Przeskocz do treści

2021

Przygotowania do Świąt

„Święta to nie stół i ozdoby, a ludzie z ich uśmiechami i ciepłymi spojrzeniami.
Ludzie są w święta najważniejsi.”

Sylwia Trojanowska, Wigilijna przystań

U Nas na kuchni przygotowania do Świąt idą pełną parą. Nie ma obijania się, każdy ma przydzielone zadania jedni lepią pierogi, drudzy zwijają krokiety itd. Nasi pracownicy przyrządzają potrawy Wigilijne dla naszych Pań Mieszkanek, każdy powinien w tym czasie usiąść przy stole, podzielić się opłatkiem, zjeść 12 potraw.
Należy pamiętać, że 2 tygodnie przed Świętami można zacząć już przygotować niektóre potrawy. Na przykład zrobiona masa makowa, kompot z suszu, pierogi czy uszka możemy zamrozić i przechowywać do Świąt. Również zakwas na chleb czy na barszcz, bigos oraz mięso na pasztet możemy przygotować z wyprzedzeniem.

Pierniki – słodki smak świątecznej tradycji

„Świąteczne pierniki”
Ojej cóż za zapach
cynamon goździki
coś mi się wydaje
że ktoś upiekł pierniki

świąteczne pierniki
serduszka dzwoneczki
kształty przeróżne
nawet gwiazdeczki

rumiane pachnące
pięknie przystrojone
zapewne na choince
będą zawieszone.

Antoneta – Anna Bednarek

Do świąt Bożego Narodzenia pozostało już niewiele czasu. Jedną z przedświątecznych tradycji jest pieczenie i dekorowanie pierników. Zapach pieczonego ciasta, a także cynamonu i imbiru kojarzy się każdemu ze świętami Bożego Narodzenia. Postanowiliśmy wykonać ciasteczka w pracy by poczuć magię świąt i należycie się do nich przygotować. Chętnych do pieczenia i dekorowania nie brakowało. Była to także okazja do omówienia tradycji świątecznych, jakie kultywujemy w naszych domach. Wszystkich zachęcamy do podjęcia próby upieczenia pierników wraz z najbliższymi w domu, gdyż jest to doskonały sposób spędzenia czasu razem oraz pomysł na wyjątkowy świąteczny prezent, który zachwyci każdego obdarowanego.

Pierogowy zawrót głowy

Ciepłe, magiczne, takie rodzinne, mamine i babcine pierogi
są naszym marzeniem zawsze, gdy jesteśmy głodni.

Specyfika polskiej kuchni znacząco odbiega od tych najbardziej znanych – włoskiej, francuskiej, orientalnej. Wiele polskich dań wzbudza zachwyt obcokrajowców, którzy marzą o tym, aby przenieść je do swoich państw. Z pewnością do tak docenianych potraw zaliczyć można tradycyjne i doskonałe w swej prostocie pierogi. Jak wiadomo są to kawałki cienkiego, elastycznego i dobrze zlepiającego się ciasta napełnione farszami i ugotowane w wodzie. Według Polaków i cudzoziemców pierogi są uznawane za tradycyjną potrawę staropolskiej i współczesnej kuchni polskiej. Na ziemie polskie danie to, dotarło prawdopodobnie w XIII wieku.
Nasz zakład nadal podtrzymuje zdrowy tryb życia, ale czasem można zgrzeszyć i zjeść coś innego, coś kalorycznego. Jak wiadomo zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, dlatego też postanowiliśmy przygotować sobie dzień degustacji pierogów. Mieliśmy pierogi ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami, a nawet i krokiety z kapustą i grzybami. Każdy był zadowolony, że mógł zjeść ciepły posiłek oraz wypić cieplutki barszczyk czerwony.

Ubieramy choinkę

"Idealna choinka? Wszystkie choinki są idealne!"

Charles N. Barnard

Do świąt Bożego Narodzenia pozostało już niewiele czasu, przyszła więc pora na ubieranie choinki. Jest ona jednym z najważniejszych symboli Bożego Narodzenia, a jej ubieranie stanowi ważną tradycję świąteczną. Drzewko symbolizuje światło, nadzieję oraz życie. Przynieśliśmy z magazynu choinkę i ozdoby i przystąpiliśmy do pracy, którą umilały przepiękne polskie kolędy. Po chwili mogliśmy podziwiać efekty naszych zdolności dekoratorskich. Wszystkich zachęcamy do kultywowania tradycji.

Z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia życzymy Wszystkim:
Na te święta śniegu mnóstwo,
Niech opuści Was ubóstwo,
Niech zagości radość w koło,
Ma być pięknie i wesoło.
I do szopki podążajcie,
Pokłon bijcie i ufajcie,
Że ten Jezus maluteńki
Spełni Wam życzenia wszelkie.

Mikołajki 06.12.2021r.

Początek grudnia kojarzy się wszystkim – zarówno dzieciom jak i dorosłym ze świętym Mikołajem oraz upominkami, które przynosi dla grzecznych osób. Każdy bez względu na wiek zastanawia się czy wyjątkowy gość go odwiedzi i wręczy drobny upominek. My także z niecierpliwością oczekiwaliśmy jego wizyty, i przez cały rok staraliśmy się być grzeczni 🙂 Dotrzymał słowa! Pojawił się, a to wzbudziło wiele radości. Miał dla nas prezenty – słodkości, które umilały nam dalszą część dnia. Atmosfera w pracy od razu zrobiła się świąteczna. Mamy nadzieję, że w przyszłym roku pojawi się znów osobiście.

Z okazji Mikołajek życzymy:

Zakochanym dużo miłości,
Dzieciom samych słodkości,
Samotnym kogoś bliskiego,
Dorosłym życia spokojnego,
By każdy się uśmiechał do każdego,
A wszystkim wszystkiego dobrego.

Międzynarodowy

Dzień Osób Niepełnosprawnych

(…) życie to największa wartość i trzeba walczyć o każdy oddech i każdą jego minutę. Losu się nie przechytrzy, ale można sprawić, by ludzie chorzy i niepełnosprawni mogli się czasem uśmiechać.”

Elżbieta Baniewicz

Międzynarodowy Dzień Osób Niepełnosprawnych to święto ustanowione przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 1992 roku i obchodzone co roku 3 grudnia. Organizacja obchodów tego święta już na stałe wpisała się w kalendarz imprez zakładowych. Z tej okazji zorganizowaliśmy dla naszych pracowników zajęcia kulinarne na temat zdrowego żywienia. Zdrowe odżywianie odgrywa istotną rolę nie tylko w codziennym życiu, ale także w procesie leczenia - sprawia, że mamy więcej energii, częściej się uśmiechamy i jesteśmy zadowoleni, lepiej pracujemy, a także mamy większą odporność na choroby. Wszyscy docenili inicjatywę oraz walory edukacyjne zajęć. W ten sposób postanowiliśmy uczcić ten wyjątkowy dzień oraz osłodzić sobie pracę w trudnym czasie pandemii. Pamiętajmy o pomocy osobom niepełnosprawnym zawsze, a nie tylko w dniu ich święta.

Zdrowe dania z buraków

Buraki czerwone (buraki ćwikłowe) to smaczne i bardzo popularne w Polsce warzywa, które spożywane jest pod wieloma różnymi postaciami – w zupie, jako surówka, pieczone, jako dodatek do dań mięsnych i w postaci ćwikły (buraki połączone z chrzanem). Pracownicy naszej kuchni postanowili przygotować sok oraz ciasto z buraków – dania nie tylko zdrowe, ale także smaczne. To kolejne wyzwanie kulinarne, z którymi poradzili sobie wyśmienicie. Wszystkich zachęcamy do zdrowego odżywiania każdego dnia.

Dzień Buraka 24.11.2021r.

Żyj na poziomie buraka, a życie będzie słodkie.”

Alice Sebold, Nostalgia anioła

Dziś w zakładzie obchodziliśmy Światowy Dzień Buraka. Co prawda nie mieliśmy czasu, aby przygotować jakieś dania z buraków, ale znaleźliśmy inny sposób na zorganizowanie tego dnia.
W ramach rehabilitacji nasze Panie z pralni dostały do pokolorowania rysunek buraka. Na pewno było przy tym wesoło.

Buraki w dużych ilościach zawierają kwas foliowy. Jest to kwas, który powinna zażywać nie tylko kobieta w ciąży, ale także kobieta ją planująca. Znajdziemy w nich również bardzo dużo różnych składników mineralnych, m.in. wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor oraz sód. Sok z buraków znacznie podnosi poziom tlenku azotu. Regularne jedzenie buraków pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu oraz kondycję naczyń krwionośnych, co przekłada się na zdrowie układu krążenia. Są także polecane osobom cierpiącym na anemię, ze względu na swoje właściwości krwiotwórcze. Poza tym stymulują produkcję czerwonych krwinek, a także naturalnie oczyszczają krew.
Z racji tego, że zbliża się okres zimowy mamy sposób na syrop z buraka na przeziębienie. Betaina w burakach wzmacnia odporność. Burak jest bogaty w mikroelementy i witaminy.

Jak przygotować sok z buraka?
Najprościej przygotować surowego buraka w sokowirówce lub wyciskarce wolnoobrotowej. Powstanie nam wtedy pyszny sok z mnóstwem wartości odżywczych. 2-3 buraki należy umyć, obrać i wrzucić do wyciskarki. Do soku warto także wycisnąć jabłko lub marchew, by zneutralizować mdły smak warzywa.

Odwiedziny w Schronisku dla zwierząt

w Szczecinku

„Możesz zrobić coś wielkiego lub coś małego – cokolwiek zrobisz będzie to lepsze, niż gdybyś nie zrobił nic. Ratuj. Adoptuj. Wspieraj”

Schronisko dla zwierząt to placówka przeznaczona dla bezdomnych zwierząt domowych, w której otoczone są one podstawową opieką. Schroniska dla zwierząt tworzone są zwykle z funduszy gmin oraz datków pieniężnych i rzeczowych od osób prywatnych i instytucji charytatywnych.

Dnia 09.11.2021r. Nasze pracownice odwiedziły schronisko w Szczecinku przekazując karmę dla czworonogów. Przy okazji miały możliwość pomóc personelowi w dokarmieniu zwierząt. Dzięki takim zbiórkom zwierzaki zawsze mają zapewniony obfity posiłek, suche posłania oraz są rozpieszczane smakołykami.

Należy pamiętać, że zwierzęta też mają uczucia i bardzo mocno przeżywają porzucenie. One również zasługują na odrobinę miłości i czułości, zwłaszcza że potrafią tę miłość odwzajemnić bezwarunkowo i podwójnie.

Pomaganie Schroniskom nie jest skomplikowane.
Wystarczy wiedzieć jakie dary przyjmują schroniska:

– karma dla psów sucha oraz mokra w puszkach
– karma dla kotów sucha oraz mokra w puszkach
– karma dla kociąt i szczeniąt
– preparaty witaminowe
– środki do dezynfekcji (np. domestos)
– płyny do naczyń, płyny uniwersalne, płyny do szyb
– worki na śmieci
– jednorazowe rękawiczki rozm. M, XL
– koce, ręczniki, poszewki na pościel
– żwirek dla kotów – bentonitowy, zwykły, bezzapachowy.
– smycze parciane (ok. 1,5 m), obroże zwykłe, regulowane

Stroiki na nagrobki

„Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą”

ks. Jan Twardowski

Zbliża się uroczystość Wszystkich Świętych - czas refleksji i zadumy. Z tej okazji postanowiliśmy uczcić pamięć naszych pracowników, którzy odeszli zdecydowanie za wcześnie i przygotować dla nich piękne stroiki na nagrobki. Była to też okazja do wspominania tych, którzy byli ważnymi osobami w naszym życiu i zawsze dobrze nam życzyli. Za całe dobro uzyskane od nich mogliśmy odwdzięczyć się pamięcią oraz przygotowanie stroików na nagrobki. Bardzo dziękujemy naszym paniom, które wykazały się kreatywnością oraz poświęciły sporo czasu by dekoracje powstały.

Wyjazd na kabaret 20 -lecie Neo- Nówki

„Każde kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą. Każdy kabaret powtórzony tysiąc razy staje się śmieszny.”

Olaf Lubaszenko

Neo – Nówka to polski kabaret założony w 2000 roku przez grupę wrocławskich studentów. Z powodu pandemii swoje święto mógł obchodzić wraz z licznymi fanami dopiero rok później. 20-lecie kabaretu Neo-Nówka to wyjątkowa uroczystość i okazja do świętowania. Jubileusz grupa przygotowała w iście „neonówkowym” stylu, czyli bez sztampy i na luzie. Nie mogliśmy opuścić tego wydarzenia i zorganizowaliśmy wyjazd do Piły by móc obejrzeć występ. O oprawę muzyczną zadbał zespół Żarówki, który od lat towarzyszy Neo- Nówce na scenie. Była to również okazja do zobaczenia na scenie takich postaci jak: Bogu, Wandzia czy rodzina Paciaciaków – bohaterów licznych skeczy grupy.

Obchody Międzynarodowego Dnia Kucharza

Jedzenie symbolizuje miłość, gdy słowa są niewystarczające.”

Alan D. Wolfelt

Dnia 20 października obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Kucharza. To święto wszystkich, którzy kochają gotowanie, odpoczywają w kuchni oraz tworzą w niej przepyszne dania. Do obowiązków kucharza należy także dbanie o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie produktów, dbanie o należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych. Sprawuje on nadzór nad pracą w kuchni, aby przebiegała zgodnie z wymogami sanitarnymi i BHP. Jest to zawód dla osób z powołaniem, trudno osiągnąć dobre rezultaty nie posiadając talentu kulinarnego i nie podchodząc do tego zajęcia z prawdziwą pasją. Opis ten odzwierciedla wszystkich kucharzy naszego zakładu. Przygotowywane przez nich dania są nie tylko smaczne i zdrowe, ale także dostosowane do indywidualnych potrzeb i preferencji konsumentów, którzy doceniają wysiłek włożony w ich powstanie. Praca kucharza zasługuje na codzienne uznanie, a nie tylko od święta. W tym roku pracownicy naszej kuchni po raz pierwszy obchodzili swoje święto. Spotkanie w restauracji „Klubowa” bardzo podobało się wszystkim obecnym - było mnóstwo śmiechu, żartów oraz przede wszystkim dobra zabawa. Pracownikom kuchni życzymy dalszych sukcesów zawodowych oraz satysfakcji z wykonywanej pracy.

Jesienne przetwory, czyli smak lata w słoikach

„Jedzenie jest – wiadomo! – złotem, ale mówienie o nim srebrem… ‘’

autor nieznany

Koniec lata i początek jesieni to idealna pora na przygotowanie przetworów. Wbrew pozorom przygotowanie własnych przetworów nie zabiera aż tak dużo czasu. W zamian otrzymujemy wyjątkowe i zdrowe smakołyki. Pracownicy kuchni postanowili wykorzystać sezonowe owoce (śliwki) i z nich przygotować przepyszne powidła śliwkowe oraz nutellę. Zadbali także o estetykę przetworów wybierając bardziej dekoracyjne słoiki oraz wykonując własnoręcznie etykiety. Własne wyroby jak wiadomo są najlepsze i z pewnością zostaną wykorzystane do wypieków zimą. Mogą stanowić również wyjątkowy prezent dla bliskich czy gości. W ten sposób chcieliśmy również zatrzymać smaki lata na dłużej.

Światowy Dzień Uśmiechu

Podziel się swoim uśmiechem z całym światem. Jest on symbolem przyjaźni i pokoju.”

Christie Brinkle

Corocznie Światowy Dzień Uśmiechu obchodzony jest w pierwszy piątek października. W tym roku przypada na dzień 01.10. Pomysłodawcą tego święta był Harvey Ball, który w 1963 roku stworzył słynny znaczek uśmiechniętej buźki na żółtym tle - „smiley’a”. Obrazek stał się jednym, z najbardziej rozpoznawalnym symbolem radości na całym świecie. Jednak wraz z komercjalizacją żółtego znaczka, Harvey Ball coraz bardziej zaniepokojony zatarciem pierwotnego znaczenia jego dzieła, postanowił zainicjować Światowy Dzień Uśmiechu, który zachęcał do jak najczęstszego uśmiechania się i czynienia dobrych uczynków.

Jak wiadomo uśmiech nie tylko jest wyrazem szczęścia, ale także spełnia bardzo wiele ważnych funkcji. Przede wszystkim badania naukowe udowodniły, że śmiejące się twarze wydają nam się ładniejsze, przyjaźniejsze oraz atrakcyjniejsze. Zmarszczki mimiczne, które powstają podczas uśmiechu odbierane są na poziomie podświadomości przez rozmówców jako pozytywne, w przeciwieństwie do zmarszczek powstałych w wyniku starości. Szczery uśmiech można rozpoznać u osoby, która przeżywa szczere emocje, może on trwać maksymalnie około 5 sekund, w przeciwieństwie do fałszywego, który zazwyczaj trwa o wiele dłużej, ludzie często mają tendencję do fałszywego uśmiechu.

Nasi pracownicy mieli dziś okazję przedstawić swoje emocje na zdjęciach za pomocą „uśmiechu”. Bo trochę wygłupów przy piątku nie zaszkodzi. W przerwie postanowili uczcić ten dzień i pokazać w różnych formach uśmiech.

Człowieku, uśmiechnij się! Twoi wrogowie tego nie znoszą!

„Światowy Dzień Jabłka”

„ Codziennie jedno jabłko trzyma doktora z daleka".

stare angielskie przysłowie

Dnia 28 września obchodzony jest Światowy Dzień Jabłka. W naszym zakładzie staramy się wyrobić zdrowe nawyki żywieniowe wśród naszych pracowników. W związku z tym dziś na śniadaniu mile zaskoczyliśmy Naszych pracowników, każdy dział dostał kosz pełen „bomby witaminowej”. Była to dobra forma rehabilitacji, dzięki której mogli wykazać się w przygotowaniu dla samych siebie kanapek oraz spożyć jabłka w dowolnej ilości -zgodnie z chińskim przysłowiem „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi.”.
Należy pamiętać, że dzień powinniśmy rozpocząć śniadaniem, ponieważ wtedy dostarczamy organizmowi energię niezbędną do efektywnego funkcjonowania w ciągu dnia. Każdego dnia powinniśmy spożywać 4-5 posiłków co 3-4 godziny. Taki rozkład posiłków przyczynia się do ograniczenia niezdrowych przekąsek, a także ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i właściwej masy ciała.

Zwiedzamy Ogrody Hortulus w Dobrzycy 25.09.2021

Należy podróżować, by się czegoś nauczyć”

Mark Twain

Ogrody Hortulus w Dobrzycy tak spodobały się naszym pracownikom, że postanowiliśmy zorganizować dodatkowy wyjazd dla kolejnych chętnych. Liczne atrakcje (m.in. największy na świecie labirynt grabowy i wieża widokowa) oraz blisko 30 różnych ogrodów o różnej tematyczne i stylistyce, a także ich położenie niedaleko Morza Bałtyckiego sprawia, że zwiedzanie staje się przyjemnością, a wyjeżdżając i tak czuje się niedosyt 🙂 Nasi pracownicy mieli także możliwość skosztowania dań przygotowanych z warzyw wyhodowanych w Ogrodach. Wszystkich zachęcamy do odwiedzenia tego wyjątkowego miejsca.

Z wizytą nad morzem oraz w Ogrodach Hortulus w Dobrzycy

„Założyć ogród, to uwierzyć w jutro”

Audrey Hepburn

Dnia 18.09.2021r. zorganizowaliśmy dla naszych pracowników wyjazd nad morze połączony z wizytą w ogrodach Hortulus w Dobrzycy.

Ogrody w Dobrzycy to najbardziej na północ wysunięta kolekcja dendrologiczna w Polsce. W kompleksie znajduje się blisko 30 różnych ogrodów o różnej tematyczne i stylistyce, inspirowanych naturalnym krajobrazem czy kulturą różnych narodów (japoński, francuski) oraz oryginalne ogrody zmysłów w stylu angielskim. Chętni mogli zakupić rośliny ogrodowe, sadzonki drzew i krzewów, nawet tych najbardziej egzotycznych.

Następnie udaliśmy się do Ustronia Morskiego by skorzystać z terapeutycznych właściwości morza - zrelaksować się, wyciszyć oraz dotlenić organizm. Pełni sił witalnych i w dobrych humorach wróciliśmy do domu.

Pożegnanie lata” 09.09.2021r.

Im więcej odpoczywasz, tym dłużej żyjesz.”

J.R.R. Tolkien

Coraz większymi krokami zbliża się koniec lata. Postanowiliśmy pożegnać je organizując spotkanie rekreacyjne przy ognisku, wykorzystując sprzyjającą aurę. Piękna, słoneczna pogoda sprzyja zarówno aktywności, jak i relaksowi na świeżym powietrzu. Wszyscy zaangażowali się w organizację tego wydarzenia. Amatorzy pieczonych kiełbasek byli przeszczęśliwi 🙂 Smakołyki sprawiły, że nikt nie przejmował się dodatkowymi kaloriami, wszyscy delektowali się serwowanymi specjałami oraz miło spędzali czas.

Dzień Dozorcy 05.09.2021

Im bardziej chcę coś robić, tym mniej nazywam to pracą”

Richard Bach

Dnia 5 września obchodzony jest Dzień Dozorcy. W tym roku przypada on w niedzielę, więc postanowiliśmy wręczyć drobne upominki naszym Panom dozorcom . W naszych szeregach jest 14 dozorców w rożnym wieku.
Drobnym upominkiem chcieliśmy w ten sposób docenić ich pracę, którą wykonują każdego dnia. Zawsze są chętni do pomocy i można na nich liczyć w każdej sytuacji.

W dniu Waszego święta życzymy Wam:
satysfakcji i zadowolenia z wykonywanej pracy
oraz szacunku ze strony innych osób.
Życzy:
Dyrektor wraz
z kolegami i koleżankami z pracy

Warzywa strączkowe - cud natury

„Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem.”

Hipokrates

Dbamy o zdrowie nasze jak i naszych pracowników, dlatego nasi kucharze przygotowali dla nas nowe przysmaki: fasolki szparagowe oraz bób. W czasie przerwy nasi pracownicy zostali zapoznani z właściwościami leczniczymi roślin strączkowych, a przy okazji dostali do skosztowania pysznie przyrządzone warzywa. Jak wiadomo fasolka szparagowa, zarówno żółta, jak i zielona, jest źródłem witamin i składników odżywczych. Usuwa toksyny z organizmu, a także przyspiesza metabolizm, dlatego możesz się nią zajadać w trakcie diety odchudzającej. Zawiera jedne z najsilniejszych antyutleniaczy – katechiny, które pomagają redukować tkankę tłuszczową i chudnąć.

Właściwości lecznicze fasolki szparagowej:

  • wspomaga pracę układu pokarmowego ze względu na:
    • błonnik, który wspomaga procesy trawienne; dlatego każdy, kto zmaga się np. z zaparciami lub zespołem jelita drażliwego, może włączyć fasolkę do diety;
    • wysoką zawartość manganu, czyli pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E oraz magnez;
    • witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego;
  • chroni przed zawałem serca:
    • potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu;
    • pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, zwłaszcza triglicerydów;
  • jest antyoksydantem: zielone ziarna fasolki są bogate w witaminy C, E i A, która w fasolce występuje głównie pod postacią beta-karotenu, czyli prowitaminy A; ponadto zawierają silne przeciwutleniacze – flawonoidy; dzięki temu chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Natomiast bób jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale też zawiera wiele składników odżywczych. Bób jest źródłem dużej ilości białka. Wpływa przede wszystkim na obniżenie stężenia cholesterolu i tym samym pomaga regulować ciśnienie krwi. Dzięki zawartości błonnika reguluje pracę jelit, powoduje uczucie sytości i sprawia, że rzadziej sięgamy po różne przekąski. Równie istotny jest fakt, iż bób jest bardzo mało kaloryczny. Zawiera także witaminy niemal każdego typu, przy czym największe znaczenie przypisuje się w kontekście zastosowań leczniczych witaminom z grupy B.

Właściwości lecznicze bobu:

  • związki fenolowe - wspomagają one regenerację komórek uszkodzonych przez reaktywne formy tlenu, oddziałując korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu,
  • żelazo – niezbędne w produkcji czerwonych krwinek - zapobiega różnym odmianom anemii, w tym często występującej niedokrwistości mikrocytarnej. Wpływa też na metabolizm cholesterolu,
  • błonnik – reguluje pracę jelit, chroni dolny odcinek układu pokarmowego, zapewnia uczucie sytości, wspiera metabolizm cholesterolu – jest więc niezwykle przydatny w czasie odchudzania, a także w profilaktyce antymiażdżycowej,
  • lewodopa – aminokwas będący prekursorem dopaminy. Zawartość tej substancji sprawiła, że bób polecany jest osobom cierpiącym na chorobę Parkinsona. Związek ten ceniony jest też przez bywalców siłowni oraz osoby odchudzające się, sprzyja bowiem budowie masy mięśniowej, przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej.

Emeryturę czas zacząć

„Emerytura to dopiero początek pięknej przygody”

Nadszedł wyczekiwany czas zakończenia pracy zawodowej – emerytura. Nasz pracownik Pan Zdzisław postanowił rozpocząć nowy etap swojego życia, zacząć cieszyć się zasłużonym odpoczynkiem i towarzystwem najbliższych. Z chęcią opowiadał o swoich planach na emeryturze. Pożegnaliśmy go z należytymi honorami, w atmosferze radości i śmiechu życząc zdrowia, spełnienia marzeń i realizacji zamierzeń.

Lody na patyku

„Nie możesz kupić szczęścia, ale możesz kupić lody. A to prawie to samo…”

autor nieznany

Lato nas zaskakuje, ostatnie dni cały czas przynoszą falę upałów. Temperatury przekraczają nawet 30 stopni Celsjusza, praktycznie każdego dnia. Skwar lejący się z nieba sam prosi się o to, aby schłodzić organizm. Dlatego też w tak upalny dzień zorganizowaliśmy dla naszych pracowników lody dla ochłody.

Lody uchodzą za najbardziej wartościowy przysmak pośród słodyczy. Mają niską zawartość sodu, dostarczają sporo wapnia, magnezu, fosforu, potasu i witamin: A, B, C, D i E. Polecane są osobom z osteoporozą czy miażdżycą.

Unikasz lodów bo obawiasz się, że wpłyną negatywnie na Twoją figurę?

Otóż jesteś w błędzie, ponieważ w porównaniu z innymi deserami, wcale nie zawierają tak wiele kalorii. W 100g lodów o smaku śmietankowym znajdziemy zaledwie 150-200 kcal. W smakach mleczno-owocowych mieści się około 120 kcal, natomiast w sorbetach mniej niż 100 kcal.

Pierwszego lipca obchodzony jest Dzień Psa

"Nie ma znaczenia ile masz pieniędzy, ani ile rzeczy, możesz być biedakiem, ale mając psa jesteś bogaty"

Louis Sabin

Jak wiadomo, pies to najlepszy przyjaciel człowieka. Pierwszego lipca nasi czworonożni towarzysze obchodzą swoje święto. Decyzja o psie w rodzinie musi być przemyślana i odpowiedzialna. Posiadanie psa to nie tylko te miłe strony, ale również wyzwania. Z tej okazji pracownicy naszego zakładu postanowili przedstawić nam swoich pupili. Należy pamiętać, że pies to nie jest zabawka, którą możemy rzucić w kąt, ponieważ już nam się znudziła. Pies to żywa istota, która posiada swoje emocje.

Dzień Psa jest obchodzony od 2007 r. z inicjatywy polskiego czasopisma „Przyjaciel Pies”. Data nie jest przypadkowa – to właśnie latem najwięcej psów trafia do schronisk, ponieważ ich opiekunowie nie mają pomysłu, co z nimi zrobić podczas wakacyjnych wojaży.

Korzyści z posiadania psa dla dziecka i dla rodziny:

  1. Obniżenie poziomu stresu,
  2. Nauka i rozwijanie empatii,
  3. Posiadanie wiernego towarzysza i przyjaciela,
  4. Rozbudzenie ciekawości u dziecka,
  5. Nauka odpowiedzialności,
  6. Nauka cierpliwości,
  7. Aktywność fizyczna,
  8. Nauka wyrozumiałości i dzielenia się,
  9. Nauka miłości,
  10. Nauka wrażliwości na cierpienie innych,
  11. Nauka kompetencji społecznych.

Syrop zdrowotny z kwiatów bzu

„Lekarz leczy, natura uzdrawia.”

Hipokrates

Pracownicy z kuchni cały czas nas zaskakują. Znaleziony przez nich przepis w internecie na syrop zdrowotny z kwiatów bzu, postanowili zrealizować w kuchni. Aby przygotować wszystko co potrzebne do wykonania przepisu, w tym celu wybrali się na teren zakładu, żeby nazrywać kwiaty bzu. Po przyszykowaniu wszystkich składników niezbędnych do ugotowania syropu, ekipa kucharzy zabrała się do pracy. Efekty pracy grupowej zostały uwiecznione na poniższych zdjęciach. Lilak pospolity to krzew, który w naszym kraju zwany jest bzem. Ma kwiaty o intensywnym zapachu, które mogą być koloru fioletowego, białego lub bordowego. Co ciekawe surowcem leczniczym tej rośliny są liście, kwiaty oraz kora. Lilak to cenne źródło flawonoidów, garbników, fenyloetanoidów, kumaryn, rutyny, kwercetyny czy glikozydów.

Lilak pospolity się nazywa i takie dobroci w sobie skrywa:

  • w leczeniu nadciśnienia pomaga,
  • z kaszlem idealnie się zmaga,
  • ostre biegunki hamuje,
  • w przypadku kokluszu nas ratuje,
  • syrop z miodem zmieszany działa napotnie,
  • bóle reumatyczne niszczy bezpowrotnie,
  • z kwiatów mazidło robimy i przy zapaleniu korzonków sobie radzimy,
  • wpływa na oczyszczanie wątroby,
  • odpornościowo zwalcza stan chorobowy,
  • jest smaczny jako lemoniada do obiadu.

SYROP Z BZU LILAKA

ok. 50 dobrze rozwiniętych baldachów, zbieranych z dala od drogi

0,5 kg cukru

2 szt, cytryny bez skórki (bez białego miąszu)

2 litry wody

Robimy:

Z każdego baldachu odrywamy kwiatki bzu - same płatki bez zielonej szypułki, dojrzały bez bardzo łatwo odchodzi i można szybko je oskrobać. Płatki wysypujemy na biały materiał na min. godzinę, aby wszystkie żyjątka sobie wyszły. Wrzucamy do gara z cytryna, zalewamy wodą i gotujemy 30 minut.

Garnek przykrywamy i zostawiamy na 24 godziny, przelewamy przez sito i sok gotujemy z cukrem ok 1 godziny, wlewamy na gorąco do słoików. Do środka możemy dodać trochę kwiatostanów - ładnie to wygląda i dobrze smakuje.

Zostaliśmy laureatami konkursu

„Ci, którzy wiedzą, jak wygrać, są znacznie liczniejsi niż ci, którzy potrafią dobrze wykorzystać swoje zwycięstwo.”

Polybius

Zasadzone przez nas drzewa zostały uwzględnione w Ogólnopolskiej Mapie Zasadzonych Drzew. Informację, że zostaliśmy laureatami konkursu przyjęliśmy z wielką radością. Nagrodą był bon do wykorzystania na stronie tantis.pl. Wybraliśmy książki oraz gry, które postanowiliśmy przekazać dla Powiatowego Centrum Rehabilitacji i Terapii Zajęciowej, gdzie przyjeżdżają dzieci na turnusy rehabilitacyjne. Lubimy pomagać innym bez oczekiwania wymiernych korzyści, a to sprawia, że czujemy się lepiej. Warto pamiętać, że czynienie dobra uwalnia endorfiny, czyli hormony szczęścia, które redukują ból i sprawią, że czujemy pozytywne emocje.

Akcja „Książka wspiera bohatera” w naszym zakładzie

Motto: Akcja dla tych, którzy lubią ludzi, książki i środowisko

Fundacja Ekologiczna Arka

Zgodnie z podjętą przez pracowników decyzją postanowiliśmy włączyć się w kolejną inicjatywę Fundacji Ekologicznej Arka i zorganizowaliśmy w naszym zakładzie akcję „Książka wspiera bohatera”. Chętne osoby przyniosły własne książki, które zdecydowały się oddać w szczytnym celu. Pracownicy Fundacji Arka organizują kiermasze dając książkom „drugie życie”, a zebrane ze sprzedaży książek środki przeznaczają na zakup biletów do kin, teatrów dzieciom z domów dziecka, świetlic środowiskowych oraz spełnianie ich zielonych marzeń. Idea akcji bardzo nam się spodobała, gdyż uważamy, że należy pomagać innym, jeśli tylko jest to możliwe.

Nowe koszulki pracownicze

„Nosząc imponujące ubrania, wiedzie się bardziej interesujące życie”

Vivienne Westwood

Na wizerunek firmy ogromny wpływ mają pracownicy. Od ich wyglądu i zachowania zależy opinia innych, o zakładzie i pracodawcy. Doskonale zdajemy sobie z tego sprawę i zależy nam, aby była ona jak najlepsza. Nasi Panowie pracując na terenie zakładu jako pierwsi mają kontakt z interesantami oraz pracownikami zaprzyjaźnionych z nami instytucji. Ich wygląd jest więc szczególnie ważny. Postanowiliśmy zakupić naszym pracownikom nowe koszulki firmowe. Panom bardzo się spodobały o czym świadczą uśmiechy na twarzach.

Grill 09.06.2021r.

„Człowiek nie może pracować bez odpoczynku, ale odpoczynek
bez pracy nie daje zadowolenia”

przysłowie abchaskie

Kultywowanie tradycji jest bardzo ważne – w kalendarzu imprez zakładowych nie mogło zabraknąć organizacji grilla. Piękna, słoneczna pogoda sprzyja zarówno aktywności, jak i relaksowi na świeżym powietrzu. Jak co roku na otwarcie sezonu grillowego postanowiliśmy zorganizować spotkanie rekreacyjne przy grillu. Chętnych do pomocy w organizacji tego wydarzenia nie brakowało. Amatorzy pieczonych kiełbasek byli przeszczęśliwi 🙂 Smakołyki sprawiły, że nikt nie przejmował się dodatkowymi kaloriami, wszyscy delektowali się serwowanymi specjałami oraz miło spędzali czas.

Dzień Matki 26.05.2021

„Bóg nie może być wszędzie, dlatego wynalazł matkę”

Matthew Arnold

Mama to najważniejsza osoba w życiu każdego z nas. Kocha bezwarunkowo i przez całe życie. Dzień Matki to święto obchodzone w wielu krajach świata, choć nie zawsze w tym samym terminie. W Polsce obchodzone jest 26 maja od 1914 roku. Z okazji Dnia Matki postanowiliśmy zorganizować dla naszych pracowników spotkanie okolicznościowe przy kawce i słodkościach. Była to doskonała okazja do opowieści o wyjątkowych kobietach, jakimi są lub były nasze mamy. Panie, które pełnią zaszczytną rolę mamy dostały z okazji swojego święta od Pani Dyrektor kwiaty. W ten sposób chcieliśmy docenić ich rolę nie tylko w zakładzie, ale także codziennym życiu. Wszystkim mamom z okazji ich święta składamy najserdeczniejsze życzenia

Kochane Mamy,
w dniu Waszego Święta,
życzmy Wam, abyście były
zawsze uśmiechnięte!
Szczęśliwe, zdrowe
i codziennie żebyście otrzymywały
od waszych dzieci ogrom miłości i szacunku!!!!!!

Mini babeczki z okazji Dnia Matki

„Miłość matki nie zachodzi wraz ze słońcem. Okrywa cię przez całą noc.”

Z okazji zbliżającego się Dnia Matki pracownicy kuchni postanowili przygotować mini babeczki. Każdy chciał mieć swój udział w ich powstawaniu. Była to też okazja do nabycia nowych umiejętności kulinarnych, które będzie można wykorzystać w codziennym życiu. Najlepsze wypieki to te wykonane samodzielnie. Efekt końcowy zadowolił wszystkich. Jednogłośnie zapadła decyzja o przygotowaniu słodkości w domach by w ten sposób uczcić święto mam i podziękować za trud wychowania.

Bierzemy udział w konkursie

Postanowiliśmy wziąć udział w konkursie SADZIMY TLEN zorganizowanym przez Fundację Ekologiczną Arka. Zgodnie z zasadami konkursu należało zasadzić drzewa i przygotować z tego relacje.
Zgłosiliśmy zasadzone przez nas drzewa i przygotowaliśmy relację wraz ze zdjęciami z tego wydarzenia. Bardzo zależało nam by dołączyć do Ogólnopolskiej Mapy Zasadzonych Drzew i to na się udało. Popieramy wszelkie działania ekologiczne, gdyż zależy nam na jak najlepszym stanie naszej planety. Zachęcamy innym do udziału w tej szczytnej inicjatywie Fundacji Ekologicznej Arka. Wszystkim uczestnikom konkursu życzymy powodzenia. Z niecierpliwością czekamy na wyniki.

link do strony konkursu:

https://sadzimytlen.pl/drzewa/zaklad-aktywnosci-zawodowej-w-czarnem/

Akcja ekologiczna „Rowerem do pracy” 17-21.05.2021

„Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę, musisz się poruszać naprzód”

Albert Einstein

Dnia 21 maja obchodzony jest Dzień Dojazdu Rowerem do Pracy. W ramach rehabilitacji społecznej zorganizowaliśmy w dniach 17 -21.05.2021 roku akcję ekologiczną „Rowerem do pracy”. Jej celem było promowanie postaw ekologicznych oraz zdrowego stylu życia. Nasi pracownicy z chęcią wzięli udział w akcji. Okazało się, że wśród nas jest wielu miłośników jazdy na rowerze. Doskonale zdają sobie oni sprawę z właściwości zdrowotnych jazdy na rowerze - pozwala odreagować stres, zrzucić zbędne kilogramy, poprawić kondycję fizyczną, obniżyć poziom „złego” cholesterolu i podwyższyć poziom „dobrego”. Rower to także jeden z najbardziej popularnych środków transportu, w zatłoczonych miastach pozwala poruszać się szybciej niż samochodem czy komunikacją miejską. Przesiadając się z samochodu na rower dbamy też o środowisko. Wszystkich zachęcamy do dbania o środowisko oraz uprawiania sportu.

Ciąg dalszy akcji „SADZIMY TLEN” 17.05.2021

„Pokój na Ziemi nie może być osiągnięty bez pokoju z przyrodą.”

W związku z organizacją w naszym zakładzie akcji ekologicznej „SADZIMY TLEN” przygotowaliśmy dla naszych pracowników spotkanie edukacyjno - rekreacyjne by zapoznać ich z głównymi celami akcji. W tym celu stworzyliśmy prezentację multimedialną. Uczestnicy byli bardzo zainteresowani inicjatywą organizowaną przez Fundację Ekologiczną Arka, świadczyły o tym zadawane przez nich liczne pytania dotyczące zarówno samej akcji, jak i działalności fundacji. Temat ekologii i działań proekologicznych nie jest nam obcy. Od lat angażujemy się w zbiórkę plastikowych nakrętek nie tylko pomagając w ten sposób potrzebującym, ale także ograniczając ilość zbędnego plastiku. Efektem spotkania była decyzja o zaangażowaniu się w kolejną akcję organizowaną przez Fundację Ekologiczną Arka.

Małe ale istotne zmiany w naszym zakładzie

„Szczęśliwy jest ten, kto znalazł swoją pracę; nie proś więcej o szczęście.”

Thomas Carlyle

Ważną częścią budynku administracji ZAZ jest hipodrom oraz przynależna do niego poczekalnia. To tu odbywają się zajęcia z hipoterapii, które cieszą się dużą popularnością nie tylko wśród naszych pracowników. Postanowiliśmy zmienić wnętrze naszego zakładu i ozdobić poczekalnię przy hipodromie. W tym celu posłużyliśmy się zdjęciami koni, którymi pomagamy się opiekować i z których korzystamy w czasie zajęć z hipoterapii. Zadania podjął się pan Mirek, który dokładnie wymierzył odległości, a następnie zawiesił zdjęcia na ścianach. Dzięki jego pracy pomieszczenie zyskało nowy wygląd, co prezentują poniższe zdjęcia. Mamy nadzieję, że nowy wygląd poczekalni sprawi, że oczekującym na zajęcia z hipoterapii lub ich opiekunom czas upłynie jeszcze milej niż dotychczas 🙂

Popcorn nie tylko w kinie

„Jedz by zadowolić siebie, ubieraj się, aby zadowolić innych.

Benjamin Franklin

Słowo popcorn pochodzi z języka angielskiego i w wolnym tłumaczeniu znaczy „wystrzelona kukurydza”. To produkt, który pochodzi z Ameryki, ale jest znany na całym świecie. Nie dziwi więc fakt, iż doczekał się swojego święta. Kiedy maszyna do popcornu pojawiła się w naszym zakładzie, ale jak tylko się pojawiła wiedzieliśmy, że przetestujemy sprzęt i oczywiście nasze kubki smakowe 🙂 Wielbiciele „wystrzelonej kukurydzy” już nie mogli się doczekać. Chętnych do produkcji smakołyku nie brakowało.

Ciekawostki o popcornie:

  • w XIX wieku w Ameryce popcorn jadano na śniadanie pod postacią „owsianki” i „kaszki”. Używano go również jako dodatek do zup (np. zamiast grzanek), sałatek i innych dań;
  • dziennikarze z USA dowiedli, że kupując popcorn w kinie przepłacamy nawet 12-krotnie w stosunku do jego wartości;
  • maszynę do popcornu wymyślił pochodzący z Chicago cukiernik Charles Cretors w 1885 roku;
  • dwa główne i najbardziej popularne kształty popcornu to motyl i grzybek.

Akcja ekologiczna „SADZIMY TLEN” w naszym zakładzie

„Ziemia nigdy nie oddaje bez procentu tego, co otrzymała.”

Cyceron

SADZIMY TLEN to jedna z 10 akcji edukacyjnych organizowanych przez Fundację Ekologiczną Arka. Jej celem jest promowanie sadzenia drzew oraz nakłanianie do zakładania ogrodów przyjaznych dla ludzi, zwierząt i środowiska. Sadzenie drzew jest jednym z najbardziej konkretnych działań proekologicznych, które możemy prowadzić dla łagodzenia zmian klimatycznych. Ma także istotne znaczenie antysmogowe w miastach. Gdy tylko dowiedzieliśmy się o akcji wiedzieliśmy, że nasi niepełnosprawni pracownicy z chęcią wezmą w niej udział (co przedstawione jest na poniższych zdjęciach). Każdy z nas na co dzień dba o środowisko segregując śmieci i ograniczając ilość plastiku, a wielu już rozpoczęło prace w swoich ogródkach i na działkach. Wszystkich zachęcamy do udziału w akcjach ekologicznych i dbania o stan naszej planety.

Dzień z pastą i szczoteczką

„To zdrowie jest prawdziwym bogactwem, a nie kawałki złota czy srebra”

Mahatma Gandhi

Szczotka, pasta, kubek, ciepła woda,
tak się zaczyna wielka przygoda.
Myję zęby, bo wiem dobrze o tym,
kto ich nie myje ten ma kłopoty………

Każdy z nas pamięta piosenkę, którą uczyliśmy się jako dzieci w przedszkolach, szkołach i po tylu latach nic się nie zmieniło -tekst piosenki jest nadal jak najbardziej aktualny. Pomimo pandemii i ograniczonego dostępu do gabinetów stomatologicznych postanowiliśmy utrwalić zdrowe nawyki mycia zębów właśnie żeby ograniczyć do minimum wizyty u stomatologa.
Jak mówiło hasło tegorocznego Dnia Mycia Zębów - „Zdrowie zaczyna się w jamie ustnej” zakupiliśmy naszym pracownikom zestawy do pielęgnacji zębów i jamy ustnej oraz przeprowadziliśmy pogadanki edukacyjne. Zachęcamy wszystkich do dbania o zęby jak również dbania o własne zdrowie.

Dzień konia 30.04.2021

„Koń wie kiedy posiadasz wiedzę i wie, kiedy jej nie masz”

Ray Hunt

Z okazji obchodzonego dziś święta jakim jest Ogólnopolski Dzień Konia postanowiliśmy zorganizować dla naszych pracowników zajęcia z hipoterapii. Hipoterapia jest formą rehabilitacji psychoruchowej. Korzystnie wpływa na zdrowie – dzięki hipoterapii następuje zmniejszenie zaburzeń równowagi, zwiększenie możliwości samodzielnego poruszania się oraz poprawa koordynacji wzrokowo – ruchowej i orientacji przestrzennej. W czasie trwania zajęć można było nakarmić klacz Modelkę suchym chlebem lub marchewką czy go pogłaskać. Konie to takie zwierzęta, które potrafią się odwdzięczyć człowiekowi jeśli ten je szanuje i dba o nie. My jako pracownicy ZAZ dokładamy wiele starań aby niczego im nie brakowało a one nam pięknie się odwdzięczają swoim terapeutycznym działaniem podczas zajęć rehabilitacyjnych z hipoterapii.

Ciekawostki o koniach:

  • kiedyś wykorzystywano konie w przemyśle i w gospodarstwie
  • pierwsze konie udomowiono podobno 3500 lat p.n.e. na terenie dzisiejszego Kazachstanu
  • hodowla koni i ich wyścigi to rozrywka dla bogatych
  • najbardziej znaną polską rasą jest koń huculski
  • konie mogą biegać krótko po urodzeniu
  • konie domowe mają żywotność około 25 lat
  • mówi się, że XIX-wieczny koń „Stary Billy” żył 62 lata
  • konie mają około 205 kości w szkielecie
  • konie mogą spać zarówno w pozycji leżącej, jak i stojącej
  • konie biegną średnio z prędkością 38,6 kilometrów na godzinę
  • kucyki są mniejsze od koni, ale mają ciekawą osobowość i są bardziej charakterne od zwykłych koni
  • konie można krzyżować z osiołkami
  • konie mają większe oczy niż jakikolwiek inny ssak żyjący na lądzie

Pozytywnie nakręceni

„Pomagając innym pomagasz i sobie”

autor nieznany

Po raz kolejny po zakończeniu akcji zbierania plastikowych nakrętek postanowiliśmy przekazać je potrzebującym. Dzięki zaangażowaniu naszych pracowników i ich bliskich, a także personelowi i mieszkańcom DPS oraz uczestnikom WTZ zapełniliśmy nakrętkami całe dwa pojemniki w kształcie serca. W ten sposób wspieramy zakup sprzętu rehabilitacyjnego dla czteroletniego chłopca z mózgowym porażeniem dziecięcym oraz innymi chorobami współistniejącymi, a dodatkowo dbamy o środowisko ograniczając ilość zbędnego plastiku. Wszystkim serdecznie dziękujemy i zachęcamy do pomocy potrzebującym.

Akcja charytatywna na rzecz zwierząt ze schroniska

"Wielkość i postęp moralny narodu można ocenić na podstawie sposobu,
w jaki traktuje on zwierzęta."

Mahatma Gandhi

Dnia 4 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Bezdomnych Zwierząt. Postanowiliśmy zorganizować w naszym zakładzie akcję charytatywną na rzecz zwierząt ze schroniska. Pomysł bardzo się spodobał pracownikom, którzy już następnego dnia zaczęli przynosić karmę dla psów i kotów. Do akcji również włączyli się pracownicy oraz mieszkanki Domu Pomocy Społecznej w Czarnem. Dzięki zaangażowaniu wszystkich wspólnymi siłami zebraliśmy imponującą ilość karmy, którą zawieźliśmy do schroniska w Jaromierzu. Wielu z nas ma zwierzęta w domu, więc doskonale zdajemy sobie sprawę z tego jak powinna wyglądać prawidłowa opieka i jakie są korzyści z posiadania zwierzaka w domu. Czas pandemii jest trudny nie tylko dla ludzi, ale także dla naszych braci mniejszych. Z tego powodu wszelka pomoc jest jeszcze cenniejsza niż zazwyczaj. Bardzo dziękujemy wszystkim za zaangażowanie i zachęcamy do udziału w akcjach charytatywnych na rzecz zwierząt

Światowy Dzień Czekolady 12.04.2021

„Z czekoladą jest jak z życiem – nie poczulibyśmy w pełni jego słodkiego smaku, gdyby nie odrobina goryczy, której czasem musimy doświadczyć.”

Joanne Harris, „Czekolada”

Światowy Dzień Czekolady to święto, które można obchodzić dwa razy w roku – 12 kwietnia i 7 lipca. Jego obchody w ubiegłym roku tak spodobały się naszym pracownikom, że postanowiliśmy na stałe wpisać je w kalendarz imprez zakładowych. Czekolada posiada właściwości zdrowotne - zmniejsza zmęczenie, poprawia nastrój, łagodzi stres, przyspiesza metabolizm. Należy jednak pamiętać by nie przesadzić z ilością jej spożywania.

PRZEPIS NA DOMOWĄ CZEKOLADĘ

Przygotowując czekoladę domowej roboty prawdopodobnie nie uzyskasz tak zgrabnej tabliczki, do jakiej przyzwyczaiłaś się po otwarciu sklepowej czekolady. Jednak to przecież nie wygląd się liczy, a smak, a ten może być rewelacyjny. Jak zrobić domową czekoladę?

Składniki na domową czekoladę

Pyszna czekolada domowej roboty musi bazować na składnikach dobrej jakości. Wówczas przebije smakiem nawet najbardziej ekskluzywne czekolady z wyższej półki.

• 100 g masła (nie margaryny!), 
• szklanka mleka, 
• 2/3 szklanki cukru (może być mniej), 
• 3-4 łyżki ciemnego kakao, 
• 200 g mleka w proszku, 
• opcjonalnie: bakalie, rodzynki.

Jak zrobić czekoladę krok po kroku
1. W rondelku zagotuj szklankę mleka. Dodaj 100 g masła (1/2 typowej kostki) i mieszaj, aż się rozpuści.
2. Wsyp 2/3 szklanki cukru i co najmniej 3 łyżki kakao. Jeśli smakuje ci niesłodka czekolada, zmniejsz porcję cukru. Mieszaj, aż powstanie jednorodny, ciemnobrązowy płyn.
3. Przelej do miski, dodaj 200 g mleka w proszku. Miksuj dotąd, aż zlikwidujesz wszystkie grudki. Możesz też wrzucić garść rodzynek, pokruszonych orzechów lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.
4. Włóż masę do płaskiej foremki i wstaw do lodówki. Gdy stężeje, pokrój na małe kostki.

Jak zrobić domową czekoladę lepszą od sklepowej?

Niekoniecznie to oszczędność i walory smakowe grają pierwsze skrzypce, gdy szukasz porady jak zrobić czekoladę. Domowy wyrób jest pozbawiony niepotrzebnych sztucznych dodatków, których w gotowych czekoladach bywa niestety sporo. Producenci stosują np. syntetyczne aromaty, emulgatory, substancje konserwujące i żelujące.
Kiedy robisz czekoladę w domu, masz możliwość regulowania zawartości kakao, cukru i tłuszczu. Tego pierwszego składnika powinno być jak najwięcej. Jeśli chcesz zrobić czekoladę lepszą od kupionej w sklepie, skup się na wybraniu kakao najwyższej jakości. Dobre, ciemne kakao pochodzi z najlepszych ziaren kakaowca i nie zawiera domieszki innych tańszych dodatków, które jedynie zwiększają masę i objętość produktu.
Odradzamy dodawanie margaryny zamiast masła. Zawiera niezdrowe tłuszcze trans, a prawdziwe masło jest smaczniejsze i zdrowsze. Możesz wykorzystać przepis na domowe masło, by mieć kontrolę nad składem.

Światowy Dzień Zdrowia 07.04.2021r.

„Mamy dwa życia – to drugie zaczyna się, gdy dociera do nas, że tak naprawdę mamy tylko jedno”

Konfucjusz

Dnia 7 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia. Upamiętnia on rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku. Wydarzenie rozpoczyna miesiąc zdrowia oraz rok działań pod przewodnim tematem. Każdego roku motyw przewodni Światowego Dnia Zdrowia poświęcony jest innej tematyce, która podkreśla priorytetowy obszar problemów w obszarze zdrowia publicznego na świecie. W 2021 roku Światowy Dzień Zdrowia obchodzony jest pod hasłem „Budowanie sprawiedliwszego i zdrowszego świata”. Tegoroczne hasło przewodnie związane jest z obecną sytuacją epidemiologiczną i działaniami zmierzającymi do zapobiegania rozprzestrzeniania się wirusa SARS -CoV -2.
Postanowiliśmy zorganizować obchody święta w naszym zakładzie i przygotowaliśmy materiały informacyjne na temat zdrowia. Temat bardzo ważny zwłaszcza w czasie pandemii. Wszystkich zachęcamy do dbania o zdrowie, nie tylko w czasie pandemii.

Międzynarodowy Dzień Marchewki 04.04.2021

„Człowiek jest tym, co zje”

Ludwig Feuerbach

Marchew jest jednym z dziesięciu najważniejszych ekonomicznie warzyw na świecie. Jej liczne zastosowanie (m.in. do zup, sałatek, a nawet ciast) oraz wartości odżywcze sprawiają, że nie wyobrażamy sobie by mogło jej zabraknąć w codziennym jadłospisie. Nie dziwi więc fakt, iż marchew doczekała się swojego święta. Międzynarodowy Dzień Marchewki lub Dzień Marchewki przypada każdego roku 4 kwietnia. Zazwyczaj jest obchodzony przez zjedzenie marchwi lub dań z marchwi. Pierwsze obchody Dnia Marchewki odbyły się w 2003 roku. Celem święta jest rozpowszechnianie wiedzy o warzywach. Postanowiliśmy w tym roku po raz pierwszy zorganizować obchody święta w naszym zakładzie. Ze względu na fakt, iż 4 kwietnia obchodzimy w tym roku Święta Wielkanocne postanowiliśmy zorganizować obchody Dnia Marchewki trochę wcześniej 🙂 Z tej okazji pracownicy kuchni przygotowali ciasto marchewkowe.

Ciekawostki o marchwi:

  • marchew to warzywo korzenne o pomarańczowej barwie, choć istnieją odmiany w innych kolorach (m.in. fioletowa, czarna, czerwona, biała i żółta);
  • rocznie na świecie wytwarza się ok. 43 mln ton marchwi i rzepy;
  • marchew jest źródłem witaminy K i B6;
  • marchew była uprawiana już w starożytnych Chinach, jednak z tego okresu znana jest jej biała odmiana;
  • wyróżniamy około 25 gatunków marchwi, niektóre z nich są uznawane za trujące;

Światowy Dzień Świadomości Autyzmu 02.04.2021r.

„Mamy pastylki na ból głowy, antydepresanty na smutek, Boga na problemy wierzących. Na autyzm nie mamy nic.”

Lisa Genova

W dniu 2 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Świadomości Autyzmu. Został ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ 18 grudnia 2007 roku. Jego celem jest zwiększenie świadomości społeczeństwa na temat problemów z jakimi mierzą się osoby ze spectrum autyzmu i ich rodziny. Kolorem symbolizującym autyzm jest niebieski. Postanowiliśmy zorganizować obchody święta w naszym zakładzie i przygotowaliśmy dla naszych pracowników materiały informacyjne na temat autyzmu. Temat, chociaż do łatwych nie należy wzbudził ogromne zainteresowanie.

Fakty i mity na temat autyzmu przedstawione przez Fundację PROMITIS (autyzm.org.pl):

Fakty:

  • Wiele osób z autyzmem przytula się do swoich rodziców, terapeutów, opiekunów
  • Część osób z autyzmem nawiązuje dobry kontakt wzrokowy
  • Autyzm to zaburzenie dotyczące osób w różnym wieku. Najczęściej diagnozowane jest u dzieci.
  • Każdy z nas jest inny, więc nie ma również dwóch takich samych osób z autyzmem. Obraz zaburzenia może się bardzo znacząco różnić u różnych osób
  • Tylko u części osób mogą pojawiać się agresywne zachowania
  • Autyzm zdecydowanie nie jest wywołany przez nieprawidłowe relacje z matką i odrzucenie. To zaburzenie neurorozwojowe, na którego powstanie nie mają wpływu relacje z najbliższymi
  • Wiele osób z autyzmem mówi, lecz bardzo często używany przez nie język jest „inny”, nie zawsze służy komunikacji oraz chęci dzielenia się wspólną uwagą
  • Część osób z Zespołem Aspergera czy z tzw. wysoko funkcjonującym autyzmem biegle używa języka
  • Wiele osób dąży do kontaktów z innym, nawet zaczepia ludzi, mówi do nich, ciągnie za ręce, nakłania do jakiejś czynności, ale najczęściej na własnych warunkach
  • Nie dotyczy wszystkich chłopców. Nie zawsze związane jest to z cechami osobniczymi. Opóźnienie rozwoju mowy, szczególnie powiązane z innymi czynnikami, może świadczyć o ryzyku wystąpienia autyzmu
  • Nie zawsze. Autyzm często wiąże się z nadruchliwością, niepokojem emocjonalnym i ruchowym, pobudzeniem
  • Postawa wycofująca u osób z autyzmem wynika z odgradzania się od nadmiaru bodźców, a nie z chęci ucieczki do „ lepszego świata”. Autyzm nie jest wyborem
  • Część dzieci objawia w ten sposób stymulacje wzrokowe, ale dotyczy to tylko pewnej grupy. Nie jest to zachowanie powszechne i niezbędne, by zdiagnozować autyzm
  • Wybitne, wybiórcze uzdolnienia występują bardzo rzadko. Wśród osób z autyzmem zdarzają się genialni matematycy, malarze, muzycy. Uzdolnienia te jednak są „wyspowe” i współistnieją z reguły ze znacznymi deficytami funkcjonowania społecznego
  • Autyzm nie jest chorobą, a zaburzeniem, które trwa całe życie. Wczesna interwencja terapeutyczna może sprawić, że dziecko pokona ograniczenia wynikające z zaburzenia. Nie oznacza to jednak, że w każdym przypadku będzie ona tak samo skuteczna. Oznacza jednak, że w każdym przypadku terapia może znacznie poprawić stan dziecka
  • Nie zawsze osoba z autyzmem jest upośledzona umysłowo, część z nich wykazuje inteligencję w normie, a nawet ponadprzeciętną. Poza tym testy na inteligencję mogą wypaść niemiarodajnie w przypadku utrudnionego kontaktu z badanym
  • Rodzice zgłaszają często, że dzieci zatrzymują w pamięci słowa i zdania, trafnie rozumiejąc ich sens, choć nie okazują tego w sposób adekwatny, zrozumiały powszechnie

Mity:

  • Osoby z autyzmem nie przytulają się
  • Osoby z autyzmem nie patrzą w oczy
  • Autyzm dotyczy tylko dzieci
  • Wszystkie dzieci z autyzmem zachowują się tak samo
  • Osoby z autyzmem są agresywne
  • Autyzm jest spowodowany przez odrzucającą postawę matki (teoria ”zimnej matki”)
  • Osoby z autyzmem nie mówią
  • „Skoro ktoś mówi, to znaczy, ze nie ma autyzmu”
  • Osoby z autyzmem nie kontaktują się z innymi ludźmi, unikają ludzi, izolują się fizycznie, siedzą w kącie, patrzą niewidzącym wzrokiem
  • „Chłopcy zaczynają mówić później”, „Ja nie mówiłem do 3. lat a teraz mówię aż za dużo„ itd.
  • Dzieci z autyzmem są spokojne, pogrążone w swoim świecie
  • Osoby z autyzmem stwarzają sobie swój przyjazny dla nich świat autystyczny, w którym są szczęśliwe izolując się od naszego" złego świata"
  • Dzieci z autyzmem kręcą różnymi przedmiotami, wirują, machają nimi przed oczyma
  • Osoby z autyzmem są wybitnie uzdolnione, genialne, niezrozumiane
  • Autyzm jest nieuleczalny
  • Autyzm wiąże się zawsze z upośledzeniem umysłowym
  • Dzieci z autyzmem nie rozumieją, co się do nich mówi

Światowy Dzień Osób z Zespołem Downa, czyli Dzień Kolorowej Skarpetki

„Jedyną niepełnosprawnością w życiu jest złe nastawienie”

Scott Hamilton

21 marca obchodzony jest Światowy Dzień Osób z Zespołem Downa, którego celem jest uświadomienie, że osoby z zespołem Downa mają takie same potrzeby jak osoby pełnosprawne. Oczekują szacunku, tolerancji i akceptacji. Data obchodów Światowego Dnia Zespołu Downa jest symboliczna. Przypada on na 21. dzień 3. miesiąca w roku, ponieważ to właśnie dodatkowy, trzeci, chromosom w 21. parze składających się z łańcuchów DNA chromosomów w ludzkich komórkach powoduje występowanie tej wady genetycznej. Stąd też inna nazwa tego zaburzenia – trisomia 21.
Postanowiliśmy zorganizować po raz pierwszy w naszym zakładzie obchody Dnia Kolorowej Skarpetki. Inicjatywa ta była na początku sporym zaskoczeniem dla pracowników, lecz po chwili zrozumieli jak ważny jest cel święta. Pomogła w tym przygotowana i omówiona przez panią psycholog prezentacja multimedialna na temat zespołu Downa. Temat zainteresował naszych pracowników, wywiązała się dyskusja. W czasie spotkania pracownicy dostali także kolorowe skarpetki – symbol święta. Poniższa galeria zdjęć prezentuje przebieg wydarzenia.

Przywitanie wiosny dawniej

„Wiosna: cudowne przypomnienie, jak piękna może być zmiana”.

autor nieznany

Przywitanie wiosny to moment, na który czekamy zawsze z niecierpliwością. Każdy z nas z sentymentem wspomina czasy szkolne i topienie marzanny. Obecnie odchodzi się od tej tradycji ze względów ekologicznych – topienie marzanny może zostać uznane za zaśmiecanie środowiska, wtedy grozi nam mandat. Ponadto należy pamiętać, że Polska jest krajem o najmniejszych zasobach wody w Europie i nie warto pierwszego dnia wiosny dodatkowo zaśmiecać naszych rzek. Zwolenników kultywowania tradycji zachęcamy do wykonania marzanny z naturalnych materiałów takich jak słoma, drewno czy płótno.

Dzień wiosny 19.03.2021

„Możesz ściąć wszystkie kwiaty, ale nie możesz powstrzymać nadejścia wiosny”.

Pablo Neruda

W tym roku z utęsknieniem oczekiwaliśmy nadejścia pierwszego dnia wiosny. Nie mogliśmy jak za szkolnych lat udać się na wagary, gdyż jesteśmy odpowiedzialnymi pracownikami. Postanowiliśmy uczcić ten wyjątkowy dzień w inny sposób – organizowaliśmy dla naszych pracowników gry planszowe, za udział w których otrzymywali śmieszne nagrody. Dodatkową atrakcją zajęć była wata cukrowa, którą chętni mogli samodzielnie wykonać w specjalnej mobilnej maszynie. Był to czas relaksu i odpoczynku od pracy, a także zapomnienia o pandemii.

Narodowy Program Szczepień w naszym zakładzie

„Najważniejsze w życiu jest być zdrowym. Wszystko inne jest kwestią chęci i siły, czasami szczęścia.”

autor nieznany

W związku z pandemią w naszym kraju ruszył Narodowy Program Szczepień przeciw COVID – 19. Chcąc zadbać nie tylko o własne zdrowie, a także współpracowników i swoich najbliższych postanowiliśmy zorganizować dla chętnych pracowników szczepienia. Było to możliwe dzięki zaliczeniu nas do „grupy 0”. Okazało się, że większość z wyraziło chęć zaszczepienia by zmniejszyć ryzyko zachorowania oraz ochronić bliskich przed zakażeniem. Nasza pani Dyrektor dała przykład i jako pierwsza z naszego zakładu się zaszczepiła. Jesteśmy już prawie wszyscy po 2 dawce szczepionki. Wszystkich zachęcamy do dbania o swoje zdrowie, zwłaszcza w czasie pandemii oraz zachowanie wszystkich obostrzeń.

Dzień Mężczyzny 10.03.2021

„Prawdziwy mężczyzna to jest ten, kto przede wszystkim nie wie, że jest prawdziwym mężczyzną i który nie boi się tego, że nim nie jest.”

Jerzy Bralczyk

Dzień Mężczyzny jest świętem, które obchodzimy 10 marca. Tradycja jego obchodzenia została zapoczątkowana 19 listopada 1999 roku w Trynidadzie i Tobagu przy wsparciu m.in. Organizacji Narodów Zjednoczonych. Dzień mężczyzny nie jest tak znanym świętem, jak dzień kobiet, jednak z roku na rok zyskuje na popularności. Zwyczajowo w tym dniu to panie obdarowują swoich wybranków i nie tylko upominkiem.
Z okazji święta wszystkich panów postanowiliśmy złożyć im życzenia i zrewanżować się za pamięć w dniu kobiet drobnym upominkiem - koszulką z nadrukiem. Prezent bardzo się spodobał i wywołał uśmiech na twarzach obdarowanych.

W Dniu Mężczyzny ślemy życzenia
Samych radości i życzeń spełnienia
Kochanej osoby do przytulania
Bratniej duszy do pogadania
Zdrowie niech Wam dopisuje
Auto niech się nie psuje
Ogólnie życia bezstresowego
Kolorowego i szałowego

Dzień Kobiet w stylu retro 08.03.2021

„Wymarzona kobieta to nie ta, o której marzy ona sama, ale ta, którą widzi mężczyzna.”

Eric Emmanuel Schmitt

Początek marca kojarzy się każdemu ze świętem wszystkich pań, czyli dniem kobiet. Za pierwowzór dnia kobiet przyjąć można obchodzone w starożytnym Rzymie matronalia. Było to święto przypadające na pierwszy tydzień marca, związane z początkiem nowego roku, macierzyństwem i płodnością. Z okazji tego święta mężowie obdarowywali swoje żony prezentami i spełniali ich życzenia.
Z okazji zbliżającego się dnia kobiet zorganizowaliśmy dla naszych Pań spotkanie okolicznościowe. Ze względu na czas pandemii i obowiązujące obostrzenia oraz zasady reżimu sanitarnego odbyło się ono w mniejszych grupach w poszczególnych działach zakładu. Postanowiliśmy powrócić na chwilę do czasów minionych i przypomnieć klimat PRL – osobom wcześniej urodzonym 🙂 a tym trochę później pokazać kawałek historii. Panie dostały prezenty – symbole PRL, czyli rajstopy, kawę i goździka. Była to również okazja do wspólnych wspomnień, żartów i śmiechu. Chętnych do świętowania i wspólnego spędzania czasu wolnego nie brakowało. Panowie złożyli wszystkim Paniom przepiękne życzenia.

Wszystkim Paniom:

Z okazji Dnia Kobiet
życzymy:
pogody ducha,
spełnienia pragnień,
samych cudownych chwil,
miłości, zrozumienia
i grona przyjaciół.

Dzień Pizzy - 22.02.2021

„Kto w czasie pracy myśli tylko o jedzeniu, ten na pewno w czasie jedzenia
nie myśli o pracy”

Władysław Grzeszczyk

Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzony jest 9 lutego. W tym roku postanowiliśmy po raz pierwszy zorganizować obchody święta w naszym zakładzie. Pomysł okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę i wywołał zbiorowy entuzjazm 🙂 Degustacja ze względu na obostrzenia i zasady reżimu sanitarnego obowiązujące w naszym zakładzie odbywała się w małych grupach w poszczególnych działach. Była to doskonała okazja do spędzenia czasu w radosnej atmosferze i zapomnieniu choć na chwilę o pandemii.

Ciekawostki o pizzy:

  • największa pizza przygotowana została w RPA w 1990 roku.  Zużyto do niej prawie 4 tys. kg sera i niespełna 2 tys. litrów sosu pomidorowego. Jej średnica to 37,4 m, a ważyła ponad 12 ton
  • sobotnie wieczory to czas, kiedy na świecie zjadane jest najwięcej pizzy w całym tygodniu
  • rekord w najszybszym zjedzeniu pizzy o średnicy 30 cm należy do Amerykanina, któremu zajęło to zaledwie 41,31 sek.
  • nazwa „pizza” prawdopodobnie wywodzi się w prostej linii od słowa „picea”, które po łacinie oznaczało chleb umieszczony w piecu
  • najwięcej pizzy jedzą Norwegowie – aż 5,4 kg na mieszkańca rocznie

Przygotowania do Dnia Pizzy

„Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle.”

Salvador Dali

Pizza to jedno z najbardziej popularnych, ale i uniwersalnych dań na świecie. Nie dziwi więc fakt, iż doczekała się swojego święta. 9 lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. Historia potrawy sięga czasów starożytnych. Już wtedy Grecy serwowali pierwsze dania tego typu. Postanowiliśmy samodzielnie przygotować pizzę i zorganizować obchody święta w naszym zakładzie. Chętnych do jej wykonania nie brakowało. Pracownicy kuchni z wielkim zaangażowaniem przystąpili do pracy. I tak powstała ogromna ilość tego przysmaku, która następnie została dostarczona obecnym w pracy koleżankom i kolegom.

Tłusty czwartek 11.02.2021r.

„Góra pączków, za tą górą, tłuste placki z konfiturą, za plackami misa chrustu,
bo to dzisiaj są zapusty.”

Geneza tłustego czwartku sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Głównym zwyczajem w tym dniu jest oczywiście zajadanie się słodkościami. Dawniej w tłusty czwartek odbywały się pochody, mające przynieść uczestnikom szczęście i pomyślność. Podczas takiego marszu głośno grała muzyka, a na czele znajdowały się znane z obrzędów kolędniczych figury: kurka, turoń, koza, niedźwiedź, bocian, żuraw, konik.
W województwie wielkopolskim do popularnych zwyczajów należała tak zwana pomyjka. Wierzono, że usługiwanie przy stole oraz gotowanie w tłusty czwartek zapewnia pomyślność i dobrobyt oraz dobre zdrowie. Dlatego też podczas kolacji w tłusty czwartek wszyscy usługiwali sobie wzajemnie oraz pomagali pani domu w przygotowywaniu sutych dań. Większość zwyczajów związanych z tym świętem odeszło już w niepamięć.
My także postanowiliśmy kultywować tradycję i zorganizowaliśmy spotkanie przy pączku i kawce:) Była to okazja do chwili relaksu i odpoczynku oraz zapomnienia na chwilę o obowiązkach służbowych.

Czwartek Tłusty… Dniem Rozpusty,
każdy zajada pączek tłusty.
Czy to jeden czy to dwa,
a czasem ile się da.
Ja Ci życzę dziś smacznego,
zjedz pączka chociażby jednego.
A do pączka smaczna kawa,
to dopiero jest zabawa!
Wszelkie diety dziś na boku,
Tłusty Czwartek jest raz w roku!!!

Przygotowania do Tłustego Czwartku 08.02.2021

„Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym”

Mark Twain

Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty, mięsopust lub karnawał. Najpopularniejsze potrawy tego dnia to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, stąd nazwa karnawał. Święto to zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji postanowiliśmy przygotować słodkości, których nie może zabraknąć na stole w Tłusty Czwartek. Galeria zdjęć prezentuje efekty naszej pracy.

Zimowa sceneria

„Krajobrazy są stanami duszy”

Henri Frederic Amiel

W tym roku zima zawitała do nas na dłużej. Postanowiliśmy uchwycić w obiektywie jej piękno i wykonać serię zdjęć by ukazać nasz zakład w zimowej scenerii. Piękno natury rekompensuje nam wszelkie zimowe niedogodności – niską temperaturę za oknem czy trudności w dotarciu do pracy:) Wszystkich zachęcamy do spędzenia choć kilku chwil każdego dnia na świeżym powietrzu i podziwianiu pięknego zimowego krajobrazu.

Ogólnopolski Dzień Dokarmiania Zwierzyny Leśnej

„Serce człowieka można poznać po tym, jak traktuje zwierzęta”

Immanuel Kant

Ogólnopolski Dzień Dokarmiania Zwierzyny Leśnej jest obchodzony 11 lutego. Jego celem jest zachęcenie ludzi do pomocy zwierzętom oraz uświadomienie w jaki sposób odpowiedzialnie pomagać zwierzynie, gdyż nieodpowiednia pomoc może doprowadzić do choroby lub śmierci zwierząt. W tym roku postanowiliśmy aktywnie włączyć się w promowanie tej szczytnej inicjatywy i zorganizowaliśmy obchody święta w naszym zakładzie. Zakupiliśmy odpowiedni pokarm by pomóc przetrwać trudny okres zimy ptakom oraz zbudowaliśmy karmniki oraz budki dla ptaków. Wszystkich zachęcamy do odpowiedzialnej pomocy zwierzętom nie tylko w czasie zimy

Akcja zima

„Wykonuj swoją pracę z całego serca, a odniesiesz sukces. Konkurencja jest tak mała.”

Elbert Hubbard

Warunki pogodowe cieszą dzieci, które mogą bawić się lepiąc bałwana, tocząc śnieżne bitwy lub jeździć na sankach. Dla dorosłych sprawa wygląda trochę inaczej – trudności w dotarciu do pracy i troska o bezpieczeństwo. Nasi panowie postanowili wykorzystać wszelki dostępny sprzęt i ułatwić pozostałym pracownikom przemieszczanie się po zakładzie. Dzięki ich zaangażowaniu w pracę teren jest odśnieżony, a chodzenie po nim bezpieczne za co serdecznie dziękujemy.

Dzień Babci i Dziadka

„Rodzina to silnik umożliwiający podbój świata, a zarazem bunkier,
w którym można się schronić”

Maxime Chattam

Wśród styczniowych świąt szczególne to Dzień Babci i Dziadka. Nierozerwalnie wiążą się one z tradycją składania przez wnuki życzeń i drobnych upominków dziadkom. To także sposób na uhonorowanie najstarszych członków rodziny. W naszym zakładzie pracują również osoby, które pełnią role społeczne babci lub dziadka. Z okazji ich święta postanowiliśmy wręczyć im drobne upominki i złożyć życzenia. W ten sposób chcieliśmy docenić ich rolę nie tylko we własnych rodzinach, ale także w miejscu pracy.
Dzień Babci powstał w Polsce niedawno. W 1964 roku z propozycję utworzenia takiego święta miał opublikować tygodnik "Kobieta i życie". Niedługo później do akcji popularyzacji tego pomysłu dołączyć miał "Express Poznański". Sam pomysł związany był z chęcią uhonorowania aktorki Mieczysławy Ćwiklińskiej. Kolejnym krokiem popularyzacji święta były publikacje w stołecznym "Expressie Wieczornym".
Dzień Dziadka prawdopodobnie powstał wtórnie, dzień po święcie babć, które przyjęło się w całej Polsce. Można także znaleźć informację, że to święto przywędrowało do nas z Ameryki w latach 80. XX wieku.

Z okazji Dnia Babci i Dziadka składamy życzenia,
aby radość i pomyślność towarzyszyły
każdego dnia, a zdrowie służyło przez lata.
życzy
Dyrektor ZAZ
wraz z pracownikami

Dzień Bigosu

„Stół biesiadny to jedyne miejsce, gdzie człowiek nigdy nie zazna nudy
przez pierwszą godzinę.”

Anthelme Brillat - Savarin

Dzień Bigosu obchodzimy 20 stycznia. Walory smakowe tego staropolskiego dania są znane nie od dziś. Etymologia słowa bigos sięga XIV wieku, gdzie używano określenie siekanina. Potrawa pojawia się nie tylko na tradycyjnych imprezach, ale także często jako danie obiadowe. Postanowiliśmy zorganizować po raz pierwszy obchody święta w naszym zakładzie. Okazało się, że wśród nas jest także sporo zwolenników bigosu 🙂 Ze względu na obostrzenia i zasady reżimu sanitarnego obowiązujące w naszym zakładzie tylko w małych grupach mogliśmy uczestniczyć w ognisku i samodzielnie upiec kiełbasę

Nowy 2021 rok!!!

W tak wyjątkowym dniu przyjmijcie Państwo
życzenia
na nadchodzący Nowy Rok.

Niech będzie to czas radosny i wolny
od wszelkich trosk i problemów.
Życzymy Państwu, by był to rok
spełnionych marzeń i zrealizowanych planów.
Niech wszystko
układa się po Państwa myśli,
a wszelkie zmartwienia i trudności
pozostaną w starym roku i nie wracają.

Życzy:
Dyrektor wraz z Pracownikami
Zakładu Aktywności Zawodowej w Czarnem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *