Choinka
"Idealna choinka? Wszystkie choinki są idealne!"
Charles N. Barnard
W tym roku w budynku administracji pojawiły się żywe, pachnące lasem drzewka. Zostały przez nas ozdobione światełkami, bombkami, łańcuchami, kokardkami. Dzięki nim możemy poczuć świąteczną atmosferę w pracy.
Świąteczne drzewko pięknie wygląda w naszych domach oraz zakładach pracy, wprowadza wyjątkową atmosferę.
Świąteczne oblicze naszego zakładu
Grudzień to czas wypełniony magią oczekiwania do świąt. Dekorowanie domu oraz pomieszczeń w pracy to jedna z większych gwiazdkowych przyjemności. Wprowadza odrobinę ciepła i przytulnej atmosfery. Chętnych do wykonania zadania nie brakowało. Nasi pracownicy wykazali się kreatywnością - pojawiły się świąteczne napisy, stroiki na drzwiach, a także ozdoby na ścianach oraz oknach.
Spotkanie wigilijne
„Święta to nie stół i ozdoby, a ludzie z ich uśmiechami i ciepłymi spojrzeniami. Ludzie są w święta najważniejsi.”
Sylwia Trojanowska „Wigilijna przystań”
Spotkania wigilijne organizowane przez firmy i zakłady pracy cieszą się coraz większą popularnością. To doskonała okazja do bliższego poznania koleżanek i kolegów z pracy, a także złożenia sobie życzeń, podziękowań za wspólną pracę przez cały rok oraz podsumowania osiągnięć i dokonań. W tym roku po raz pierwszy spotkanie odbyło się w restauracji Studio 2000. Nie zabrakło przepysznych dań oraz słodkości. Wszystkim udzieliła się świąteczna atmosfera.
Mikołajki
Mikołajki to święto, na które czekają wszyscy – zarówno dzieci, jak i dorośli. Każdy zastanawia się czy tego dnia odwiedzi go wyjątkowy gość – św. Mikołaj i będzie miał dla niego dobre słowo lub drobny upominek. To także znak, że coraz bliżej do świąt Bożego Narodzenia. Pracownicy naszego zakładu nawet będąc w pracy znaleźli chwilę czasu na zabawę i konkursy świąteczne. Nie mogło zabraknąć słodkiego poczęstunku oraz zimowego spaceru po terenie zakładu.
Wyjazd po choinkę
„Nie to, co jest pod choinką jest najważniejsze, a to kto jest wokół niej”
Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia rozpoczęły się również w naszym zakładzie. Jednym z głównych symboli świątecznych jest choinka. W tym roku zdecydowaliśmy, że w budynku administracji zagoszczą żywe, pachnące lasem drzewka. W celu wyboru idealnych choinek nasi pracownicy pojechali do plantacji Danko w Wielisławicach koło Gwdy Wielkiej. Podjęcie decyzji nie było łatwe, ale udało się i przywieźliśmy wymarzone choinki. Atrakcje oferowane przez właścicieli plantacji bardzo spodobały się naszym pracownikom - największe wrażenie zrobiła przejażdżka zabytkowym traktorem.
Akcja charytatywna na rzecz zwierząt ze schroniska
„Serce człowieka można poznać po tym, jak traktuje zwierzęta”
Immanuel Kant
Akcje charytatywne na rzecz zwierząt ze schroniska odbywają się w naszym zakładzie cyklicznie. Wśród nas jest wiele miłośników zwierząt, którym los braci mniejszych nie jest obojętny i którzy chętnie angażują się kolejne zbiórki. Dnia 6 grudnia zawieźliśmy zebraną karmę oraz inne niezbędne rzeczy do schroniska w Szczecinku. Bycie Mikołajem dla innych daje mnóstwo satysfakcji. Wszystkim dziękujemy za udział w kolejnej akcji charytatywnej.
Międzynarodowy Dzień Osób Niepełnosprawnych
„Miej taki punkt widzenia, z którego dobrze widać drugiego człowieka”
Ryszard Wasilewski
Grudzień to dla Nas bardzo ważny miesiąc, w tym miesiącu obchodzimy nasze święto - Dzień osób z niepełnosprawnościami.
To okazja do uświadomienia innym z czym na co dzień muszą zmagać się nasi koledzy. Wszyscy pracownicy naszego zakładu doskonale zdają sobie z tego sprawę. Pani Dyrektor z okazji tego wyjątkowego święta złożyła pracownikom życzenia, wręczyła słodycze oraz okolicznościowe nagrody. Bardzo serdecznie dziękujemy.
Andrzejki
„Święty Andrzej Ci ukaże, co Ci los przyniesie w darze.”
Pod koniec listopada obchodzimy Andrzejki. Pracownicy kuchni nawet będąc w pracy nie zapomnieli o tym wyjątkowym dniu i zorganizowali zabawy i wróżby. Każdy chciał wiedzieć co go czeka w najbliższej przyszłości. Było dużo śmiechu i radości do końca dnia. Mamy nadzieję, że wszystkie pozytywne wróżby się spełnią.
Wśród naszych pracowników także znajdują się panowie o tym imieniu, życzymy im wszystkiego najlepszego oraz spełnienia marzeń.
Znane osoby o imieniu Andrzej:
- Andrzej Piaseczny;
- Andrzej Grabowski;
- Andrzej Gołota;
- Andrzej Seweryn;
- Andrzej Chyra;
- Andrzej Sołtysik;
- Andrzej Zieliński.
Święto Niepodległości
„Prawdziwy patriotyzm nie może mieć na względzie interesów jednej klasy, ale dobro całego narodu.”
Roman Dmowski
Ojczyzna jest dobrem wspólnym i osobistym każdego człowieka. Dla każdego z nas znaczy co innego, dla jednych to rodzina, religia, dla drugich dzień odpoczynku, a dla innej części to zwykły dzień pracy.
Pojęcie patriotyzmu także znane jest chyba każdemu człowiekowi, oznacza postawę szacunku
i miłości wobec swojej ojczyzny oraz - jeśli zajdzie taka potrzeba - gotowość do walki w obronie kraju.
Część Naszych pracowników kuchni Święto Niepodległości spędziła w pracy, ale nie odbyło się bez akcentu patriotyzmu oraz wspólnej zabawy. Przygotowali plakat w barwach flagi państwowej. Nie zabrakło również delegacji Zakładu na obchodach 11 listopada pod pomnikiem „Tym którzy przywrócili polskość” w Człuchowie.
Karmniki
„- Teraz już rozumiem. - Co rozumiesz? - Jak latają ptaki. I dlaczego to kochają.”
Katherine Webb
Dokarmianie ptaków staje się coraz bardziej popularne, szczególnie zimą. Karmnik to bezpieczny i wygodny sposób na dokarmianie ptaków.
My również postanowiliśmy go zrobić dla latających sąsiadów, tego zadania podjęli się nasi koledzy – Mirek i Janek. Zbudowali karmnik z drzewa. Teraz tylko czekać aż przylecą do nas ptaki na pożywny posiłek.
Pamiętajmy!!
Ptaki lubią wszelkiego rodzaju nasiona m.in.
- słonecznik
- ziarna zbóż (proso, pszenica, owies)
- suszone lub świeże owoce
- orzechy
Nie dokarmiaj chlebem!
Ptaki nie lubią soli!
Światowy Dzień Zwierząt
„Serce człowieka można poznać po tym, jak traktuje zwierzęta.”
Immanuel Kant
Mówi się że zwierze to najlepszy przyjaciel człowieka. Dla każdego z nas zwierze może być lekarzem, przyjacielem czy psychologiem. Ludzie przyjaźnią się z kaczkami, królikami czy papużkami traktując je, jak nieodłącznych towarzyszy życia. Często nie zdajemy sobie z tego sprawy, jednak ukochany pies, mruczący na kolanach kot, czy nawet pływające w akwarium rybki – każde z nich daje człowiekowi coś dobrego, ubogaca życie, czyni je piękniejszym i zdrowszym. Największą popularnością wśród Naszych pracowników cieszą się psy i koty, ale także w zakładzie królują świnki morskie, chomiki, gekony, trzcinnik czy akselotl, które prezentujemy poniżej.
Dzień Chleba
„I ostatnim kęsem chleba podzielić się z bratem trzeba.”
przysłowie polskie
Dnia 16 października obchodzony jest od 2006 roku Światowy Dzień Chleba. Tego dnia celebrowany jest również Światowy Dzień Żywności, dlatego też w miesiącu październiku nasi pracownicy postanowili upiec chleb. Jego historia sięga czasów starożytnych, a popularność nie słabnie. Nie wyobrażamy sobie by mogło go zabraknąć w domu. Zapach świeżego, upieczonego chleba kojarzy się z domem rodzinnym, beztroskim dzieciństwem u babci, która piekła chleb. Obecnie samodzielne pieczenie chleba stało się coraz bardziej popularne i przybywa jego zwolenników. Istnieje wiele rodzajów chleba - na zakwasie, pszenny, z ziarnami, drożdżowy. Każdy z nich jest dobry i ma swoich wielbicieli. Do produkcji prawdziwego pieczywa potrzeba 3 podstawowych składników: wody, mąki i soli. Najstarszy wypiek piekarniczy pochodzi sprzed 14400 lat. Zakupiliśmy wszystkie niezbędne produkty i przystąpiliśmy do pracy. Na chwilę nasza sala szkoleń zamieniła się w piekarnię, a pracownicy stali się piekarzami. Samodzielne upieczenie chleba sprawiło wiele satysfakcji wszystkim, którzy podjęli się tego zadania.
Dzień owoców i warzyw
„Jedz owoce, jedz warzywa, a będziesz w energii pływał”
W tym roku również zorganizowaliśmy w naszym zakładzie Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Obchodzony jest on corocznie w trzeci piątek października. Celem święta jest zwiększenie znaczenia spożywania owoców i warzyw dla lepszego zdrowia. Produkty te znajdują się w podstawie piramidy żywieniowej, zaraz po aktywności fizycznej. Osoby, które jedzą więcej owoców i warzyw zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre choroby przewlekłe. Owoce i warzywa są smaczne i zdrowe, mają niezwykłe kształty i kolory. Można z nich wyczarować zarówno oryginalne dania, jak i prace. Pracownicy kuchni wykonali stworki warzywne. Wykonując swoje prace wykazali się kreatywnością i udowodnili, że warzywa i owoce są nie tylko źródłem witamin, ale również dobrej zabawy i mogą stać się twórczą inspiracją. Praca przyniosła wszystkim wiele radości.
Dzień Chłopaka 29.09.2023
„Prawdziwy mężczyzna to jest ten, kto przede wszystkim nie wie, że jest prawdziwym mężczyzną i który nie boi się tego, że nim nie jest.”
Bralczyk Jerzy
Dzień Chłopaka to święto międzynarodowe. Obchodzone jest w różnych krajach (np. na Malcie, w Wielkiej Brytanii, Japonii, Brazylii, Norwegii), choć nie jednego dnia. W Polsce celebrujemy je 30 września. Historia święta nie jest do końca znana. Wiele osób uważa, że data 30 września jest zupełnie przypadkowa. Niektórzy genezy tego święta próbują się doszukiwać w odległej Japonii, w której Dzień Chłopaka obchodzono od mniej więcej VI wieku n.e. W tym dniu obdarowujemy swoich chłopaków, kolegów z pracy czy znajomych drobnymi upominkami (najczęściej słodkościami) i składamy im życzenia. Tak było również w naszym zakładzie. Postanowiliśmy docenić naszych Panów w dniu ich święta i wręczyć im słodkie upominki. Wszystkim naszym kolegom życzymy:
Z okazji Dnia Chłopaka,
wielu przyjaciół, mnóstwo miłości,
ludzkiej przyjaźni i życzliwości.
Życzą koleżanki z pracy!
Grill „Pożegnanie lata” wrzesień 2023
„A to wielka umiejętność umieć odpoczywać.”
Wiesław Myśliwski
Pożegnanie lata odbyło się w naszym zakładzie zarówno w plenerze przy pieczonych kiełbaskach, jak i na poszczególnych działach. Chętnych do organizacji wydarzenia nie brakowało. Ze względu na obowiązki zawodowe nie wszyscy mogli uczestniczyć w wydarzeniu w plenerze. Nasi panowie z wielką ochotą przystąpili do działania i nie zapomnieli o swoich pracujących koleżankach i kolegach dostarczając im upieczone smakołyki oraz niezbędne dodatki. Bardzo dziękujemy za pamięć. Piękna, słoneczna pogoda sprzyja relaksowi na świeżym powietrzu. Ogromną popularnością cieszą się spotkania przy grillu. Wielu z nas jest zwolennikami tej formy relaksu. Z tego też powodu staramy się organizować spotkania cyklicznie. To doskonała okazja do spędzenia czasu we własnym gronie oraz wzmacniania więzi społecznych. Amatorzy pieczonych kiełbasek byli zachwyceni.
Światowy Dzień Marzeń
"I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu”
Paulo Coelho „Alchemik”
Marzenia stanowią siłę napędową wszystkich osiągnięć. Światowy Dzień Marzeń obchodzony jest 25 września. Idea święta powstała w USA, gdyż w tym kraju panuje silne przekonanie, że wszystko jest możliwe. Dzięki marzeniom ludzkość odkryła nowe lądy, telewizję, internet, odbyły się loty w kosms. Każdy z nas ma jakieś marzenia, choć nie zawsze chcemy o nich opowiadać publicznie. Niektórzy z nas wierzą, że gdy się o nich powie, to się nie spełnią. Inni uważają, że marzenia się nie spełniają, je się spełnia. Z okazji święta zorganizowaliśmy w naszym zakładzie sondę wśród pracowników na temat marzeń. Wzięło w niej udział 20 osób (12 kobiet i 8 mężczyzn). Nasze marzenia to: zdrowie, podróże, budowa domu, wygrana w totolotka, praca, pieniądze. Jedna z osób już spełniła swoje marzenia. Wszystkich zachęcamy do spełniania marzeń.
Wyniki sondy:
- zdrowie - 5 osób;
- podróże – 1 osoba;
- wygrana w totolotka – 3 osoby;
- praca – 3 osoby;
- pieniądze – 3 osoby;
- dom – 2 osoby;
- spełniłem (am) marzenia – 1 osoba;
- inne – 2 osoby;
Wycieczka do Bydgoszczy 09.09.2023r.
„Nic tak nie rozwija inteligencji jak podróżowanie”
Emile Zola
W ramach rehabilitacji społecznej zorganizowaliśmy do naszych pracowników wycieczkę. Celem obecnej podróży była Bydgoszcz. Postanowiliśmy poznać najważniejsze zabytki oraz atrakcje turystyczne miasta. Zwiedzanie rozpoczęliśmy od wizyty w Muzeum Mydła i Historii Brudu. W tym wyjątkowym miejscu spotkaliśmy damę polskiej estrady – Panią Irenę Santor, która również tego dnia postanowiła (jak my) odwiedzić muzeum i uczestniczyć w warsztatach mydlanych. Za zgodą artystki niektórym z nas udało się zrobić pamiątkowe zdjęcie. W czasie warsztatów każdy wykonać samodzielnie mydło, które otrzymał na pamiątkę przy wyjściu z muzeum.
Kolejnym punktem programu było zwiedzanie z przewodnikiem Starego Miasta i Wyspy Młyńskiej. Zobaczyliśmy Katedrę Bydgoską, Wyspę Młyńską, starówkę, rzeźbę „Przechodzący przez rzekę” oraz przystań. Wrażenie na nas zrobiła Wenecja Bydgoska – budynki (zarówno te odrestaurowane, jak i zapomniane mieszkalne i przemysłowe) znajdujące się nad kanałem lub z nim sąsiadujące. Wszyscy byli zaskoczeni wizerunkiem miasta, które potrafi łączyć tradycję i historię z nowoczesnością. Zachęcamy do odwiedzenia Bydgoszczy.
Światowy Dzień Pszczół
„Jakie pszczoły, taki miód”
przysłowie chińskie
Światowy Dzień Pszczół obchodzony jest co roku 20 maja. Został ogłoszony przez ONZ w grudniu 2017 roku. Propozycję obchodów tego wyjątkowego dnia zgłosiła Słowenia – kraj znany z bogatych tradycji pszczelarskich i zaangażowania w ochronę środowiska. Celem święta jest podniesienie świadomości na temat znaczenia pszczół w ekosystemie i ich wkładu w światową produkcję żywności.
W tym roku po raz pierwszy zorganizowaliśmy obchody święta w naszym zakładzie. Panie Klaudia i Agnieszka przygotowały spotkanie edukacyjno- rekreacyjne dla pracowników, w czasie jego trwania przedstawiły prezentację multimedialną na temat roli pszczół oraz różne zastosowanie miodu. Poznaliśmy również właściwości lecznicze tego produktu. Wszystkich zachęcamy do spożywania miodu.
Ciekawostki o pszczołach:
- Na świecie istnieje około 20 000 gatunków pszczół (większość z nich nie została jeszcze opisana, a więc liczba ta może być dużo większa).
- Pszczoły pozwalają zachować równowagę ekologiczną i bioróżnorodność w przyrodzie.
- Na zebranie 1 kg miodu pszczoły odwiedzają prawie 8 500 000 kwiatów akacji, 4 200 000 kwiatów esparcety lub 20 milionów kwiatów koniczyny.
- Żeby wyprodukować 0,3 kg miodu, pszczoły muszą przelecieć 88 500 km i usiąść na 2 mln kwiatów.
- Pszczoły porozumiewają się za pomocą tańców i wydawania dźwięków.
- Podczas lotu pszczoła wykonuje 350-435 ruchów skrzydłami na sekundę, czyli 11 400 razy na minutę.
Dzień Jajka
„Gdyby jajko miało inną formę, życie kury byłoby potworne.”
Julian Tuwim
Co było pierwsze jajko czy kura?. Na to pytanie do dziś nie ma satysfakcjonującej odpowiedzi. Już w czasach starożytnych uważano, że świat „wykluł się” z jajka. Twierdzili tak nie tylko Rzymianie, ale także mieszkańcy Chin, Indii, Peru czy Indonezji. Dawni mieszkańcy Skandynawii uważali, że z prajaj, które znosiła kaczka powstały: Ziemia (skorupa), Słońce (żółtko), i Księżyc (białko).
Postanowiliśmy zorganizować obchody Dnia Jajka w naszym zakładzie. Pracownicy kuchni przygotowali przepyszną pastę jajeczną, która w połączeniu ze świeżym pieczywem oraz warzywami smakowała wszystkim. Jajko to symbol życia. Zawiera witaminy A, B1, B9, B2 oraz minerały: wapń, fosfor, potas, sód, cynk, selen,miedź. Stanowi również eliksir młodości- zawarta w nim substancje (cholina i lecytyna sprawiają, że ciało i mózg człowieka wolniej się starzeją. Wszystkich zachęcamy do spożywania jaj.
Ciekawostki o jajkach:
- jajka ptaków mają różną wielkość, kształt i kolor;
- jaja niektórych ptaków zmieniają kolor pod wpływem kontaktu z otoczeniem;
- jajo żaby ma wielkość ziarenka piasku;
- ośmiornice potrafią złożyć za jednym razem nawet pięćset tysięcy jaj;
- osoby zdrowe mogą jeść nawet do 10 jajek na tydzień.
- ograniczenia dotyczące spożycia jajek odnoszą się przede wszystkim do żółtka, w którym znajduje się tłuszcz. W białku nie ma tłuszczu i można je spożywać do woli.
Dzień Rodziny
„Rodzina jest w życiu oparciem, czymś co chroni, co daje siłę”
Sophia Loren
Międzynarodowy Dzień Rodziny obchodzony jest 15 maja. Świętujemy go z najbliższymi. Bliskie, serdeczne relacje z rodziną i krewnymi to podstawa szczęśliwego funkcjonowania każdego z nas.
W pracy spędzamy sporo czasu, także w niej nawiązujemy bliskie relacje z innymi. Dobra atmosfera sprzyja większej efektywności działań oraz daje poczucie bezpieczeństwa (jak rodzina), dlatego tak ważne jest wspólne spędzanie czasu. Doskonale zdajemy sobie z tego sprawę i celebrujemy razem święta oraz różne uroczystości. Nie może zabraknąć gier oraz słodkości. Gwarantują niesamowite przeżycia oraz radość.
1 maj – Święto Pracy
„Nie sama praca, ale jej cel sprawia, że to jest coś wyjątkowego.”
William Paul Young „Chata”
Święto Pracy popularnie zwany 1 Maja – międzynarodowe święto klasy robotniczej, obchodzone od 1890 corocznie 1 maja. W Polsce Święto Pracy jest świętem państwowym od 1950. Święto wprowadziła w 1889 II Międzynarodówka dla upamiętnienia wydarzeń z pierwszych dni maja 1886 w Chicago, w Stanach Zjednoczonych podczas strajku będącego częścią ogólnokrajowej kampanii na rzecz wprowadzenia 8-godzinnego dnia pracy.
Z okazji Święta Pracy kucharze z Naszej kuchni przygotowali lizaki bezowe w kolorze białym i czerwonym.
Kolorowe bezy na patyku, są to zwyczajne bezy tylko, że przyklejone do słomki lub patyczka. Można nadać im różne kolory i kształty. Dodatkowo można udekorować różnymi posypkami cukrowymi. Takie lizaki bezowe są ładne same w sobie i mogą być słodką przekąską, dekoracją stołu lub prezentem (jeśli zostaną zapakowane w woreczki celofanowe). Są również piękną dekoracją tortów, babeczek, czy ciast.
Śniadanie wielkanocne
„Niewiele potrzeba, by związać ludzi ze sobą: wspólny temat,
stół z kolacją i czas.”
Ida Linde
W tym roku po raz drugi zorganizowaliśmy dla naszych pracowników śniadanie wielkanocne. To wspaniała okazja by usiąść wspólnie przy stole i spędzić razem czas. Każda z potraw pojawiająca się z tej okazji na świątecznym stole ma swoje znaczenie i symbolikę. Mięso i wędliny to oznaka dostatku, jajko stanowi symbol zwycięstwa życia nad śmiercią, a chleb ciało Chrystusa. Na naszym stole nie zabrakło również żurku, galarety, własnoręcznie wykonanych bułeczek oraz babeczek i ciasteczek wielkanocnych. Słodkości symbolizują dążenie do doskonałości. Potrawy zostały przygotowane przez pracowników naszej kuchni. Spotkanie było okazją do spędzenia czasu we własnym gronie oraz złożenia sobie życzeń.
Dekoracja stołu wielkanocnego
„Stół biesiadny to jedyne miejsce, gdzie człowiek nigdy nie zazna nudy przez pierwszą godzinę."
Ważnym elementem przygotowań do świąt Wielkiej Nocy jest dekorowanie stołu, przy którym zasiądziemy by spędzić wspólnie czas z najbliższymi i złożymy sobie życzenia. Planując spotkania w gronie rodziny i przyjaciół warto zadbać o jego niezwykłą, świąteczną dekorację. Większość z nas do nakrycia stołu wykorzystuje klasyczną białą zastawę. Można również wprowadzić kolory związane z wiosną np. zieleń, słoneczny żółty czy delikatne, pastelowe barwy. Ciekawym pomysłem jest również użycie zastawy stołowej ze świątecznymi motywami. Pamiętać należy jednak o umiarze – by nie przedobrzyć i o zachowaniu elegancji. Udekorowany stół zachwyci wszystkich oraz zaakcentuje świąteczny klimat w naszym domu.
Aranżacja wiosenno- wielkanocna
„Nie można wyczerpać kreatywności. Im więcej jej używasz, tym więcej jej masz.”
Maya Angelou
Wraz z nadejściem wiosennych dni jedno jest pewne: Wielkanoc za pasem! Z tej okazji postanowiliśmy ozdobić wnętrze budynku administracji ZAZ by poczuć klimat wiosny oraz nadchodzących świąt. Sercem zakładu jest budynek administracji, a w szczególności wejście do sekretariatu. To tutaj pojawiają się nasi kontrahenci, interesanci oraz pracownicy w celu załatwienia niezbędnych spraw oraz uczestniczenia w spotkaniach z dyrektorem zakładu. Nie dziwi więc fakt, iż w tym właśnie miejscu pojawiła się nasza aranżacja. Do jej wykonania wykorzystaliśmy gotowe ozdoby, drewniane skrzynki, drabinę oraz żywe kwiaty (bratki).
Pozytywnie nakręceni
„Nie liczy się to ile posiadasz, ale ile dajesz innym i jak się z nimi dzielisz”
autor nieznany
Akcje charytatywne odbywają się cyklicznie w naszym zakładzie. Wszyscy zdajemy sobie sprawę jak ważna jest pomoc potrzebującym. Nie potrzeba wielu pieniędzy wystarczy odpowiedni pomysł . Zbieranie plastikowych nakrętek nie wymaga duże wysiłku, a przynosi wiele korzyści. W ten sposób pomagamy innym oraz naszej planecie ograniczając ilość zbędnego plastiku. Nasi pracownicy i ich rodziny od samego początku angażują się w akcję zbierania nakrętek i chętnie pomagają. Wszystkim dziękujemy za udział w akcji.
Obchody Dnia Kobiet 08.03.2023
„Gdyby nie było kobiet, wszystkie pieniądze na świecie nie miałyby żadnego znaczenia”
Aristotelis Onasis
Dzień kobiet to święto międzynarodowe . Obchodzone jest w wielu krajach świata , m.in. we Włoszech, Rumunii, Rosji, Armenii, Portugalii, Chinach, Wietnamie, Wielkiej Brytanii oraz oczywiście w Polsce. Przebieg święta wygląda różnie, ale cechą wspólną jest celebrowanie kobiecości oraz docenienie roli Pań w życiu zawodowym, rodzinnym, społecznym. Początki święta związane były z działaniami sufrażystek, które podejmowały walkę o równouprawnienie. Dzięki ich staraniom kobiety mogą realizować się w wielu wymiarach oraz uzyskały prawa wyborcze. W naszym zakładzie zorganizowaliśmy spotkanie okolicznościowe dla wszystkich Pań. Była to doskonała okazja do spędzenia czasu we własnym gronie oraz degustacji przepysznych, własnoręcznie przygotowanych dań. Na stole królowały różnego rodzaju potrawy. Nie zabrakło również słodkości oraz życzeń od naszych kolegów z pracy. Dziękujemy za pamięć wszystkie życzenia oraz kwiaty i upominki otrzymywane przez cały dzień.
Dzień tosta
„Jeśli naprawdę chcesz zaprzyjaźnić się, idź do czyjegoś domu i jedz z nim – ludzie, którzy dają ci jedzenie, oddają ci swoje serce.”
Tost to kromka pieczywa pszennego podpieczona w tosterze. Podawany jest na ciepło i stanowi świetne śniadanie na początek dnia. Doskonale sprawdzi się również na lekki lunch czy kolację. To potrawa, która stwarza wiele możliwości, a jej wykonanie jest proste. Idealny tost powinien być lekko przypieczony i chrupiący. Może być podawany na wiele sposobów – na słodko (z dżemem lub miodem ( jest elementem typowego angielskiego śniadania), wykwintnie – z kawiorem lub też z serem i szynką – wersja najbardziej popularna w naszym kraju .Istnieje wiele odmian tostów – francuskie, angielskie, hawajskie.
Dzień tosta został zapoczątkowany w 2014 roku w Wielkiej Brytanii i obchodzony jest w ostatni czwartek lutego. Z tej okazji postanowiliśmy przygotować ten wyjątkowy przysmak również w naszym zakładzie, aby można go było zjeść w przyjacielskiej atmosferze przyrządzone przez nasze przesympatyczne Panie.
Tłusty czwartek
„Tłusty czwartek pączkami fetuje, a od Popielca ścisły post szykuje”
przysłowie, autor nieznany
Tłusty czwartek to święto, które na stałe zagościło w kalendarzu naszych imprez zakładowych. Inne nazwy tego wyjątkowego dnia to zapusty czy mięsopust. To również ostatni czwartek przed wielkim postem, rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Święto stanowi niewątpliwie jeden z najbardziej przyjemnych i wyczekiwanych dni w ciągu roku, gdyż bez skrupułów czy wyrzutów sumienia można pofolgować sobie z ukochanymi smakołykami, zwłaszcza pączkami czy faworkami.
Zgodnie z dawnymi wierzeniami kto nie zje w ten dzień chociaż jednego pączka musi liczyć się z tym, że nie będzie miał powodzenia w życiu , więc nikt z nas nie chciał ryzykować 🙂 Postanowiliśmy zadbać o swoje szczęście i wspólnie celebrować ten wyjątkowy dzień.
Dzień Pizzy
„Kto w czasie pracy myśli tylko o jedzeniu, ten na pewno w czasie jedzenia nie myśli o pracy”
Władysław Grzeszczyk
Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzony jest 9 lutego. Nie jest to jedyny termin tego wyjątkowego święta – we Włoszech obchodzone jest 17 stycznia, a w Brazylii 31 sierpnia. W naszym gronie jest wielu zwolenników włoskiego przysmaku.
Postanowiliśmy celebrować święto jedząc pizzę. Wspólny posiłek wpływa na kształtowanie lepszych nawyków żywieniowych, zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń odżywiania oraz wzmacnia więzi społeczne. To także doskonała okazja do rozmów oraz lepszego poznania się. Jedząc wspólnie spożywamy jedzenie świadomie, co pozwala szybciej się najeść oraz pozytywnie wpływa na trawienie.
Wszystkich zachęcamy do wspólnych posiłków z najbliższymi i przyjaciółmi - nie tylko w czasie świąt.
Ciekawostki o pizzy:
- Największa pizza przygotowana została w RPA w 1990 roku. Zużyto do niej prawie 4 tys. kg sera i niespełna 2 tys. sosu pomidorowego. Jej średnica to 37,4 m, a ważyła ponad 12 ton
- Sobotnie wieczory to czas, kiedy na świecie zjadane jest najwięcej pizzy w całym tygodniu.
- Rekord w najszybszym zjedzeniu pizzy o średnicy 30 cm należy do Amerykanina, któremu zajęło to zaledwie 41,31 sek.
- Nazwa „pizza” prawdopodobnie wywodzi się w prostej linii od słowa „picea”, które po łacinie oznaczało chleb umieszczony w piecu.
- Najwięcej pizzy jedzą Norwegowie – aż 5,4 kg na mieszkańca rocznie
Dzień Rogalika
,,Kto w czasie pracy myśli tylko o jedzeniu, ten na pewno w czasie jedzenia nie myśli o pracy.''
Dnia 30 stycznia obchodzony jest Dzień Rogalika. Z tej okazji zorganizowaliśmy spotkanie edukacyjno – rekreacyjne. W czasie zajęć kulinarnych pracownicy kuchni uczyli się przygotowywać rogale (część edukacyjna), którymi następnie poczęstowali koleżanki i kolegów będących w pracy. Dla wielu osób idealne śniadanie stanowi rogalik z kawą. Słodki przysmak postanowiliśmy połączyć z kakao, które doskonale rozgrzewa zimą.
Rogaliki są popularne na całym świecie, a ich historia sięga czasów pogańskich. Słynne rogale to: świętomarcińskie, croissanty, czy cornetto.
Żyjemy w rytmie slow, czyli układamy puzzle
„Życie jest jak puzzle, które układamy bez końca, a ci, którzy znaleźli drogę do naszych serc, na zawsze będą elementami tej układanki.”
Aleksandra Polak, „Król kier”
Dnia 29 stycznia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Puzzli. Z tej okazji postanowiliśmy zorganizować w naszym zakładzie obchody tego wyjątkowego święta. Historia puzzli sięga XVIII wieku- stworzył je londyjski kartograf John Spilsbury jako pomoc naukową. Porozcinał naklejoną na mahoniową deskę mapę świata i w ten sposób uczył dzieci geografii.
Puzzle stanowią doskonałą rozrywkę dla dzieci i dorosłych. Ich układanie wpływa doskonale na nasz mózg, gdyż pracują jego obie półkule równocześnie, uczą koncentracji, spostrzegawczości, rozwijają zdolności przestrzenne oraz umiejętność logicznego myślenia. Wśród nas jest wielu zwolenników układania puzzli i kreatywnego spędzania czasu wolnego. Wszystkich zachęcamy do podjęcia tej aktywności.
Kolorowo w Blue Monday
16.01.2023r.
„Nie same sytuacje budzą w nas niepokój, ale to, jak je odbieramy”
zasada stoików
Blue Monday to wprowadzone przez brytyjskiego psychologa Cliffa Arnalla – pracownika Cardiff University określenie najbardziej depresyjnego dnia w roku. Uczony wyznaczył datę najgorszego dnia w roku na postawie wzoru matematycznego uwzględniając czynniki meteorologiczne (krótki dzień, niskie nasłonecznienie), psychologiczne - świadomość niedotrzymania postanowień noworocznych i ekonomiczne - kończą się terminy płatności związane z zakupami świątecznymi.
Termin Blue Monday uznawany jest za pseudonaukę. Przez wielu traktowany jest jako wymysł marketingowy, podobnie jak wiele innych sztuczek .
Postanowiliśmy nie poddawać się zimowej aurze za oknem, ani chwilowym spadkiem formy tylko temu przeciwdziałać. Efekty naszych działań zaskoczyły wszystkich.
Dzień bitej śmietany
„Niech sobie ten przypis przeczyta elita, że każda śmietanka na deser jest bita”
Stanisław Jerzy Lec
Dzień bitej śmietany obchodzony jest 5 stycznia w dniu urodzin Aarona S. „ Bunny” Lapina – opracował on wygodną puszkę jednorazowego użytku oraz nowy zawór do dozowania bitej śmietany. Rozpowszechnił produkt na całym świecie.
Z okazji święta zorganizowaliśmy zajęcia kulinarne, podczas których nasi pracownicy wykonali desery oraz tort z bitą śmietaną i w ten sposób celebrowali dzień pysznej przyjemności. Tego dnia nikt nie przejmował się dodatkowymi kaloriami, ani wagą. Obchodami Dnia bitej śmietany rozpoczęliśmy 2023 rok.
Ciekawostki o bitej śmietanie:
- Bita śmietana to śmietana bądź śmietanka, zawierająca zazwyczaj więcej niż 30% tłuszczu, napowietrzona.
- Pierwsze znane przekazy o stworzeniu bitej śmietany dotyczą balu na dworze Ludwika XIV w 1671, gdzie przygotował ją François Vatel. Prawdopodobnie jednak była ona znana wcześniej.
- Krem bita śmietanka zaliczana jest do kremów do tortów z grupy produkowanych na zimno. Jest to wyrób nietrwały, przeznaczony do konsumpcji w ciągu 6 godzin (gdy przechowywany w temp. ok. 6°C).