Przeskocz do treści

2021

Szkolenie kulinarne - Przygotowujemy szarlotkę

“Tylko jedząc doskonałe potrawy, jesteś w stanie takie przygotować.”

Jiro Ono, japoński mistrz sushi

W ramach rehabilitacji zawodowej pracownicy kuchni uczą się przygotowywać nowe potrawy oraz wypieki. W tym celu wykorzystują produkty sezonowe. Jesień kojarzy się z jabłkami, więc wybór wybór był prosty – pieczemy szarlotkę. Nasze panie od razu przystąpiły do działania. Doskonale zdają sobie sprawę, że by mieć sukcesy trzeba stosować następujące zasady: gotować z miłością, próbować nowych przepisów i mieć z tego zabawę. Efekt końcowy zawsze jest bardziej niż zadowalający 🙂 co mogą poświadczyć degustatorzy. Wszystkich zachęcamy do podejmowania wyzwań kulinarnych.

Dzień Zdrowia Psychicznego - 08.10.2021r.

Największym bogactwem jest zdrowie.”

Virgil

Dnia 10 października obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego. Święto ustanowione zostało w 1992 roku przez Światową Federację Zdrowia Psychicznego. Celem święta jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na problematykę chorób psychicznych oraz promowanie właściwych postaw wobec osób cierpiących na zaburzenia psychiczne. Z tej okazji zorganizowaliśmy również w naszym zakładzie obchody Dnia Zdrowia Psychicznego. Nasi pracownicy uczestniczyli w zajęciach przygotowanych przez panią psycholog. Zachęcamy do dbania o zdrowie psychiczne i w razie potrzeby korzystania z pomocy specjalistów.

Szkolenie Otyłość w chorobach

,,Ten, kto ma zdrowie, ma nadzieję; a kto ma nadzieję, ma wszystko."

przysłowie arabskie

W ramach rehabilitacji zawodowej organizujemy dla naszych pracowników szkolenia. Tematem dzisiejszych zajęć była otyłość w chorobach. Wyjaśniono czym jest otyłość, omówiono jej rodzaje oraz jak jej zapobiegać. Ważną kwestią poruszaną w czasie zajęć był wpływ otyłości na zdrowie fizyczne i psychiczne. Wszyscy byli bardzo zainteresowani przedstawionymi wiadomościami, wywiązała się dyskusja. Zachęcamy do dbania o swoje zdrowie.

Szkolenie kulinarne – tarta śliwkowa 23.09.2021

Stół biesiadny to jedyne miejsce, gdzie człowiek nigdy nie zazna nudy przez pierwszą godzinę.”

Anthelme Brillat-Savarin

W ramach rehabilitacji zawodowej pracownicy kuchni uczą się przygotowywać nowe potrawy. Tym razem była to tarta ze śliwkami. Zdobyte umiejętności zawodowe wykorzystują nie tylko w pracy, ale także codziennym życiu. Zajęcia są dostosowane do predyspozycji i zainteresowań pracowników. Sukcesy kulinarne cieszą wszystkich – zarówno uczących się jak i instruktorów i kierownika, ale przede wszystkim…. degustatorów 🙂

Szkolenie kulinarne - gofry

„Człowiek jest tym, co zje”

Ludwig Feuerbach

Jak wiadomo u nas w zakładzie zawsze coś się dzieje, a oderwanie od obowiązków jest wręcz wskazane. Dziś uczyliśmy się jak przyrządzić gofry. Gofry kojarzą nam się z wakacjami, morzem, plażą a nie każdy może wyjechać nad morze, więc morze przyjechało do nich. Każdy chce zjeść pulchnego i chrupkiego gofra, dlatego też zorganizowaliśmy dla naszych pracowników szkolenie, które później mogą powtórzyć we własnych domach. Nikt nie był w stanie odmówić tak pysznie wyglądających gofrów z owocami, bitą śmietaną od naszych koleżanek i kolegów z pracy

Szybki i prosty przepis na gofry:

Składniki

8 sztuk

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła
  • 1 i 1/3 szklanki mleka

Przygotowanie

  • Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.
  • Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 - 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.
  • Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym. Lub podawać z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną.

Zajęcia z psychologiem – Fonoholizm, czyli uzależnienie od telefonu komórkowego

„Telefony komórkowe = szybki kontakt, świat w pigułce, ale również najdłuższa w naszej galaktyce sieć niewidzialnych smyczy.”

Kamila Kampa

Tematem dzisiejszych zajęć zorganizowanych przez panią psycholog był fonoholizm, czyli uzależnienie od telefonu komórkowego. Dziś już mało kto wyobraża sobie życie i codzienne funkcjonowanie bez tego urządzenia. Nikt nie kwestionuje przydatności telefonu zwłaszcza w sytuacjach nagłych, nieprzewidzianych, w których jego posiadanie i przytomność umysłu może uratować komuś życie. Warto jednak pamiętać także, że nadmierne używanie komórki jest szkodliwe dla zdrowia. Nasi pracownicy byli bardzo zainteresowani tematem zajęć, wywiązała się dyskusja. Każdy chciał zaprezentować swoje zdanie odwołując się do własnych doświadczeń życiowych.

Ciekawostki o telefonach komórkowych:

  • Pierwszy SMS został wysłany przez inżyniera Neila Papworth’a 3 grudnia 1992 roku.
  • Pierwszym smartfonem, który trafił na rynek 16 sierpnia 1994 roku był IBM Simon
  • Usługa SMS Premium została uruchomiona w Polsce 1 marca 2001 roku na potrzeby programu Big Brother.
  • Obecnie zdecydowana większość telefonów komórkowych i smartfonów działa w systemach cyfrowych.
  • Najlepiej sprzedającymi się telefonami komórkowymi w historii były Nokia 1 100 i Nokia 1 110.
  • Najdroższym smartfonem w historii jest Falcon Supernova iPhone 6 Pink Diamond

Kurs pedagogiczny dla instruktorów praktycznej nauki zawodu

„Zawsze idź przez życie tak jakbyś miał coś nowego do nauczenia się, a tak się stanie.”

Vernon Howard

Nasi pracownicy chętnie uczestniczą w szkoleniach, dzięki którym zdobywają nowe umiejętności i podnoszą kwalifikacje zawodowe. Doskonale zdają sobie sprawę z faktu, iż rozwój zawodowy wpływa pozytywnie nie tylko na pracę, ale także przyczynia się do rozwijania zainteresowań. Pani Kasia oraz Pani Monika uczestniczyły w kursie pedagogicznym dla instruktorów praktycznej nauki zawodu. Zdobytą wiedzę wykorzystują w praktyce ucząc nowych umiejętności zawodowych zarówno niepełnosprawnych, jak i młodocianych pracowników.

Zajęcia z psychologiem – Uzależnienie od papierosów
16.06.2021r.

„Palenie jest nienawistne dla nosa, szkodliwe dla mózgu i niebezpieczne dla płuc.”

Król Jakub I

W ramach rehabilitacji społecznej organizujemy dla naszych pracowników zajęcia z psychologiem. Tematem obecnych zajęć było uzależnienie od papierosów, czyli nikotynizm. W czasie ich trwania omówiono skutki palenia tytoniu oraz dlaczego jego palenie jest szkodliwe. Wykazano jakie związki chemiczne zawiera dym papierosowy i jak bardzo są one szkodliwe dla naszego zdrowia. Wśród uczestników zajęć wywiązała się dyskusja, chętnie prezentowali swoje zdanie odwołując się do własnych doświadczeń życiowych. Ważnym zagadnieniem omówionym w czasie zajęć było radzenie sobie z głodem nikotynowym po odstawieniu papierosów. Wszystkich zachęcamy do podjęcia walki z nałogiem.

Ciekawostki o papierosach i paleniu:

  • Palenie nazywane jest samobójstwem w zwolnionym tempie.
  • Jedna kropla czystej nikotyny wpuszczona do oka królika, powoduje jego śmierć w ciągu kilku sekund.
  • Na całym świecie, co 10 sekund umiera palacz z powodu raka płuc, rozedmy, bronchitu, choroby serca.
  • Rocznie przez palenie papierosów umiera więcej osób niż łącznie z powodu: morderstw, wypadków samochodowych, AIDS, przedawkowania heroiny, kokainy, samobójstw i pożarów!!!!
  • Rocznie umiera 53.000 biernych palaczy.
  • Paląc papierosy trzykrotnie zwiększasz ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgowego.
  • Papierosy są jedynym, legalnie sprzedawanym środkiem rakotwórczym w Polsce i na Świecie.
  • Dziewięć na dziesięć osób chorych na raka płuc paliło w swoim życiu papierosy.
  • Każdy papieros skraca życie mężczyzny o około 8 minut.

Zasady przechowywania warzyw i owoców 27.04.2021

„Jedz owoce i warzywa będziesz zdrowy niczym ryba”

W ramach rehabilitacji organizujemy dla naszych pracowników spotkania edukacyjno-rekreacyjne. W kwietniu tematami zajęć było zdrowe odżywianie. Spotkanie składało się z części teoretycznej i praktycznej. Przygotowaliśmy prezentację multimedialną na temat zasad przechowywania warzyw i owoców (część teoretyczna spotkania). Zajęcia przeprowadziła kierownik kuchni. Temat bardzo zainteresował naszych pracowników, gdyż dotyczy życia codziennego. Praktyczne wskazówki uzyskane w czasie zajęć pozwalają uniknąć błędów oraz kłopotów zdrowotnych. Dzięki zastosowaniu zdobytej wiedzy w praktyce warzywa i owoce zachowają świeżość i cenne wartości odżywcze przez dłuższy czas.

Szkolenie G1/2/3 z zakresu uprawnień elektrycznych

„Nauka jest jak niezmierne morze. Im więcej jej pijesz, tym bardziej jesteś spragniony.”

Stefan Żeromski

W ramach rehabilitacji zawodowej oraz podnoszenia kwalifikacji organizujemy dla naszych pracowników szkolenia prowadzone przez firmy zewnętrze. Panowie Mariusz i Rafał wzięli udział w szkoleniu przeprowadzonym przez przedstawiciela Stowarzyszenia Elektryków Polskich. W czasie jego trwania zostali zapoznani z przepisami dotyczącymi przyłączania urządzeń i instalacji do sieci, prowadzenia niezbędnej dokumentacji oraz związanymi z bhp i ppoż. Pod koniec szkolenia nasi panowie zdali egzamin ustny w celu potwierdzenia nabytych umiejętności. Ze względu na stan epidemii w całym kraju odbyło się ono w formie online. Wszystkich zachęcamy do zdobywania nowych umiejętności oraz podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych.

Szkolenie: „Budowa skrzyni do siania warzyw”

„Uczący się powinien wiedzieć, umieć, chcieć”

Burrhus Frederic Skinner

W ramach rehabilitacji zawodowej organizujemy dla naszych pracowników szkolenia prowadzone zarówno przez firmy zewnętrzne, jak i kadrę zakładu. W dniu dzisiejszym zorganizowaliśmy dla pracowników gospodarczych szkolenie na temat budowy skrzyni do siania warzyw. Kierownik przedstawił w przystępny sposób pracownikom jakie materiały są niezbędne do zbudowania skrzyni, na co należy zwrócić szczególną uwagę. Zdobyta wiedza pomoże im w prawidłowym jej wykonaniu.

Szkolenie: „ Zakaz plastiku w UE”

„Wiedza jest jedyną rzeczą, która wzbogaca, a której nikt nie może nikomu odebrać”

Ignacy Paderewski

Od 1 stycznia 2021 roku plastikowe słomki, sztućce czy patyczki do uszu zaczną powoli znikać z naszych sklepów i restauracji. W życie weszły nowe przepisy unijne dotyczące jednorazowego plastiku. Ustalone na szczeblu unijnym przepisy zostały skonstruowane w tej sposób, aby zakaz dystrybucji dotyczył jednorazowych produktów z tworzyw sztucznych, dla których alternatywa jest łatwo dostępna i niedroga. W związku z tym postanowiliśmy zorganizować w naszym zakładzie szkolenie na temat zakazu stosowania plastiku w UE. W czasie jego trwania pracownicy kuchni zostali zapoznani z najnowszymi przepisami, listą produktów objętych zakazem oraz zmianami w pracy wynikającymi z ustanowionych regulacji prawnych. Temat szkolenia bardzo zainteresował naszych pracowników, pojawiło się mnóstwo pytań, na które w przystępny sposób odpowiadała kierownik kuchni, która szkolenie przeprowadziła.

Szkolenie 04.02.2021
„Sekretariat w jednostkach administracji publicznej. Organizacja
i funkcjonowanie”

„Nauka to pokarm dla rozumu”

Lew Tołstoj

W ramach rehabilitacji zawodowej organizujemy dla naszych pracowników kursy i szkolenia w celu podniesienia kwalifikacji zawodowych oraz dokształcania. Wszyscy zdajemy sobie sprawę z konieczności zdobywania wiedzy oraz nowych umiejętności niezbędnych do jeszcze lepszego wykonywania swoich obowiązków służbowych. Pani Magda uczestnicząc w szkoleniu poznała jakie umiejętności powinna posiadać współczesna sekretarka oraz w jaki sposób zorganizować pracę w sekretariacie by była ona sprawna i skuteczna czy jak skutecznie pozyskiwać informacje. Te umiejętności przydają się nie tylko w pracy, ale także w codziennym życiu. Szkolenie zostało zorganizowane przez Ośrodek Wspierania Administracji Lokalnej w formie online.

„Obowiązki płatnika podatku dochodowego od osób fizycznych związane z zamknięciem roku 2020” - 25.01.2021

„Jest tylko jeden sposób nauki. Poprzez działanie.”

Paulo Coelho

Początek roku to intensywny czas dla pracowników administracji w związku z zamknięciem poprzedniego i koniecznością wystawienia pracownikom niezbędnych dokumentów, a zwłaszcza podatku PIT. Przepisy prawne ulegające częstym zmianom nie pozwalają osiąść na laurach i wymuszają systematyczne dokształcanie się oraz podnoszenie kwalifikacji zawodowych. Zorganizowaliśmy więc dla pracowników księgowości i kadr szkolenie „Obowiązki płatnika podatku dochodowego od osób fizycznych związane z zamknięciem roku 2020” przeprowadzone ze względu na pandemię w formie online przez pracownika Polskiego Centrum Kadrowo – Płacowego. Zdobytą podczas szkolenia wiedzę nasze Panie wykorzystały w praktyce wykonując swoje obowiązki zawodowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *