oraz tort z bitą śmietaną i w ten sposób celebrowali dzień pysznej przyjemności. Tego dnia nikt nie przejmował się dodatkowymi kaloriami, ani wagą. Obchodami Dnia bitej śmietany rozpoczęliśmy 2023 rok.
Ciekawostki o bitej śmietanie:
- Bita śmietana to śmietana bądź śmietanka, zawierająca zazwyczaj więcej niż 30% tłuszczu, napowietrzona.
- Pierwsze znane przekazy o stworzeniu bitej śmietany dotyczą balu na dworze Ludwika XIV w 1671, gdzie przygotował ją François Vatel. Prawdopodobnie jednak była ona znana wcześniej.
- Krem bita śmietanka zaliczana jest do kremów do tortów z grupy produkowanych na zimno. Jest to wyrób nietrwały, przeznaczony do konsumpcji w ciągu 6 godzin (gdy przechowywany w temp. ok. 6°C).






















